Унгарски студент планирал атентат по време на Евро 2020

Задържаният е 21-годишен, представил се за ислямист
Обновена: 3 юни 2021 08:04 | 3 юни 2021 08:00, Анисия Иванова
31
Унгарски студент планирал атентат по време на Евро 2020
Снимка: Bulgaria ON AIR

В Унгария бе задържан заподозрян ислямист, планирал нападение срещу започващото след броени дни Европейско първенство по футбол, предаде Франс прес.

Антитерористичният отдел на унгарската полиция съобщи вчера новината за ареста. Според местни медии заподозреният планирал атаки срещу големи събития. Сред тях бил и националният стадион в столицата Будапеща, който ще приеме срещи от Евро 2020 - първенството на Стария континент, което бе отложено с една година заради пандемията от новия коронавирус.

Задържаният е 21-годишен "най-обикновен млад унгарец", който "се представи за ислямист", каза на пресконференция началникът на антитерористичния отдел на националната полиция Янош Хайду. Той отбеляза, че заподозреният, студент в Университета на Будапеща, е комуникирал на свързани с групировката "Ислямска държава" интернет сайтове с "явна джихадистка пропаганда", на които се обяснявало как да бъдат извършени атаки.

Задържаният "бил поел ангажимент да направи самоделна бомба и да я използва срещу масово събитие, в Будапеща или на друго място в Унгария. . . в близко бъдеще". Той освен това разглеждал възможност да се вреже с кола в множество, каза Хайду.

Заподозреният джихадист бил задържан във вторник в град Кечкемет, на 90 километра южно от Будапеща. Вчера съд постановил той да остане в предварителния арест, съобщи БТА.

Стадион "Пушкаш Арена", с капацитет за около 68 хиляди зрители, ще приеме четири срещи от Евро 2020, включително мачове с участието на Унгария, Португалия и Франция, отбелязва АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
1
 
! Отговори
Атаман Сирко преди 2 години
Новите унгарски " туруци" и техния ам - гъл.!.
7
5
 
2
 
! Отговори
Партенка преди 2 години
С която Орбан иска да подплати антидемокрстичните си политики
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Задържаният е 21-годишен, представил се за ислямист"---------------------------Щях да се изненадам ако не беше.
5
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чист унгарец? Въх мале майнo ле!
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
2, така е, но на тази снимка ракурсът е отвратителен. Вижте снимки от въздуха на фона на пъноводната Нева и на Западната скоростна хорда на Санкт Петербург.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Повечето хора дори не знаят че има такова."---------------------------------------------------------- Не е така в Русия. Само след седмица стадионът "Газпром Арена", с капацитет под 100 хиляди зрители, при почти пълни трибуни ще приеме срещата между отборите на Русия и Финландия, а след 11.06 - още няколко срещи от Европейско първенство по футбол.
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На снимката е Газпром Арена в Санкт-Петербург. Супер стадион за 1 мрд $.
1
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европейското е пълен провал. Повечето хора дори не знаят че има такова. Интерес нула.