Хората в Източна Европа затягат коланите, вече пестят повече

Анализатори: Рискът от предстояща рецесия в цяла Европа расте
12 авг 2022 09:42, Елка Василева
28
Хората в Източна Европа затягат коланите, вече пестят повече
Снимка: архив, БГНЕС

Големите икономики в Западна Европа започнаха да изпитват затруднения през първите седмици след началото на руската военна инвазия в Украйна, но някои страни в източната част на континента все още изживяваха икономически бум на фона на увеличение на заплатите с двуцифрени темпове и щедри държавни помощи. Това вече не е така, информира Ройтерс.

Още по темата
Рязкото намаление на продажбите на дребно и ограничаването на потребителското доверие показват, че кризата с повишаващите се разходи за живот е обхванала и източната част на Европа, отбелязва агенцията.

Хората се сблъскват с двуцифрена инфлация, която "изяжда" доходите им на фона на поскъпването на храните с 15 до 22 процента и повишаването на разходите за енергия.

Семейства в много страни от Източна Европа започнаха да затягат коланите. Поляци си вземат по-кратки отпуски, а чехи си търсят втора работа и посещават по-рядко ресторанти, за да пестят. В Унгария, където през юни цените на храните скочиха с 22,1 процента на годишна основа, хората се ограничават, когато пазаруват в магазините за хранителни стоки или при покупките на дълготрайни стоки.

Каква е ситуацията в България?

В България хармонизираният индекс на потребителските цени отчете ръст от 14,8 на сто през юни 2022 г. на годишна основа. Така страната ни зае пето място сред страните от Европейския съюз по инфлация през юни. Преди България са само Естония (22 на сто), Литва (20,5 на сто), Латвия (19,2 на сто) и Чехия (16,6 на сто).

Цените на енергийните продукти в страната ни регистрират скок с 37,5 на сто през юни спрямо същия месец на миналата година. Те все пак остават под средните равнища в ЕС, които достигнаха 41,1 на сто.

Поскъпването на енергийните ресурси оказва съществено въздействие върху инфлацията като цяло. Фактор за това е и високата енергийна интензивност на българската икономика, отбелязва Евростат.

Най-голямо повишение у нас през юни на годишна основа е отчетено при разходите за транспорт (+29,9 процента), при цените на хранителните продукти и безалкохолните напитки (+23,5 процента), при сметките в ресторанти и хотели (+19,2 на сто), както и при разходите за поддръжка на жилища, за вода, електроенергия, газ и други горива (+17,1 процента), сочат данните на НСИ.

На този фон потребителското доверие в България се влошава от март тази година, което предполага по-ниско потребление на домакинствата през остатъка от годината, се посочва в летните икономически прогнози на Европейската комисия.

Унгария

От няколко месеца инфлацията в Унгария е с двуцифрена стойност, за първи път през последните 20 години, въпреки опитите на правителството на премиера Виктор Орбан да спре поскъпването, като наложи таван на цените на редица стоки и услуги, отбелязва Франс прес.

"Един ден отивам в пекарната и хлябът струва 550 форинта. На другия ден пак отивам, но хлябът вече струва 650 форинта. За Бога, какво се случва!", възкликва 73-годишният Лайош от унгарския град Естергом, разположен на река Дунав.

Възрастният унгарец разказва пред Ройтерс, че повишаването на цените на храните е "изяло" част от пенсията му и той няма да може да плати по-високите сметки за комунални услуги. Лайош се опитва да измисли как ще се справи с този проблем.

"Мога да се отоплявам на газ, но и на дърва..., защото имам кахлена печка. Така че със съпругата ми ще я караме в една стая, ще запалим печката, ще си облечем по-дебели пуловери и така ще гледаме телевизия", планира живота си през зимата 73-годишният унгарец.

Чехия

Инфлацията в Чехия се ускори до 17,2 процента през юни на годишна база, което е над очакваното, показват данните на чешката статистика, цитирани от ДПА.

"Най-голям дял в скока на инфлацията отново има повишението на цените на храните, които поскъпват с 18 процента през юни на годишна основа", заяви високопоставен представител на Чешката статистическа служба.

В други сектори обаче през юни е отчетено още по-голямо поскъпване на годишна база - транспортни разходи (+24 процента), цени в ресторанти и хотели (+23,1 на сто), а при жилищните разходи, при сметките за вода, енергия и гориво увеличението е 22,8 процента.

Данните от редица платформи за ваучери за храна като Содексо (Sodexo) показват, че клиентите на ресторантите в Чехия започват да се ограничават и все по-рядко да ги посещават. Проучване на социологическата агенция СТЕМ (STEM), проведено през юни, сочи, че 80 процента от чешките домакинства намаляват или ограничават своите покупки заради бързото повишаване на битовите им сметки.

Потребителското доверие в Чехия през юли пада до ново ниско равнище, по данни на чешката статистика.  

Филмовият продуцент Мартин Хуловец, на 43 г., твърди, че в момента не е разтревожен за дохода си, но не е толкова оптимистично настроен за бъдещето.

"Ще се опитам да пестя повече от сметките за енергия, със сигурност... Определено няма да купувам нови неща за децата като дрехи или спортна екипировка. Мога да ги намеря "втора ръка", на половин цена", казва Хуловец.

И той се зарича да пести от отопление, когато зимата дойде.

Полша

В Полша инфлацията при потребителските цени достига 15,5 процента през юли на годишна основа, съобщи в края на миналия месец Централната статистическа служба във Варшава.

Индексът на потребителските цени в страната се е покачил до най-високото си ниво през последните 25 години.

На този фон увеличението на продажбите на дребно в Полша отслабва до 3,2 процента през юни, след като те нараснаха с 8,2 на сто през май, информира Ройтерс.

Все още не е късно за очаквания летен бум в туристическия сектор, но поляците са започнали да пестят от разходите за пътуване, отчита онлайн приложението за резервации "Нослеги" (Noclegi.pl).

"Наблюдаваме, че това, с което се отличава този туристически сезон, е съкращаването на срока на пътуванията, средно с по един ден, както и с отлагането на резервациите за последния момент", коментира експертът към "Нослеги" Наталия Яворска.

Поляците са започнали да пестят и от разходите си за храна.

Какво следва?

Забавянето на вътрешното потребление, повишаващите се лихвени проценти и съкращенията на държавните разходи изглежда ще забавят икономическия растеж на страните от Централна Европа през втората половина на тази година - тенденция, която ще се засили рязко през 2023 г., отбелязва Ройтерс.

На фона на срива на потреблението на домакинствата икономически анализатори намаляват своите прогнози за ръста на брутния вътрешен продукт в отделните източноевропейски страни. Рискът от предстояща рецесия в цяла Европа се увеличава, предупреждават те.
/БТА/
 


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
4
 
! Отговори
Мунчо преди 1 месец
Литва, Латвия и Естония заедно имат население по- малко от България, така че не може да се прави съпоставка с тях. Колкото за чехите, те са много по - напред в производство и заплати.
23
0
 
8
 
! Отговори
Да преди 1 месец
Това е така защото наркомани те и гейовете е ЕС, не проумяха, че санкциите и войната, работят за САЩ и Зеленски, чиято цел е да вкарат Европа във войната и да я разсипят. И това ще стане, след което ще се молите и ревете на Путин.
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Храната е много скъпа в Германия. Плаща се чрез субсидии и големи данъци. Храната в Германия е направена за бедняците, които да се нахранят и да отидат да работят. Храната в Германия е субсидирана, за да е евтина. Храната в Германия е евтина заради комунизъм в земеделието.
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пускайте златното олио по 2 лева, за да купя няколко бутилки. Ще ви граняса олиото на търгашите мошеници. Склада ви вече мирише на гранясало олио. Намаляйте цените, за да се спасите от фалит. Продавайте на една трета цена, за да разчистите склада.
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много моля, когато някой започне разговор за увеличение на заплатите, да прави следното много важно уточнение, че става въпрос за ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ! Никой не може и не е длъжен да вдига заплатите в частния сектор. Напротив, КОВИД и инфлацията изядоха заплатите. А за ги вдигнат трябва да има икономически растеж, инвестиции и т.н. Другото е спекула и популизъм!
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нормално източна Европа е дупка простти хора населяват тия земи как да е добр
18
2
 
15
 
! Отговори
Шопендарч преди 1 месец
В пъти по бедни сме от Германия,храните ни са 2-3пъти по скъпи,а управниците в пъти по богати от немските
17
1
 
11
 
! Отговори
Lina преди 1 месец
Както винаги. Да ви видим вас " победители " как ще стоите в.мирисани на студено.
16
0
 
11
 
! Отговори
како лЕлке преди 1 месец
коланите са ни на последната дупка,за разлика от ВАС,шошорнята,НЯМА къде да затягаме.Ние затягаме,вие отпускате.Толкова!
15
0
 
19
 
! Отговори
Манафейко: преди 1 месец
Санкциите работят... за Путин.
14
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А в Русия инфлацията падна под 16%. До края на годината хората в Източна Европа ще искйт да сменят ЕС със СССР. Въпросът е дали Русия ще ги иска въобще.
13
1
 
9
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
нормално. източноевропейците и балканците затягат коланите, увеличава се количеството пари по влоговете, после банки с братско участие фалират и султана има свежи да се чегари с украинците още 2 години
12
0
 
27
 
! Отговори
Albi преди 1 месец
Ние сме си свикнали. Цял живот от криза в криза, тъкмо изплуваш, хайде нова. Но този път става непосилно вече. А и дразнежа е в повече. Една част богатеят, дразнят населението. Коли, почивки, глезотии.Още по-долно е да чуваш тези, забогатели по втория начин как плюят бедните. Мързеливи, неграмотни. По цял ден по кафета, забавления, процедури , само сочат с пръст и гледат отвисоко.
11
0
 
17
 
! Отговори
БайДрън преди 1 месец
Уйропейци, аз не съм доволен от вас: оплаквате се че ви е тежко, а голяма част от вас още се къпят, имат отопление и карат автомобили. Хайде, давайте го малко-по пестеливо, не наказвате путин достатъчно яростно.
10
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В онази своя историческа реч в началото на конфликта, Путин ясно заяви "Знаем, че ще има санкции и сме напълно подготвени за ответна реакция". Или нямаше кой да го чуе, или акушерката и другите EU де-били изпълняват поръчка срещу заплащане под масата. А ние нормалните да ядем паста...
9
3
 
36
 
! Отговори
за малко преди 1 месец
Минавам да питам преборихме ли го Путин?
8
1
 
25
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
ние цял живот пестим купихме си панелки изучихме си децата сега помагамеза внуците да получат добро образование всички разходи са били с мисъл безникакво разхищение не може да се каже че сме живели скучно и затворени
7
2
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
ние цял живот пестим купихме си панелки изучихме си децата сега помагамеза внуците да получат добро образование всички разходи са били с мисъл безникакво разхищение не може да се каже че сме живели скучно и затворени
6
0
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Правилното изследване - и тук сме на първо място
5
3
 
41
 
! Отговори
Косвени улики преди 1 месец
Русия има по-голяма изгода да разтегне войната още една зима. Европейците мислят трезво само на студено!