Радев в Прага: Осъждаме категорично руската агресия в Украйна

Войната руши утвърдения международен ред
10 май 2022 15:20, Елка Василева
231
Радев в Прага: Осъждаме категорично руската агресия в Украйна
Снимка: БГНЕС

Осъждаме категорично руската агресия в Украйна, заяви президентът Румен Радев, след като проведе среща на "четири очи" с чешкия си колега Милош Земан, която се състоя в Пражкия замък Храдчани.

Радев каза, че войната руши утвърдения международен ред, както и създаваната с десетилетия архитектура за сигурност в Европа. Тази агресия изисква единен отговор в рамките на НАТО и ЕС, изисква дълбока и решителна трансформация на Алианса, нова стратегическа концепция с фокус източния фланг, каза Радев.

Президентът допълни, че нашите страни са силно ангажирани с изграждането на своя отбранителен капацитет и на срещата двамата с президента на Чехия са обсъдили как това може да стане по-добре.

Държавният глава изрази съжаление, че войната постави пред нашите страни редица предизвикателства и особено пред чешкото председателство на Съвета на ЕС.

Призивите за прекратяване на сраженията и насърчаване на преговорите отстъпват пред войнствената реторика, а това означава дълга война с тежки последици, отбеляза българският държавен глава, цитиран от БТА.

И България и Чехия са съпричастни с украинския народ, ангажирани сме с оказването на хуманитарна помощ. Но трябва да се ангажираме повече с енергийната независимост на нашите страни, посочи Радев.

Според него санкциите срещу Русия трябва да бъдат ефективни, но не трябва да допускаме да налагат вреди върху нашите икономически и социални системи, допълни Радев. Спирането на доставките на петрол няма да се отрази добре на нашите икономики, каза още Радев.

Чешкият президент Милош Земан посочи, че Чехия напълно подкрепя влизането на България в Шенгенското пространство.

"Повече време посветихме на руската агресия в Украйна. По този въпрос имаме абсолютно сходство. И двамата се учудихме каква голяма бе разликата между рекламата на руската армия и нейните реални резултати", уточни Земан.

По думите му е парадокс, че руснаците от една страна се заклеват в славянско братство, а от друга спират доставките на газ на две славянски държави - Полша и България.

"Дискутирахме отсрочването на енергийните санкции за някои държави членки на Европейския съюз. Засега става дума за Унгария, Словакия и Чехия. Изглежда, че към тази молба ще се присъедини и България", добави чешкият държавен глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
9
 
17
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Ако не бяхме в НАТО досега да сме станали Задунайска губерния а Мутрафонова щеше да бъде генерал-губернатор. Нинова и Манолова щяха да и бъдат камериерки, Радев и Янев назначени за коняри а Костя Копейкин, като най-млад щеше да бъде фаворит на генерал-губернаторката и да се се грижи за развлеченията и .
96
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев руския кораб е на дъното време да го осъзнаеш че Руския Крим ще бъде Украйнски да смениш курса че отиваш и ти на дъното
95
3
 
13
 
! Отговори
хаха преди 2 години
Радев не си толкова добър актьор за какъвто се мислиш. Запада много добре раазбра че си проруски от изказването ти за Крим. Оттам нататък всеки се среща с тебе просто за да отметне от календара протоколните срещи. Утре да не идеш на някоя даже няма да се питат защо не дойде.
94
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха Ха на решетников му набиха военния каскет май. То иначе военните от друго не разбират. Ти му викаш куме Иване, той...
93
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Радев схемите вече ми идват в повече той е само в представителната власт трябва да си разхожда костюмчето и да не ни излага
92
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като гледам гербавите *** как са се нахъсали и колко са неграмотни,такъв смях ме напушва!
91
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
по-добре по-скоро да ни превзема я турция я някой друг, само отлгагаме агонията, ясно е че нямаме потенциал , ако и на 11ти нищо не направите, адиос
90
9
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
АЗ пък не осъждам. ТОВА трябваше да направим и ние, когато късаха и горяха знамена и българи, И не не съм путинофил, Стана ми отвратително гадно,срамно, че много бързо тогава млъкнаха всички и ненавиждам СДС, че нямаме армия, работещи заводи, износ и т.н.
89
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Чехия осъжда Русия, в България не дава да се праща оръжие за Украйна, т.е. иска Русия да победи... Изобщо мнението на Радев зависи от географското положение!
88
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напоследък Радев се скъсаха да го канят в чужбина и затова си има причина. Разкарват го от столица в столица като трофейче, един от последните путинисти в Европа, за да го видят хората и да му чуят простоватите опорки. Както навремето са разхождали военнопленици из столиците, ех Рундьо, Рундьо!
87
7
 
12
 
! Отговори
Кк преди 2 години
Само копейкин им остана!
86
4
 
12
 
! Отговори
Да изселим преди 2 години
Сидеров от България!
85
2
 
15
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Тоя в чужбина е с Украйна а у нас е с Русия Голям двуличник
84
5
 
18
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Осъждаме категорично руската агресия на думи, призоваваме да не подпомагаме Украйна с оръжие защото сме миротворци, искаме войната по-скоро да спре като Украйна капитулира, Зеленски да бъде арестуван или убит от кремълските военнопрестъпници, да се назначи марионетно руско правителство, путин да се разправи с украинците, като ги избие, изсели или въдвори в лагерите на ГУЛАГ в Сибир....искаме Мир в Европа под диктовката на кремълският сатрап с ядреното куфарче, това се опитва да ни каже фигуранта
83
1
 
11
 
! Отговори
емигрант от 22 г преди 2 години
Този е ,като двулика лопата. В България едно говори,за да угоди на Путин,а в другите държави угажда на местните политици.Много двулик човек.Направо изкърти мивките на всички тоалетни в страните,където е посетил.Задмина Борисов.Наистина никога сме нямали такъв политик.А Т. Живков направо се завря в девети кръг на АДА.......!!!
82
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Байдън подписа Ленд-лиза.Това е краят на путлеризма.
81
3
 
2
 
! Отговори
До Морския преди 2 години
Говорим за български език. Но 20% от българите се поамериканчиха и поукраинчиха, така че, забележката ми беше към трроловете.
80
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде, и тоя отече в канала.
79
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев се гърчи като глуст на буца!
78
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
93 това е новата дума в БГ както нямаше дума фейк сега се употребява и рашист