Фон дер Лайен: Щетите в Украйна са за 350 млрд. евро

Шолц: Тази конференция е за създаването на план "Маршал" за 21 век
25 окт 2022 14:11, Елка Василева
112
Фон дер Лайен: Щетите в Украйна са за 350 млрд. евро
Снимка: архив, БГНЕС

Светът не трябва да губи време, а да помогне на украинците да възстановят бързо страната си, заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс.

Още по темата
"Нямаме време за губене, мащабът на разрушенията е поразителен. Световната банка оценява размера на щетите на 350 милиарда евро", каза Фон дер Лайен.

Тя добави, че трябва "колкото се може по-скоро" да започне работа международна координационна платформа за възстановяването и Европейската комисия е готова да предостави секретариат за нея.

Постоянните руски атаки с дронове представляват поредно най-брутално проявление на войната на Русия срещу Украйна, но също така са знак за отчаянието на Москва, заяви германският канцлер Олаф Шолц на откриването на Берлинската конференция. Историята на Германия показа, че е възможно една страна да бъде възстановена дори след опустошителна война, затова е важно да се изготви план за бъдещето на Украйна като благоденстваща и демократична страна членка на ЕС и износителка на зелена енергия и високотехнологични стоки. "Тази конференция е за създаването на план "Маршал" за 21-и век", каза Шолц. "Ангажиментът Украйна да стане членка на ЕС е едно от най-значимите геополитически решения на нашето време", добави той.

Украинският президент Володимир Зеленски, който говори пред участниците във форума по видеовръзка, обаче предупреди, че Русия е унищожила над една трета от енергийната инфраструктура на страната му. Той добави, че Украйна все още не е получила "дори един цент" от план за бързо възстановяване на стойност общо 17 милиарда долара.

Зеленски също така призова за международна подкрепа, за да успее Украйна да изпълни бюджета си през следващата година, предаде Франс прес. "На тази конференция трябва да вземем решение, за да запълним дупката в украинския бюджетен дефицит през следващата година", каза той. "Това е много важна сума от 38 милиарда долара… това са заплатите на учителите, лекарите, това са социални помощи, пенсии", добави Зеленски.

Възстановяването на Украйна трябва да започне, въпреки че боевете продължават, каза преди началото на конференцията украинският министър на общините и териториалното развитие Олексий Чернишов, предаде ДПА. "Необходимо е нашата комунална, енергийна и жилищна система да бъдат подготвени за предстоящата зима, която идва много скоро и в момента това е трудно", добави той.

Германската министърка на икономическото сътрудничество и развитие Свеня Шулце призова за създаването на механизъм, който да принуди Русия да плати за разходите по възстановяването на Украйна. "В момента няма международен закон, по силата на който това да е възможно", каза тя преди началото на конференцията.

Шолц и фон дер Лайен са домакини на международната конференция в Берлин, на която се обсъжда възстановяването на Украйна. В нея участват международни експерти, както и украинският премиер Денис Шмигал и полският премиер Матеуш Моравецки.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
4
 
9
 
! Отговори
До 81 преди 1 година
Затова е и тази *** бомба! Да кажат че и руска и дасе включи Нато!
73
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И на мене да ми гори апартамента, вместо да егася огъня, започвам да си купувам нови мибели веднага!?
72
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв смисъл има да въстановиш нещо и после да го удари пак я бомба я ракета! Тези ка луди за връзвате!! Първо се приключва една война после се възстановява!
71
0
 
13
 
! Отговори
Говедо преди 1 година
Смешна сума,тая с метлата урсулизира 72 млрд. само за ковид-ваксини,като са ползвани по-малко от половината!Отделно за Украина,всеки дава оръжие и после праща сметката на ЕК,няма цени,няма търгове,само SMS-и!
70
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази война ЕС и САЩ не могат да спечелят без да се включат с реални бойни войскови части. Това е ясно като бял ден. И май натам отиват работите, въпреки бодряшката пропаганда. Въпросът е от къде ще набират "континента" , от кои страни по точно. Дали ще ни пропуснат или ще искат от нас да пуснем кръв предстои да се разбере много скоро. Слушайте внимателно реториката на началството в Брюксел и Вашингтон..
69
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По добре да направят референдуми в страните членки за този план Маршал за да не се окаже после че хората не са съгласни да харчат данъците им заради украинците и да ги погнат с камъни по улиците.
68
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още не сме спечелили войната. Чакайте да спрат да стрелят и тогава да започнем да възстановяваме.
67
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кого питаха в ЕС когато взеха решение за участие в тази война. Аз нямам спомен парламентите на страните "членки" да са обсъждали въпроса за включване във войната на страната на Украйна. Просто се представи като " общо " решение и завъртяха пресата с парите с всичка сила. Какво става в ЕС? Нали по смисъла на договорите ЕС не финансира оръжие? Как така решиха за всички....
66
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фон дер Лайен: "Щетите в Украйна са за 350 млрд. евро." - Брей , на заемите от САЩ така ли им викат вече ?! То верно , направо са си тотал щета ...
65
0
 
4
 
! Отговори
До Банко преди 1 година
Ами да заминава да воюва в САЩ....
64
2
 
7
 
! Отговори
Пижо преди 1 година
Това са щетите от териториите, които вече НЕ са украински! Украйна да възстанови нанесените от нея щети в Донецк, Луганск, Крим и Херсон!
63
0
 
3
 
! Отговори
До 70 преди 1 година
Твоите, изпрати ли в Русия?
62
2
 
5
 
! Отговори
Край преди 1 година
ЕС има един голям нетен донор- Германия. Франция колкото внесе толкова вземе. Испания Италия Гърция и Портогалия и източноевропейците повече взимат отколокото дават. Кой ще прави нова Украйна. Като още не са съвсем изтърбушили старата.
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не са само дронове . Русия и далекобойни ракети е договорила с Иран .
60
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС е взел страна в този конфликт- финансира, въоръжава, обучава и участва тактически в бойни действия, чрез предоставяне на разузнавателни, логистични и други технически услуги. Практически държавите от ЕС да всички въвлечени в тази война. Само една стъпка ни дели до пряко участие с ботуши на земята. И ще ни въвлекат напълно. Пращайте децата си в трети държави, защото всичко може да очакваме от тези евро б...клуци...
59
2
 
14
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
РУСИЯ ВОЮВА В УКРАЙНА СРЕЩУ НАТО !!!
58
0
 
5
 
! Отговори
Русия преди 1 година
и България, сме светлинни години пред запада....
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До план за мир " Гениален план! Как никой до сега не се е сетил?" едва ли ? Има умни хора, вероятно знаят мого по-вече неща от тук пишещите. Могат и мислят и сещат се за много неща - но не искат.
56
0
 
5
 
! Отговори
До план за мир преди 1 година
Гениален план! Как никой до сега не се е сетил?
55
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС ще ни види сметката до 2-3 години.... Дано да не ходим на война поне. Не е случайно, че постоянно се плямпа за "източния фланг на НАТО". Подготвят ни полекичка.... Бдете българи. Внимателно.