Радев в Прага: Осъждаме категорично руската агресия в Украйна

Войната руши утвърдения международен ред
10 май 2022 15:20, Елка Василева
231
Радев в Прага: Осъждаме категорично руската агресия в Украйна
Снимка: БГНЕС

Осъждаме категорично руската агресия в Украйна, заяви президентът Румен Радев, след като проведе среща на "четири очи" с чешкия си колега Милош Земан, която се състоя в Пражкия замък Храдчани.

Радев каза, че войната руши утвърдения международен ред, както и създаваната с десетилетия архитектура за сигурност в Европа. Тази агресия изисква единен отговор в рамките на НАТО и ЕС, изисква дълбока и решителна трансформация на Алианса, нова стратегическа концепция с фокус източния фланг, каза Радев.

Президентът допълни, че нашите страни са силно ангажирани с изграждането на своя отбранителен капацитет и на срещата двамата с президента на Чехия са обсъдили как това може да стане по-добре.

Държавният глава изрази съжаление, че войната постави пред нашите страни редица предизвикателства и особено пред чешкото председателство на Съвета на ЕС.

Призивите за прекратяване на сраженията и насърчаване на преговорите отстъпват пред войнствената реторика, а това означава дълга война с тежки последици, отбеляза българският държавен глава, цитиран от БТА.

И България и Чехия са съпричастни с украинския народ, ангажирани сме с оказването на хуманитарна помощ. Но трябва да се ангажираме повече с енергийната независимост на нашите страни, посочи Радев.

Според него санкциите срещу Русия трябва да бъдат ефективни, но не трябва да допускаме да налагат вреди върху нашите икономически и социални системи, допълни Радев. Спирането на доставките на петрол няма да се отрази добре на нашите икономики, каза още Радев.

Чешкият президент Милош Земан посочи, че Чехия напълно подкрепя влизането на България в Шенгенското пространство.

"Повече време посветихме на руската агресия в Украйна. По този въпрос имаме абсолютно сходство. И двамата се учудихме каква голяма бе разликата между рекламата на руската армия и нейните реални резултати", уточни Земан.

По думите му е парадокс, че руснаците от една страна се заклеват в славянско братство, а от друга спират доставките на газ на две славянски държави - Полша и България.

"Дискутирахме отсрочването на енергийните санкции за някои държави членки на Европейския съюз. Засега става дума за Унгария, Словакия и Чехия. Изглежда, че към тази молба ще се присъедини и България", добави чешкият държавен глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като е у нас - опорки. Навън противоположното говори.
116
12
 
9
 
! Отговори
Волен Сидеров преди 2 години
Защото България не е на страната на Русия и сега ще страда и ще има хиперинфлация. Затягайте коланите.
115
3
 
12
 
! Отговори
Читател преди 2 години
"Радев в Прага" звучи като "Бай Г.аню в операта", големи гавраджии сте!
114
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лицемер! Осъждал бил?!!!
113
1
 
6
 
! Отговори
Истината преди 2 години
До Дядо от село......... Преди години цигареният митрополит Киро Гундяев му набиваше канчето насред София и досега му държеше влага. Явно като отиде малко по-на запад и си променя мнението Мутрафонова ще му обясни, че това е военна операция изпреварила нападението от страна на НАТО и Украйна.
112
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да, да, осъждаш ама овърташ за военната помощ повече и от унгарците... срам и позор
111
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България е единствената русофилска страна! Това ме кара да се срамувам, че съм българин! Човекомразци!
110
8
 
10
 
! Отговори
Асоциален Примитив преди 2 години
Какво е това славяни, славянска държава и славянско братство? Какъв е този бълвочобъркоч?
109
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като отиде Радев в Москва какво ще направи?Нищо.Ние сме никои.Руснаците ни мислят за предатели заради такива като вас.Истината е,че вие и майките си ще предадете.И сега подкрепяте някакви украинци,а не българи.Някой ден и украинците ще предадете.Радев общо с Русия няма,а просто не иска война в България.Войната е лошо нещо.Умират невинни.
108
0
 
11
 
! Отговори
ОБРАХА НИ ПЕНСИИТЕ преди 2 години
ОБРАХА НИ ЗАПЛАТИТЕ.. ОБРАХА НИ СПЕСТЯВАНИЯТА.. ОТНЕХА НИ ДЪРЖАВАТА...... ..... КОЙ ЛИ..??...... ТРИТЕ ПРАВИТЕЛСТВА НА Ю МРУКА, Ч ОРАПА, Р ЕЗИДЕНТА............... НЕ СЕ ДОВЕРЯВАЙТЕ НА ХОРА И ПАРТИИ СВЪРЗАНИ С РУМЕН РАДЕВ.........
107
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
фигурант, въпросните държави обявиха, че сами се отказват от руските горива..
106
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев отивай в Москва да преговаряш за мир с Путин на дългата маса и тогава декламирай то на думи е лесно
105
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Речта на радев пак намирисва на руски интереси за санкците не трябва да навредят на Европа с две думи без санкци да ще платим всички войната на путин но той трябва да спре в Украйна и да се изнесе от там това е целия смисъл иначе продължава към неговия нов руски мир и ссср
104
5
 
3
 
! Отговори
до 124 преди 2 години
Че Европа не е елилицемерна. Купува и газ, купува и нефт. Ако и потрябва нещо друго и то е по евтино пак ще го купи. Всичко е бизнес.
103
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
После защо джендърите припадат по Зеленски...Рядко се вижда президент да танцува на токчета.
102
6
 
11
 
! Отговори
niki преди 2 години
Гаспадин Продавам-си-държавата-за-рубли .. как не го е срам този ми ти русопоклонник да се показва от името на държавата ни!
101
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е Лицемерие има моменти когато може да се лавира в политиката но при война има агресор и жертва няма как да бъдеш по средата няма по малко убиец и по малко убит
100
2
 
11
 
! Отговори
toti преди 2 години
И тоя една фурнаджийска лопата...видя ,че вятъра му духа в врата и обърна палачинката !!Ако още някой балък е очаквал помощ от Путин,да се ореентира,щото с тоя приятел само изваждаме след1944г
99
4
 
13
 
! Отговори
Радев - предател преди 2 години
Радев, кой ти нареди да назначиш американските марионетки Кирчо и Кокорчо? Мълчиш и гузно гледаш към ул. "Козяк"...
98
2
 
13
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 2 години
Жалък фигурант