Почти всеки втори работещ живее на студено заради ниска заплата

България се нареди на второ място в негативната класация
205
Почти всеки втори работещ живее на студено заради ниска заплата
Снимка: Pixabay

42,8% от работещите българи живеят на студено.

Заради ниските заплати, които получават, почти три милиона души в Европейския съюз не могат да си позволят да отопляват домовете си, въпреки че работят. Това показва анализ на данни от Евростат на Европейския институт на профсъюзите, оповестен от Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП). Той е направен на фона на покачващите се цени на енергията в Европа, съобщи КНСБ.

Още по темата

В първия ден на есента и в навечерието на зимата 15% от работещите бедни в Европа няма да могат да включат отопление. Този процент се равнява на 2 713 578 души в цяла Европа, алармират от ЕКП.

През последното десетилетие ситуацията се е влошила в десетина държави-членки на ЕС, а сега рязкото покачване на цените на електроенергията в Европа рискува да доведе до енергийна бедност на още повече работещи.

Данните сочат, че България е на второ място в списъка с най-висок процент на работещите бедни, които не могат да си позволят отопление.

Подредбата е следната:

Кипър – 45,6%  (14,398 работещи)
България – 42,8% (129,990 работещи)
Литва – 34,5% (35 371 работещи)
Португалия – 30,6% (157,612 работещи)
Гърция – 28,7% (122,323 работещи)
Италия – 26,1% (833,311 работещи)

Най-голямо процентно увеличение на работещите бедни, които не могат да си позволят отопление, от 2009 г. насам  има в Хърватия с ръст от 16,5 на сто, следвана от Кипър – 10%, Литва – 7,9%, Словакия – 7,8%, Испания – 6 на сто.

Повишаването на цените на енергията прави решителните действия на ЕС по отношение на заплатите още по-неотложни, напомнят от ЕКП. Конфедерацията призовава Европейския парламент да предпази работниците от енергийна бедност, като въведе “праг на достойноство” в проекта на директива за минималните работни заплати. Той ще гарантира, че законоустановените минимални заплати осигуряват достоен стандарт на живот. За целта не могат да са по-малко от 60% от националната медианна брутна заплата и 50% от националната средна брутна работна заплата. Ако този двоен праг бъде въведен, това ще позволи ръст на заплатите на над 24 милиона души в ЕС.

В настоящия вид на проекта за директива на ЕС този двоен праг не фигурира и така ситуацията няма да се промени. Необходими са изменения, за да бъде въведен и за да се увеличи и броят на работниците, обхванати от колективно договаряне в цяла Европа, което е най-добрият начин за постигане на действително справедливо заплащане, посочват от ЕКП.

“В Европа има милиони нископлатени работници, които трябва да избират между това да отопляват дома си, да хранят добре семейството си или да плащат наема, въпреки че работят на пълен работен ден. Това е неприемливо и отхвърля целия смисъл на минималната работна заплата. За съжаление, нарастващите цени на енергията означават, че тази зима още повече хора са изправени пред необходимостта да се върнат от дълъг работен ден или нощ в студен дом, а децата им да пишат домашните си на студено. Време е Европа да постави граница, да гарантира, че минималните заплати никога няма да оставят работниците да се притесняват за включването на отоплението и да повиши нивата на колективното договаряне като най-добрия начин за действително справедливо заплащане”, коментира заместник-генералният секретар на ЕКП Естер Линч.
 


205
Още от ЕС
Историческа загуба за консерваторите на Меркел
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В България не са само работещите, а и пенсионерите. Тук се топлят само тези във властта, тъй наречените бизнесмени и тук там, по добре платени професии.
182
1
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 седмици
Искам Вождът и наследникът му да вземат отношение по въпроса,зер 12години единият ни управляваше,а другият го хвалеше.
181
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Така е, някой топлят 500 квадрата, без да живеят там, а други живеят на студено. Нали сме с равни права.
180
0
 
5
 
! Отговори
ф преди 2 седмици
До ПрограмистЩо не се препрограмираш?
179
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Няма ли една група от хора, която да създаде реален технически проект за локално парно с миницентрала и да направят опит за 5-6 месеца как върви, на различни видове горива и енергия! Ако пожелят, могат да я направят комбинирана, от енергията да се произвежда и ток,задвижвайки турбина(и)+ котелно за отопление и топла вода, дайте пари на учените от БАН и инженерите да направят такава минисистема и печелят, какво се чешите само и приказвате, действайте, мързеливци!
178
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До '=orМерси и да ти се връща, майната ти и на тебе!
177
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
За 2020 година средната брутна заплата беше 1386,84 лева, а 50% от нея са 693,42 лева. Медианата заплата беше около 920 лева, с 60% от нея са 552 лева. Значи според тези критерии МРЗ трябваше да е поне 693,42 лева, а тя беше 610 лева през 2020 година и 650 през 2021 година. Само дето с вдигането на минималната се вдига и средната.
176
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Работещите бедни. Според тези данни 304 хиляди са работещите бедни в България и от тях, 129990 няма да могат да се отопляват. Защо ли ми се струва, че работещите бедни са над два милиона? Да не би пак да са ги определяли по средна заплата за държавата.
175
16
 
2
 
! Отговори
Програмист преди 2 седмици
До 174 : Някой трябва да ти вдигне заплащането? А защо не вземеш да си намериш друга работа? Или смяташ че някой ти е длъжен?
174
2
 
19
 
! Отговори
Вдигнете заплащаният преди 2 седмици
Проблеми в страната, които допринасят за унищожаването на България+демографската катастрофа са следните: Ниско заплащане на работещите и пенсионерите,безработица в страната, липсата на правов ред, на переспектива за хората, безкрайната алчност на няколкостотин човека и олигарси, разграбили държавата, бехаберие към бъдещето на България и населението, липса на реализация на практика на силна българска икономика, наука и селско стопанство, създаване на добре платени работни места в цялата страна!
173
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Също и много пенсионери !
172
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Слeд три мaндaтa нa Бoриcoв,пoлoжeниeтo нa бългaритe e трaгичнo!C руcкa eнeргийнa примкa нa шиятa!Cлeдcтвиe нa бeзнaкaзaнитe крaжби нaБoриcoв, Пeeвcки, Гeшeв и шaйкaтa им!Кaктo ce видя oт рaзкритиятa нa cлужeбнoтo прaвитeлcтвo!
171
1
 
19
 
! Отговори
Честито! преди 2 седмици
Честито, брате, българи! Вече официално можем да го наречем робство ми не работа... Срамота е хората да работят и да живеят на студено!
170
2
 
25
 
! Отговори
КГК преди 2 седмици
Оставам изумен от тази статистика - Кипър не могат да си позволят отопление! Вие нормалнили сте или никога не сте стъпвали в Кипър. Там няма зима и няма нужда от отопление! Егати ***!
169
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
зимата на свещи, така помня комунистичесия режим от малък, явно това е промяната
168
7
 
17
 
! Отговори
Даа! преди 2 седмици
Комунистите са виновни , защото не вкараха ''КОТАРАЦИТЕ'' в затвора !А СДС не направиха лустрацията , явно и те са били в кюпа за лустрация !
167
7
 
11
 
! Отговори
до герб преди 2 седмици
Другаре от герб , Минзухарка Петкова , дали намери документите ?
166
2
 
17
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 седмици
Днес бях на опашка пред офис на топлофикация. До мен имаше двама пенсионери. Единия се похвали, че си намерил работа като пазвантин в магазин на мерцедес и по цяла смяна стоял на един стол и му било скучно. Пита другия пенсионер колко години вече е пенсионер и той му отговори 30 години. И последния каза : "А да ги видим новите пенсионери дали ще издържат 30 години да вземат пенсия", след което и двамата започнаха да се заливат от смях. Първия каза, че пенисята му била 332 лв за 45 стаж,
165
3
 
5
 
! Отговори
дса преди 2 седмици
До Народен РаботодателИ тия "новите" ще са от "добрите", така ли? Ту 5 клас ли си, наивнико?
164
10
 
3
 
! Отговори
'=or преди 2 седмици
Привет форумни всезнайковци. Тук съм за да ви кажа само "мaйнатa ви".Ае.