Лукашенко: Участваме във войната, но не убиваме никого

Официално беларуската армия не участва в пълномащабната война на Русия срещу Украйна
4 окт 2022 20:52, Йоана Цонева
38
Лукашенко: Участваме във войната, но не убиваме никого
Снимка: БГНЕС

Президентът на Беларус Александър Лукашенко официално призна за първи път участието на страната си във войната в Украйна на страната на Путин. Беларуският автократ изпадна в откровения в реч по време на съвещание за военната сигурност, цитирана от агенция Белта.

"Що се отнася до нашето участие в специална военна операция в Украйна (съюзникът на Путин използва руската терминология за пълномащабната война, която води Кремъл), ние участваме там. Ние не го крием. Но ние не убиваме никого. Ние не изпращаме нашите военни никъде. Ние не нарушаваме нашите задължения", каза Лукашенко, определян от западни правощатни организации като диктатор.

Според Лукашенко участието на Минск във войната имало за цел да предотврати "разпространението на този конфликт на територията на Беларус" и "удар срещу Беларус под прикритието на специална военна операция на Полша, Литва и Латвия".

Още по темата
"Както казах, никой няма да стреля в гръб на руснаците от територията на Беларус. Ето това е нашето участие", цитира го агенцията.

Официално беларуската армия не участва в пълномащабната война на Русия срещу Украйна, но Лукашенко предостави територията на Беларус за преминаване и временно разполагане на руски войски и от нейна територия се нанасят удари срещу Украйна. Заради съучастието във войната срещу Украйна и масовите репресии САЩ, ЕС и Великобритания наложиха санкции срещу Беларус.

В същото време граждани на Беларус се бият на страната на Украйна, но точният брой на беларусите, участващи във войната, не е известен. Известни са няколко случая на убити беларуски доброволци. Опозиционната лидерка Светлана Тихановская говори за около 1500 беларуси, воюващи в Украйна. В петиция в Киев за даване на гражданство на чужденци, воюващи на страната на Украйна, се споменават повече от две хиляди граждани на Беларус, които участват в защитата на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Jas преди 1 година
Лукашенко е руска марионетксу, която ще съществува и ще владее само е единствено докато Путин е жив и във властта. И на него вече се му вари водата в казана. Те двамата се постараха да "оправят" конституциите в страните си, за да могат да управляват доживотно = Хитлер, Муамар Кадафи, Ким Чен Ун, Саддам Хусеин, аяатолах Хумейни и подобни. Трима от тези вече отдавна торят цветята, останалите чакат на опашката. Бог забавя, но не забравя!
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До анонимен Коварните... си абсолютно си прав. Ще си загубят държавата САЩ и Китай ще ги поробят !!!
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен. ЕС не знам дали се напъва , но от гласувалите за гроб и мравояд явно са укри.
25
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България подкрепя Путин, колкото и ЕС да се напъва да е обратното.
24
4
 
4
 
! Отговори
Off topic преди 1 година
Тази вечер гледах би би си и ми направи особено неприятно впечатление как всички в предаването говорят за Русия неуважително. Не съм експерт по международни отношения, но не мисля, че това ще донесе нещо добро за международните отношения. И даже напротив. С този наратив западняците сами пълнят кошницата си с отровно гъби, които после ще ядат сами. В този ред на мисли, не очаквам скоро да има мир за Украйна. Дано да греша
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прав в лукавия. Дойде време разделно. Например ако потопиш някого или нещо ще си платиш. Идва момента на абонамента.
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НПО да ми плати и мога да си трая поне. Но да плащат на едни а ние да подкрепяме все едно сме глупави. Платените да ви подкрепят. Взеха цели 2% . Не заслужават и цент...
21
4
 
7
 
! Отговори
Бацка преди 1 година
По-добре да си диктатор, отколкото гей!
20
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този с хитлеровите мустаци играе много коварна роля.
19
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лукашенко като вижда как не вървят работите на Путин на моменти треска го тресе. Нещо се е сгърчил на тази снимка. Сигурно се жалва за капана в който сам се е вкарал. Ама е късно.
18
4
 
4
 
! Отговори
Белорусите в Украйна преди 1 година
Са поне цял полк - полка КалиновскиИ след като с украинците, разкарат ***, ще потърсят сметка и на Колхозника
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не може да му се вярва. Беларус е протекторат на Русия!
16
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коварните англосаксонци трябва да бъдат спрени! Надеждата бе Русия. Само че, от ден на ден ми става ясно, че това ако и да не е невъзможно, в този момент е почти невъзможно. Или, Русия е неравностоен противник на НАТО - за сега!!! Путин е уплашен, и русия ако и да не капитулира, ще яде здрав бой. Путин трябва час по-скоро да го сменят и да дойде човек смел и решителен, за да излязат с чест от тази война. Русия като загуби и Китай ще кротува. За сега Русия се проваля, донякъде заради Путин!
15
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вместо да благодари на господин Путин, че е катоцар той говори с недомлъвки.
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Арсенал избиват и нашите.
13
0
 
3
 
! Отговори
666 преди 1 година
Ухааа, и война какво означава бе примитив такъв???Пудриш си носа с перце ли?ТОЙ всичко вижда, дано 😈 да е подгрял добре казана!
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кво ако е славянска Русия? А доказаха че са финландци!
11
13
 
9
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
Паднат ли управляващите в Киев,всички дето се бият ще ревнат в един глад Запада е виновен и тогава ще трябва да спасяват Полша,Литва и Латвия и поради това е прав Зеленски,че бранят Запада.В Украйна от 40 милиона 24 са руснаци,а в Литва и Латвия са поне 40% от населението.Поради това и Путин не може да пипа по-твърдо,а армията му е обучена за съвременен бой,а не за селски без тактическо ядрено оръжие и и с разрушителна сила обикновени оръжия и на моменти са трагични.
10
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама парадокс! Воюваме ама не убиваме! Правилно ли разбрах?
9
20
 
6
 
! Отговори
Адмирации преди 1 година
Голяма грешка на Лукашенко! Той трябва да помогне на братска Русия, за превземане на Киев, от там щеше да получи териториални облаги!