Орбан смаза опозицията на вота: Ние не сме миналото, ние сме бъдещето

Световни медии за спечеления 4-ти мандат на унгарския премиер
4 апр 2022 09:27, Елка Василева
106
Орбан смаза опозицията на вота: Ние не сме миналото, ние сме бъдещето
Снимка: архив, БГНЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан смазва опозицията на проведените вчера парламентарни избори, като печели четвърти мандат, пише френският в. "Монд".

Партията на Орбан "ФИДЕС" като цяло изпреварва безпрецедентната коалиция на опозицията, надяваща се да го свали от власт след 12-годишно управление. Тя включваше както партии от лявата част на политическия спектър, така и крайнодясна формация, припомня изданието.

Още по темата
"Целият свят можа да види, че в Будапеща спечели патриотизмът. Това е нашето послание към Европа: ние не сме миналото, ние сме бъдещето", подчерта гордо унгарският премиер пред привържениците си, събрали се да отпразнуват победата му в конферентен център в унгарската столица.

"Ще си спомняме за тази победа, защото никога не сме имали толкова противници, от нашата национална левица, международната левица, брюкселските бюрократи, (американският милиардер от унгарски произход) Джордж Сорос, международните медии и дори украинският президент", добави усмихнатият Орбан, подложен на критики от Володимир Зеленски.

Премиерът получи 53,19 на сто от гласовете, далеч повече, отколкото предсказваха проучванията. Това ще му позволи да запази и мнозинството си от две трети в парламента, отбелязва в. "Монд". Шестте опозиционни партии получиха 34,95 на сто от гласовете.

Избирателната активност беше 68,7 на сто, близка до рекорда, отбелязан преди четири години, отбелязва френският в. "Фигаро".

Очевидната победа на Орбан ще му позволи да продължи движението към авторитаризъм, като пренебрегва дисидентите и поставя под контрол нови сектори от икономиката, заявява Едит Жгут, специалистка по политически науки в Полската академия на науките, цитирана от в. "Айриш таймс". "Унгария изглежда е достигнала точката, отвъд която няма връщане", подчерта тя. Според нея основният урок е, че ситуацията в Унгария е до такава степен в полза на Орбан, че смяната на "ФИДЕС" чрез избори е станала почти невъзможна.

След началото на руското нашествие в Украйн Орбан започна да представя изборите като избор между мир и стабилност и война и хаос. Докато опозицията призоваваше за подкрепа на Киев заедно с ЕС и НАТО, Орбан, който е отдавнашен съюзник на руския президент Владимир Путин, настояваше Будапеща да остане неутрална и да запази близките си икономически връзки с Москва, включително като продължи да внасят руски газ и петрол при преференциални условия, припомня изданието.

Орбан е получил силен мандат да продължи външнополитическия си курс и борбата си за нова идеологическа подредба в Унгария и Европа, заявява Даниел Хегедуш, експерт от "Германския фонд Маршал" в Берлин, цитиран от британския в. "Файненшъл таймс". "Ситуацията ще стане по-трудна", добавя той. "Докато трае войната, освен ако Орбан не наложи вето на съвместните действия на ЕС, той ще бъде защитен от противодействие. Една категорична победа сега ще подтикне ЕС да приеме това като новото статукво: да, общността има авторитарни страни членки".

Очакваше се предизборните дебати да преминат под знака на проблемите в унгарската здравна система, след ужасяващо слабата реакция на пандемията - страната регистрира 5217 жертви на КОВИД на един милион население, отбелязва американското сп. "Тайм". Това е втората най-тежка смъртност в Европа (след България) - но вместо това дебатът се концентрира върху кризата в Украйна.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слава на Орбан, слава на християнското семейство което се състои от мъж и жена ! Мисля да емигрирам в Унгария !
74
2
 
15
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 2 години
Да живее Орбан, Фидес и другата националистическа партия Йобик
73
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хохо.. много ме кефи как американските *** скочиха на Орбан.. а опорката, че Орбан=боко направо кърти хахахаха
72
0
 
44
 
! Отговори
Орбан социална полит преди 2 години
От 2016 година Виктор Орбан издигна в култ младите семейства и раждаемостта. Майките получиха 6-годишен платен отпуск по майчинство. Държавата подарява 33 000 евро за раждане на трето дете, ако родителите се осигуряват и са до 40 години. Дава се помощ от 8000 евро за покупка на седемместен автомобил. Майките с 4 деца се освобождават доживотно от данък. Всички семейства с деца до 18 години получиха накуп миналия месец платения данък за цялата 2020 г. Работещите до 25 години не плащат данъци. Пенсионерите получиха като бонус доживотна 13-а пенсия.
71
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВСЕКИ МОЖЕ ДА СИ ГОВОРИ КАКВОТО ИСКА- ОТИДИ В УНГАРИЯ И ВИЖ- ОБНОВЕНО, ПОДРЕДЕНО, ЦЕНИ КАТО ТУК ДОХОДИ ПО ВИСОКИ, ВЛЕЗ В МАПС И ПОГЛЕДНИ КАК Е ИЗГЛЕЖДАЛА УНГАРИЯ ПРЕДИ И СЕГА А ИНАЧЕ ВСЕКИ НЕКА СИ ГОВОРИ.
70
35
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето виждате ли защо трябва денацификация и война? Заради такива несменяеми феодали и фюрери, като Орбан и Боко Тиквата.
69
6
 
20
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Щом някой ми заговори за Сорос, Гейтс, Зукърбърг, Мъск, Безос и Бъфет, ми е ясен като бял ден. Интересно защо в техните държави, никой с честен труд и бизнес нюх не може да направи мултимилиардна корпорация, а само хора близки до управляващите печелят от държавни поръчки...
68
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малък Пу_тлер. Брат му на Орбанчо държи верига бензиностанции. От патриотизъм ще да е, не от алчност.
67
3
 
22
 
! Отговори
Неразбрал преди 2 години
До история Комунизмът не е на власт в Русия от 30 г., ако не си разбрал все още.
66
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Властта е опиат - лошото, че авторитарните режими в един момент почват да стопират прогреса, дори в началото да са били полезни. Колкото и да са успешни политиците трябва да се сменят понякога - прекалено срастване иначе има с властта. Липса на критичност.То и при нас - по-добре, че смениха Бойко, въпреки че аз мисля, че той направи и много хубави за странат неща, но стига толкова да дойдат нови лица.
65
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нямат ли някой като Петков, да има обещае немси електроавтомобили и нулева корупция? Или инат по-умен народ?
64
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Унгарците най много ще спечелят след края на войната,ако Путин все още на власт,а той ще е.Те и сега си имат най голяма кирия в целия ЕС.Ама назе :) не ни мисля не рубли ами и китайски пари ще плащаме,а западняците после ще си оправят отношенията с Русия,ама ние ще го ду...е
63
23
 
12
 
! Отговори
история преди 2 години
1956 г. Унгария въстава срещу съветската окупация. Войските на съветския съюз жестоко смазват въстанието. Десетки хиляди са убити. Орбан сега е приятел на убийците.
62
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СТРАНДЖАТА --- ХАХАХА, ЕС МАЧКА.. КАКВО МАЧКА БЕ??? Я ПРОБВАЙ ДА НАМЕРИШ ОЛИО И БРАШНО В МАГАЗИНИТЕ В ГЕРМАНИЯ И ИСПАНИЯ??? НА ЕСЕН И ОТВОРЕН МАГАЗИН НЯМА ДА МОЖЕШ ДА НАМЕРИШ! ПРЕЗ ДЕН РАЗНИ ЕКСПЕРТИ НИ СЪВЕТВАТ ОТ ТЕЛЕВИЗОРО ДА СВАЛИМ ГРАДУСИТЕ ВКЪЩИ И ДА НЕ ПОЛЗВАМЕ ТОПЛА ВОДА! ВЧЕРА В ГЕРМАНИЯ СА ПУСНАЛИ "СЪВЕТИ" ДА НЕ СЕ ПОЛЗВАТ ПЕРАЛНИ И СУШИЛНИ В ПИКОВИТЕ ЧАСОВЕ ЩОТО НЯМА ДОСТАТЪЧНО ТОК... ТА КЪДЕ Е СИЛАТА НА ЕС??? В ТОВА ДА ВИКА СЛАВА КОКАИНА ЛИ?
61
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДО Х00М0 М0ДЕР4Т0РЧЕТ00 ---- АБЕ ТЕЛЕТЪБИИС, ЦЯЛАТА ВИ РЕЙБОУ ДРУЖИНКА ЩЕ ВИ ТРИЧАМЕ ПО УЛИЦИТЕ КАКТО В УНГАРИЯ!
60
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тука требе да спечели Коста Копейкин според русофилите,но едва ли ще стане,българският народ е мъдар!
59
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Орбан ще надживее *** лер със сигурност!
58
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Орбан не признава новите господари на русофобите а именно Украина да му казват кой ще кара влака. Жалко че ние нямаме Орбан. Имаме някакви смешковци предатели.
57
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То самото име на Орбан означава ПобедаВиктор означава Победа
56
6
 
17
 
! Отговори
Браво преди 2 години
Искам да попитам всички разбирачи където казвахте, че Орбан няма да сепечелил заради про руската политика аххаха. Време при нас да спечели и знаете кой. Браво на Орбан, точно такъв ни трябва и на нас!