Кои са красивите италиански градове, които ще ви платят, за да работите от там?

Те предлаглат да поемат част от наема ви за няколко месеца
11 май 2021 21:50, Нели Христова
16
Кои са красивите италиански градове, които ще ви платят, за да работите от там?
Снимка: Flickr

Заради COVID-19 се наложи много хора да работят от дома си. Така офисът ни вече беше навсякъде - от кухненска маса до топъл плаж на другия край на света. А защо не красиво италианско градче?

Санта Фиора в Тоскана и Риети в Лацио искат да привлекат нови жители по интересен начин - те ще плащат до 50% от наема на всеки, който реши да се премести и да работи от там дистанционно. Наемите вече така или иначе са  относително ниски, така че сделката е много привлекателна, но не се заблуждавайте, това не е платена ваканция.

Кандидатите трябва да имат "активна" работа, дори ако могат да я вършат пред лаптоп на панорамна тераса с изглед към маслиновите горички, докато отпиват чаша червено вино. Няма значение с какво си вадите прехраната, стига да сте достатъчно добри в използването на техниката, за да го правите навсякъде.

Въпреки че Италия все още бавно излиза от последната си пандемична вълна, тя се надява да се отвори за туристите през следващите няколко седмици.

И докато COVID удари Италия особено силно в сравнение с някои от европейските й съседи, имаше и една добра страна - че хората се преселват в обезлюдени преди това градове, внасяйки нов живот в пропадащите преди области, които сега предлагат социално дистанциране и по-ниски нива на заразяване.

Така наречените "интелигентни работещи села" сега процъфтяват в Италия, тъй като местните власти схващат потенциала за увеличаване на високоскоростния интернет и създаването на оборудвани "лаборатории" за телекомуникатори.

Санта Фиора

Разположено в сърцето на дива Тоскана, средновековното село Санта Фиора е сгушено в природния резерват Монте Амиата и е в близост до прекрасната долина Вал Д'Орча, където се произвежда виното на Монтепулчано и Сиена.

Днес населението е едва от 2500 жители, но кметът Федерико Балочи вярва, че технологиите и виртуалната работа могат да революционизират бъдещето на родния му град.

Телеработниците, желаещи да се преместят и наемат къща тук, под тосканското слънце, ще получат до € 200 или 50% от общия наем за дългосрочен престой между два и шест месеца. Местните наеми обикновено са в диапазона от 300 до 500 евро месечно, което означава, че всеки, който се премести тук, може да плаща по-малко от 100 евро на месец.

За да помогне на външни хора да намерят идеалния си тип настаняване - било то уютна каменна вила в историческия център или малка вила в околните зелени хълмове - кметството пусна уебсайт за да рекламира наемите заедно със списък с полезни услуги и контакти на водопроводчици, детегледачки, лекари, електротехници и доставка на храна, за да накарате новодошлите да се чувстват незабавно у дома си.

Има и връзки към местни агенции за недвижими имоти за по-широк избор от къщи.

Но не си мислете, че ще ви плащат, за да мързелувате, наслаждавайки се на вкусни тестени ястия и да разхождате забележителности около Тоскана. Балочи иска да подчертае, че ваучерът за наем не се дава за почивка. Потенциалните наематели трябва да докажат, че всъщност ще работят дистанционно.

"Той не е насочен към случайни туристи, а към хора, които наистина искат да експериментират с живота на нашето село", казва той пред CNN. "Целта е да се стимулират хората да се нанесат и на практика да работят оттук. Искаме Санта Фиора да се превърне в техния гъвкав офис. Всеки път, когато един младеж тръгне да търси работа другаде, се отнема парче от нашето село. Това е само първата стъпка от нашия проект за интелигентно село, фокусиран върху свързаността и технологиите, за да привлече нови жители и фирми."

Селото току-що е окабелено с високоскоростен влакнест интернет и "работни станции" се идентифицират сред тесните му калдъръмени алеи и ренесансовите палаци. Освен бързата интернет връзка, темпото на живот в Санта Фиора е бавно, предлагайки пребиваване далеч от градския хаос и смог.

И така, каква е уловката?

Първо, трябва наистина да работите дистанционно и да го докажете чрез подробен документ за това, с какво точно се прехранвате - било то архитектура, дизайн, поезия, репортажи на свободна практика, онлайн уроци по готвене или посредничество за световен мир. Той трябва да бъде изпратен заедно с формуляра за кандидатстване.

Хората в пенсия също са добре дошли да се настанят в Санта Фиора, но няма да се възползват от ваучера, освен ако все още не работят като независими изпълнители, професионалисти или онлайн консултанти.

На второ място, след като намерите подходящия дом, ще трябва да изпратите доказателство за наем с подробности за договора и новия си адрес. Месечните ваучери от 200 евро работят като възстановяване на суми, които трябва да бъдат изплатени само след като изпратите разписки за наем в кметството.

Посещението на Санта Фиора веднага след възобновяването на глобалните пътувания може да е добър начин да усетите живота на селото и лично да потърсите идеалното си жилище.

Балочи уверява, че туристическият офис на града ще се радва да съдейства за всички процедури и документи.
Разбира се, наемателите могат да удължат престоя си след шест месеца, макар и за своя сметка, като кметът се надява някои да се влюбят в селото и да останат завинаги. А ако решат да инвестират в местния туристически сектор, Санта Фиора е готова да им даде до 30 000 евро, за да отворят B&B или да преустроят старо жилище, което да превърнат в хотел или хостел.

Има дори бебешки бонус - до 1500 евро за всяко новородено, ако някой реши да се настани и да има дете. "Би било чудесно, ако наистина се настанят нови семейства", казва Балочи. "Това място е идеално за хора, които работят от дома си и трябва да балансират работата и децата. Имаме ниски такси за детските градини, безплатни училищни автобуси и много дейности за децата, за да оставим родителите време да дишат."

Санта Фиора е идилично тосканско градче на хълм, където природата и изкуството перфектно се съчетават. Има кули, фонтани, панорамни площади с изглед към хълмистия пейзаж, музеи и произведения на ренесансови художници. Пресечена от река Фиора, то е заобиколено от кестенови гори и мрежа от потоци, водопади и девствени извори. Има древно грандиозно езерце с риби, заобиколено от пищна градина от борови дървета, магнолия и овощни градини, затворени от пищни палацо и замък.

Топ дейности на открито включват конна езда, колоездене и преходи по планински пътеки.Санта Фиора има популярен международен музикален фестивал през лятото и редовни панаири за храна с участието на местни гъби, лук и кестени.

Риети

За тези, които предпочитат да са по-близо до Рим, зашеметяващият Риети предлага сделка, но за минимум три месеца престой. Затъмнен от славата и привлекателността на Вечния град, подценена дестинация, която си струва да се види.

Въпреки че Риети има около 50 000 жители и е един от най-големите градове в региона Лацио, населението му не расте. "Някак сме заседнали", казва заместник-кметът Даниеле Синибалди. "Младите хора продължават да бягат в Рим в търсене на работа, така че ние започнахме мисия да привлечем дистанционни работници, които ще превърнат Риети в техния умен офис и ще съживят града ни."

Жилищната оферта на Риети е още по-привлекателна.

Ваучерите за наем могат да бъдат удължени за повече от шест месеца и предварителният договор за наем е единственото доказателство, необходимо за задвижване на процеса, казва Синибалди. Телеработниците са свободни да избират имот дори в близките селски квартали, където наемите са по-ниски в сравнение с града.

Намирането на място може да е по-сложно, тъй като няма уебсайт на кметството с налични имоти. Кандидатите ще трябва да се свържат директно с агенции или онлайн платформи за наемане (като immobiliare.it; subito.it; casa.it).

Служителите ще се нуждаят от писмо от шефа си, за да докажат статута си на дистанционен работник, но хората на свободна практика могат просто да предоставят описание на професионалната си работа.

Синибалди е уверен, че дистанционната работа може да съживи сънливия Риети. "Наемите в града са в диапазона от 250 до 500 евро", казва той. "За 600 евро можете да получите цяла малка вила в спокойната провинция. Също така, ваучерът може да се използва на цялата територия на Риети, включително селските махали Сантелия, Керчиара и ски курорта Терминило, но ние бихме желали хората да се преместват да живеят в историческия център. "

Произходът на Риети е пропит с легенди. Основан е от огнените италиански племена на сабините, които са обитавали дивите хълмове и гори в района, но са били принудени да се подчинят на древения Рим след поредица от кървави кланета.

По Римско време Риети е бил стратегически аванпост по соления път Via Salaria, една от основните магистрали на империята.

Затворен сред защитни средновековни стени и кули по девствената река Велино, Риети е известен на местно ниво като "сладководната Венеция" заради своята мрежа от потоци, езера, извори и луксозни езерни резервати.

Градът е комбинация от средновековна, ренесансова, барокова и модерна архитектура, където монументални площади, укрепени стени и аристократични дворци са свързани с тесни живописни алеи. Да застанете на величествения римски мост, за да се любувате на тъмночервени залези, които подпалват реката, е популярно вечерно занимание.

От римската епоха Риети твърди, че е т. нар. Umbilicus Italiae, известен още като "пъпа на Италия" - точният географският център на страната.

Предполагаемата мъртва точка очевидно е въплътена от историческа билярдна маса, разположена в мъничко барче на главния площад, където паметник с кръгла форма, наречен "la caciotta" ("формата на сиренето"), маркира пъпа на Италия.

Очарователните съкровища са скрити от погледа. Разхождайки се по главната търговска улица Roma, никога не бихте предположили, че точно под краката ви минава друг древен римски надлез, от който градът расте и процъфтява. Виадуктът е построен през III век пр. н. е., за да се предотврати наводнение на Виа Салария. Подземният град е направен от арки, които са включени в благородни резиденции.

Много жилища в историческия център могат да се похвалят с римски стени и тайни проходи към подземни камери.

Местните хранителни специалитети включват Fregnacce alla reatina - паста с форма на диамант с вкусен сос от омекотена свинска мас, целина, лук, нарязани домати, сол и чили. Pizzicotti са "прищипани" ньоки, поднесени с пикантен сос от домати, чесън и зехтин. Stracciatella са яйца, приготвени в телешки бульон, докато спагети alla carrettiera се правят с подправено сирене пекорино и лют пипер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, аз да попитам, а производителите на електроника за автомобилите как ще работят дистанционно онлайн? Само да попитам?
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бяхте дали и някакви връзки къде се кандидатства и тн...
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересна оферта ама трябва да си променя доставчиците на материали и да имам място за работилница което е много голяма хамалогия ...
11
0
 
0
 
! Отговори
заинтригуван преди 2 години
Звучи много привлекателно. Бих се навил веднага.... само да ми осигурят мечтаната дистанционна работа! Хайде, давайте, чакам оферти! Или къде да намеря обяви за такава работа?Защото аз в момента пак имам постоянна работа. Но, за съжаление, трябва да я работя на живо и на място. Невъзможно е да я работя извън работното ми място!!!Цялата техника с която разполагам и документи са ми на работното място, а ако се наложи да ме пратят командировка до обекта как да стане дистанционно?Не става!
10
0
 
4
 
! Отговори
IT-спец преди 2 години
предпочитам на вилата в Трявна да си цъкам, хем хубав въздух хем хубава храна, тихо спокойно а и интернета е хубав, не им знам там как е интернета ама в UK, Испания Франция, Дания е много зле..
9
5
 
1
 
! Отговори
oтСиднейАвстралия преди 2 години
Ако са социално слаби разбирам, но това да взимаш данъците на едни и да плащаш с тях сметките на други го има в Северна Корея. Ами ако не са под наем, а си купят имот? Тогава ще им плащате ли сметките? Ами ако си отдадът имота под наем на самите себе си, или на роднина пак ли ще му дадете пари?
8
6
 
3
 
! Отговори
Луцам По Тебе преди 2 години
На кого ни оставяш, ТИКВО?На ФИГУРАНТА ни остави. Да мрем?Кой ще ни даде парииии?
7
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българин и дистанционна работа? Буаххуахаха!
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че инъче безплатно ли да им работят :))
5
10
 
1
 
! Отговори
неандерталец преди 2 години
Това е само реклама за наивници. Нищо няма да ти платят, още по-малко ако разберат, че си българин.
4
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
красота, добре е че има места до които чалгясалите нямат достъп иначе и там щяха да построят грозните си свински постройки по подобие на некадърните им свински физиономии
3
2
 
9
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
Принципно, където и да работя, очаквам да ми плащат.
2
9
 
14
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
ИТАЛИЯ-ТВА Е НАЙ ДРЖЕЛЮБНАТА НАЦИЯ В ЦЯЛ СВЯТ.
1
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Навсякъде е така селата процъфтяват у нас умират