Радев в Прага: Осъждаме категорично руската агресия в Украйна

Войната руши утвърдения международен ред
10 май 2022 15:20, Елка Василева
231
Радев в Прага: Осъждаме категорично руската агресия в Украйна
Снимка: БГНЕС

Осъждаме категорично руската агресия в Украйна, заяви президентът Румен Радев, след като проведе среща на "четири очи" с чешкия си колега Милош Земан, която се състоя в Пражкия замък Храдчани.

Радев каза, че войната руши утвърдения международен ред, както и създаваната с десетилетия архитектура за сигурност в Европа. Тази агресия изисква единен отговор в рамките на НАТО и ЕС, изисква дълбока и решителна трансформация на Алианса, нова стратегическа концепция с фокус източния фланг, каза Радев.

Президентът допълни, че нашите страни са силно ангажирани с изграждането на своя отбранителен капацитет и на срещата двамата с президента на Чехия са обсъдили как това може да стане по-добре.

Държавният глава изрази съжаление, че войната постави пред нашите страни редица предизвикателства и особено пред чешкото председателство на Съвета на ЕС.

Призивите за прекратяване на сраженията и насърчаване на преговорите отстъпват пред войнствената реторика, а това означава дълга война с тежки последици, отбеляза българският държавен глава, цитиран от БТА.

И България и Чехия са съпричастни с украинския народ, ангажирани сме с оказването на хуманитарна помощ. Но трябва да се ангажираме повече с енергийната независимост на нашите страни, посочи Радев.

Според него санкциите срещу Русия трябва да бъдат ефективни, но не трябва да допускаме да налагат вреди върху нашите икономически и социални системи, допълни Радев. Спирането на доставките на петрол няма да се отрази добре на нашите икономики, каза още Радев.

Чешкият президент Милош Земан посочи, че Чехия напълно подкрепя влизането на България в Шенгенското пространство.

"Повече време посветихме на руската агресия в Украйна. По този въпрос имаме абсолютно сходство. И двамата се учудихме каква голяма бе разликата между рекламата на руската армия и нейните реални резултати", уточни Земан.

По думите му е парадокс, че руснаците от една страна се заклеват в славянско братство, а от друга спират доставките на газ на две славянски държави - Полша и България.

"Дискутирахме отсрочването на енергийните санкции за някои държави членки на Европейския съюз. Засега става дума за Унгария, Словакия и Чехия. Изглежда, че към тази молба ще се присъедини и България", добави чешкият държавен глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
3
 
3
 
! Отговори
Morski преди 2 години
До 93-Едно гоУемо ТЦ! Има и в руският език думата "РАШИСТ" и те се гордеят с това, въпреки че след 24.02 за целия цивилизован свят е синоним на НАЦИСТ!
76
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проруските парти в БГ работят за руския парламент а Радев се държи като губернатор на руска губерния добре дошли в реалността ама къде е България
75
6
 
5
 
! Отговори
До 91 преди 2 години
Още ли не си вдянал, че дума "рашист" в българския език НЯМА. После що се излагали трроловете..
74
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не е агресия, а ответна реакция.
73
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев Нинова ( БСП) и Копейкин(Възраждане ) ако не се спрат ще бъдат мерени с яйца на жълтите павета за назидание после ще останат в историята като национални рашисти предатели на България лично аз ще го разказвам на децата и внуците си как по време на война в Украйна кой предава държавата ни А за БСП те са си дежурните по предателство не знам защо не се забранят със закон проруските парти в България
72
2
 
11
 
! Отговори
Morski преди 2 години
Радю Каунов, чак сега ли бре? Нали беше "специална военна операция "? И твоя Янев го твърдеше упорито! Нещо усещаш май wind of change! Апропо какво стана с Крим, още ли "Крим е руски"? Радю, като ветропоказател си, но и това няма да ти помогне да отидеш в "кереча"!
71
8
 
22
 
! Отговори
Black Sea преди 2 години
Радев, единния отговор на НАТО и ЕС е подпомагане Украйна и с оръжие. Ти какво се пулиш като смачкан домат на международно шосе?
70
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
осъждаме, но увъртаме за военната помощ повече и от Унгария
69
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Прага на всяка сграда има украински знамена, не само на институциите им. Явно Рундьо като ги е видял го е дострашало и няма какво друго да каже.
68
5
 
17
 
! Отговори
Хамелеони преди 2 години
Колкото БСП станаха "проевропейска" партия, токова и тоя "осъжда". Учудвам се, че толкова много хора се хващат на най-стария трик в репертоара на комунистите - да хамелеонстват и да се правят на "демократи", докато не дойде време за действия, и тогава им лъсват петолъчките.
67
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те така се проправя пътя към втори мандат - лево десно лево десно , а вие тука си пишете ...
66
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шпионира за Путин.Дано се осетят на време.
65
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев няма как санкците към Русия да не засегнат всички Европейски държави но ти не си осъзнал че не може вълка да е сит а агнето цяло смисъла в санкците да се спре Мордор не само с оръжие но и с денги защото както Хитлер него спряха така и Мордор на дългата маса само приемаше гости да си чеша егото а мира стана мираж Радев всички ще платим войната на Мордор но въпроса е да я спрем Ти го разбираш но не искаш да си го признаеш да се поклоним на Мордор
64
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шпионина на Путин обикаля Европа за да разузнава.Как ли не се осещат? Довечера ще докладва на Путин.За бога не му издавайте истинските намерения.
63
1
 
17
 
! Отговори
Колю преди 2 години
Голяма шизофрения по темата Украйна, ем тъй ама ако може и така, ама съм против ама съм за:)) Света в момента е чернобял, не можеш да се скриеш в сивотата.
62
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като за втори и последен мандат вече му е все едно какви ги говори, но едно е ясно - Радев, ти си ПРЕДАТЕЛ. Всяка дума против братушките е пирон в ковчега ти. Запомни го!
61
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Говори се че путин има тумор вероятно на мозъка и вероятно няколко! Това обяснява много неща! Светът е жертва на един или няколко тумора! Нямат ли там добър хирург да спаси света?
60
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В прага с какво се забавлява Радев - самолет, влак, самосвал или ходи на увесилителния парк - само екскурзии си праи всяка седмица
59
1
 
19
 
! Отговори
Объркан преди 2 години
На този работата му е да обуе два зелени чорапа и все ги обърква кой ляв, кой десен..
58
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не напразно му викат - Зеления чорап - като се разсмърди Чорапа и го обръщаш от другата страна - така е и Раде Зеления Чорап