Пия и взимам антидепресанти: Как издържат медиците в Германия?

Никога през живота си не съм виждал толкова много смърт, споделя Щефан
23 апр 2021 21:30, Елка Василева
84
Пия и взимам антидепресанти: Как издържат медиците в Германия?
Снимка: архив, БГНЕС

Тя не издържа повече. И той не издържа: пие антидепресанти, злоупотребява с алкохола. Но продължава да работи. "Никога през живота си не съм виждал толкова много смърт." Дойче веле публикува изповедта на двама германски медици.

Здравни работници по цял свят работят до изнемога в условията на пандемия. Медицинският персонал е претоварен и в Германия, където в момента продължава третата вълна на COVID-19. Според изчисленията на списание "Шпигел" по време на първата вълна миналата година работа са напуснали повече от 9000 медицински служители. За освободените места трудно се намират нови кандидати, а това допълнително увеличава натовареността на останалите.

Още по темата
Причините са видими с просто око: тежките условия на труд, относително ниското заплащане, постоянният стрес и страхът от зараза. Мнозина търпят и продължават, защото смятат, че обратното би било предателство спрямо колегите и болните, но експертите прогнозират, че след края на пандемията ще се надигне истинска вълна от оставки в здравния сектор - освен ако политиката не вземе мерки за по-добро заплащане.

Дойче Веле разговаря с една медицинска сестра и с неин колега, които работят в различни кьолнски болници. И двамата разказват с пределна откровеност как пандемията се отразява на личното им здраве. И двамата сериозно размишляват дали да не се откажат от професията си, ако положението не се подобри.

"Тя така и не се върна, не можаха да я спасят"

Щефан М. работи като „медицински брат“ вече 20 години. По време на първата вълна от пандемията 45-годишният медицински кадър вече веднъж е търсил психиатрична помощ. В момента пие антидепресанти и посещава психотерапевтични сеанси.

„Гледам да не взимам болнични, защото това ще претовари колегите ми. Много от нас идват на работа, макар че имат различни оплаквания. Болнични взимат или излизат в карантина единствено онези, които имат COVID-19. И аз бях в карантина, след като колежката ми от смяната я откараха в друга клиника с висока температура и пневмония. А само ден преди това заедно пихме чай и се опитвахме да си повдигнем настроението с разни шегички. Тя така и не се върна - нито при семейството си, нито на работа. Не можаха да я спасят“, разказва Щефан.

Той и колегите му наскоро били ваксинирани, но това не помага особено на психиката му. „Никога през живота си не съм виждал толкова много смърт, колкото през изминалата година. От коронавируса тук починаха няколко колеги - както лекари, така и медицински сестри. 60% от персонала в нашата болница вече са изкарали болестта.“

Въпреки страховете си Щефан продължава да ходи на работа - от чувство за дълг, но и за да избяга от самотата. „И навремето в болницата съм се нагледал на човешки страдания, но преди можех след работа да се поразтуша, да се срещна с приятели, да отида на кино или в някое барче. В условията на пандемия това вече не е възможно. А и много хора взеха да ме отбягват, понеже всеки ден съм в контакт със заразени. На всичко отгоре нерядко ни се налага да работим по две седмици без почивен ден. Започнах след работа да злоупотребявам с алкохола, а това допълнително помрачи живота ми.“

Щефан е разведен и допреди пандемията редовно е виждал дъщеря си в почивните дни. Но през последната година са имали само три срещи: на рождения ѝ ден, на Коледа и на Великден. „Бившата ми съпруга се страхува от контакти, защото смята, че болницата е развъдник на инфекции“, обяснява той.

Никой не може да си представи под какъв стрес работи медицинският персонал, твърди Щефан и разказва за много колеги, които в един момент просто рухват. По време на първата вълна хората от солидарност излизаха на балконите и ръкопляскаха на медиците за самоотвержения им труд, а политиците обещаваха да подобрят условията и да увеличат заплатите. „Ето, че вече сме в третата вълна, а нещата не са мръднали нито сантиметър“, казва Щефан.

„Сега ни съобщават, че за работата в условията на пандемия през май ще ни изплатят по 1500 евро премия от държавата и по 1000 евро от болницата. Но за нас е важно да се преразгледа заплащането ни изобщо, защото ние работим прекалено много за прекалено малко пари. Всеки от нас би желал смъртно болните възрастни пациенти да си отидат достойно от света, но просто нямаме време, за да отделим на всекиго необходимото внимание. Трябва ни повече персонал, а не допълнително натоварване. То и сега всеки работи за двама. Ако положението не се подобри, ще си търся друга, по-спокойна работа“, казва медикът с 20-годишен стаж.

По сходен начин звучи и разказът на медицинската сестра Сабине Ш., която работи в кардиологично отделение. Но в периодите на инфекциозна вълна повечето пациенти в отделението са именно с COVID-19 - болницата просто не успява да приема други болни, отменени са и всички планови операции, разказва Сабине. По думите ѝ в момента в инфекциозното отделение са заети всичките 40 легла, а възрастта на пациентите рязко се е снижила - днес в болницата влизат и 30-годишни хора. „Трудно ми беше да свикна с факта, че пациенти умират в самота, понеже нямат възможност да се простят с близките си - само медицинският персонал има достъп до тях“, разказва тя.

"Един и същ кошмар"

27-годишната жена работи като медицинска сестра от четири години. По време на обучението си изобщо не можела и да си представи какво ще ѝ дойде до главата в условията на пандемия. Но поне засега тя не мисли да сменя професията - още повече, че в семейството ѝ трайно присъстват тежките болести: майка ѝ е починала от рак, а 70-годишната ѝ баба, която живее при нея, е изкарала инсулт. „Всичките ми страхове да не пренеса някоя инфекция са свързани тъкмо с баба. Дори след работа оставах вкъщи с маската на лицето. Така продължи чак до февруари, когато с баба ми се ваксинирахме. Едва след това се успокоих“, разказва Сабине.

Тя изобщо не разбира хората, които не вярват колко опасен е коронавирусът и дори излизат на протест срещу мерките. "Нека дойдат при мен в болницата и със собствените си очи да видят как хора мрат в самота, да чуят риданията на близките, когато им съобщим по телефона за кончината на скъп човек, с когото не могат дори да се простят". Сабине разказва, че често сънува един и същ кошмар: как не е в състояние да помогне на пациент в беда. А понякога кошмарът се превръща в реалност: например когато в препълненото отделение легла се освобождават не защото пациент е оздравял, а защото е починал.

"С две ръце бих гласувала за нов локдаун - най-малкото, за да не ни се налага да приемаме хора, които не можем да спасим. Защото лекарство срещу COVID-19 и досега няма. Цялата ми надежда е в бързите ваксинации. Ако няма локдаун, в Германия още по-бързо ще се разпространят новите щамове на коронавируса. А това означава, че в болниците ще продължат да умират хора, а ние няма да можем да ги спасяваме, колкото и да искаме. Повярвайте ми, много трудно се живее с тази мисъл“, казва 27-годишната Сабине.
 


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо ни занимавате с швабите. Кажете колко са заплатите на средния лекар и мед. сестра в България, ако такива изобщо са останали вече!
29
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До НикТи в момента намери ли кой да те пооправи у северните части? :)))
28
6
 
11
 
! Отговори
Ник преди 1 месец
алкохоликът винаги ще намери повод да се напие. хипохондрикът винаги ще намери болест, от която да се лекува. нас какво ни засягат психическите отклонения на подобни откачалки, които "лекуват". докато има "жертви", които им се завират в ръцете и падат на "пътеката" им, ще има и нови попълнения на мрачните статистики.
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И аз взимам същите неща, пък не съм лекар...
26
2
 
1
 
! Отговори
16 преди 1 месец
Drama queen?
25
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разбирам защо го правят.От нервното напрежение не могат да спят.Комбинацията замайва и отпуска приятно Лошото е че успива много тежко и лошо а след високи дози може да спре дишането.
24
2
 
8
 
! Отговори
от ммммДа преди 1 месец
До АнонименДаже ми се наложи два пъти да летя до България за лека операция на дъщеря ми и зъболекар. И не заради парите - За деца денталните услуги са безплатлни в Германия, но най-добрите са все пак в България. А за операцията тук платих 1200 лв(освен пътеката по здравна каса).
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като мене, само че аз съм така от 15 години
22
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Горките драма актьори
21
7
 
8
 
! Отговори
:) преди 1 месец
Признавам си, стече се сълза по лявата ми скула!
20
13
 
9
 
! Отговори
Леша преди 1 месец
Алкохол + антидепресанти = халюцинацииПривижда им се Ковид навсякъде.Има 3 варианта да вярваш в ковид:1. Да използваш микс от опиати и синтетични наркотици2. Да си платен трол към сoрoсoиднo НПО3. Да си страхливец
19
3
 
10
 
! Отговори
Хммм преди 1 месец
Не са само те. И мтого хора са на същото от много време. Тея инфаркти на 40 не са от нища различно от работа. Хайде стига превъзнасяния!
18
2
 
8
 
! Отговори
До 16 преди 1 месец
Да, вижда се от статистиките къде най-много хора на брой на населението умряха и това определено не е Германия.
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 123 (номер 8)Ми хирурзите сигурно оперират пияни за да не им треперят ръцете?Поне при хроничните алкохолици е така.
16
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Един приятел работи като анистезиолог във Франкфуртска болница. Онзи ден си поговорихме в скайпа. Той ми каза че само през тази болница са минали стотици хиляди пациенти от ковид. Починалите от началото на пандемията са над 100 000 само в неговата болница. А общият брой на починалите в цяла германия са няколко милиона.Положението в германия е много сериозно. Заразата я разнасят на меркел селфажиите. Те нямат и елементарна хигиена. Те не са чували за миене на ръце нито за баня. Германия гори.
15
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 11 ммм Да, прекаляваш с "белото", ще докладвам на ДАНС да ти издирят аипито.Много лъжеш!
14
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А Българите как издържат, Вие питали ли сте?Побъркахте възрастните ми родители!----------Като сте прости, побърквайте се.Жяла година не разбрахте ли, че ви въртят на малкия си пръст, за да изкарват по 1000 лв допълнително?
13
9
 
10
 
! Отговори
Ник преди 1 месец
те някои алкохолици-хирурзи не почват да режат без да се подквасят, защото без чашката им треперят ръцете.А статията е пропагандна - като от месеци са затворени,защо имат нови "вълни". и като "лекуват" не ли им идва накрая идеята, че "лечебните" методи убиват. да попрочетат за германската нова медицина. болестите идват при тези, които се нуждаят от тях за промяна, духовно израстване, почивка, вкл. окончателна.
12
9
 
15
 
! Отговори
Сат Н преди 1 месец
Нормално, не е лесно да участваш в масови убийства заради пари, преструвайки се на спасител. Нашите са по-корави, оправят се с по 150 гр ракия...
11
13
 
19
 
! Отговори
ммм Да преди 1 месец
Хората в България трябва да са благодарни за медицинските услуги които получават и най вече за професионализма на лекарите. От 16 месеца живея във Франкфурт, ползвам частно здравно осигуряване, медицинската ми застраховка на месец минава 700 Евро и все пак не мога да получа професионализма който се получсва в България!!!