Фон дер Лайен: Щетите в Украйна са за 350 млрд. евро

Шолц: Тази конференция е за създаването на план "Маршал" за 21 век
25 окт 2022 14:11, Елка Василева
112
Фон дер Лайен: Щетите в Украйна са за 350 млрд. евро
Снимка: архив, БГНЕС

Светът не трябва да губи време, а да помогне на украинците да възстановят бързо страната си, заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс.

Още по темата
"Нямаме време за губене, мащабът на разрушенията е поразителен. Световната банка оценява размера на щетите на 350 милиарда евро", каза Фон дер Лайен.

Тя добави, че трябва "колкото се може по-скоро" да започне работа международна координационна платформа за възстановяването и Европейската комисия е готова да предостави секретариат за нея.

Постоянните руски атаки с дронове представляват поредно най-брутално проявление на войната на Русия срещу Украйна, но също така са знак за отчаянието на Москва, заяви германският канцлер Олаф Шолц на откриването на Берлинската конференция. Историята на Германия показа, че е възможно една страна да бъде възстановена дори след опустошителна война, затова е важно да се изготви план за бъдещето на Украйна като благоденстваща и демократична страна членка на ЕС и износителка на зелена енергия и високотехнологични стоки. "Тази конференция е за създаването на план "Маршал" за 21-и век", каза Шолц. "Ангажиментът Украйна да стане членка на ЕС е едно от най-значимите геополитически решения на нашето време", добави той.

Украинският президент Володимир Зеленски, който говори пред участниците във форума по видеовръзка, обаче предупреди, че Русия е унищожила над една трета от енергийната инфраструктура на страната му. Той добави, че Украйна все още не е получила "дори един цент" от план за бързо възстановяване на стойност общо 17 милиарда долара.

Зеленски също така призова за международна подкрепа, за да успее Украйна да изпълни бюджета си през следващата година, предаде Франс прес. "На тази конференция трябва да вземем решение, за да запълним дупката в украинския бюджетен дефицит през следващата година", каза той. "Това е много важна сума от 38 милиарда долара… това са заплатите на учителите, лекарите, това са социални помощи, пенсии", добави Зеленски.

Възстановяването на Украйна трябва да започне, въпреки че боевете продължават, каза преди началото на конференцията украинският министър на общините и териториалното развитие Олексий Чернишов, предаде ДПА. "Необходимо е нашата комунална, енергийна и жилищна система да бъдат подготвени за предстоящата зима, която идва много скоро и в момента това е трудно", добави той.

Германската министърка на икономическото сътрудничество и развитие Свеня Шулце призова за създаването на механизъм, който да принуди Русия да плати за разходите по възстановяването на Украйна. "В момента няма международен закон, по силата на който това да е възможно", каза тя преди началото на конференцията.

Шолц и фон дер Лайен са домакини на международната конференция в Берлин, на която се обсъжда възстановяването на Украйна. В нея участват международни експерти, както и украинският премиер Денис Шмигал и полският премиер Матеуш Моравецки.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
10
 
1
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Форумните русоджендъри са пълен резил. Государят им ще свърши зле 100 %
33
1
 
9
 
! Отговори
Муахаха преди 1 година
Германия няма Интернет - буквално, дори по Северно Корейски стандарти, но ще възстановяват Украйна?!
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо няма да възстановяват. Самите те ще са в руини след няколко години.
31
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко ли са щетите в Ирак, Либия, Афганистан, Сирия, Йемен и т.н. Тях пак ли Русия ги направи? Тях кой ще ги компенсира? Урсулата води стадото към пропаст, Шулца и приглася, а стадото си върви тихо и кротко. Тия пари ще ги вземат от нас, за да ги дадат на Украйна?! От какъв зор? Украйна не е нищо по-различно от други страни, даже не е в НАТО и ЕС, но каквото поиска и се дава. Има не нещо, а МНОГО гнило в това.
30
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Света само това чака и няма търпение да възстановява Украйна, а шайката не иска да прибере нито цент в джоба си.
29
0
 
9
 
! Отговори
селянин преди 1 година
споко бре след референдума за присъединяване на украйна към русия руснаците ке я възстановят па и не само нея наред са балтийските републики и половин полша дугата половина ке я възстановяват швабите
28
0
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
веднъж го отбелязах,но ще повторя:..-Схващате ли ДАЛАВЕРАТА?..Урсуска каже :-"Щетите са за 350 милиарда..ТРЕБЕ БЪРЗО ДА ИМ ПОМОГНЕМ да ги възстановят!"...КАК?..-Сещате ли се?..-Ами като налеят в Окраината стотиците милиарди КАТО КРЕДИТИ,които после утепаните украинци да връщат до "девето коляно"...И понеже нема да могат,просто ще ПОДАРЯТ територията си на "благодетелите" си...Просто,лесно,но и..твърде гнусно !..Обаче май и жъ им са спатъхне грубия мерак..
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фондерлайнено не ти ли тежи а съвестта,на еврожендераците,на американците и другите подобни че 350 милиарда евро ги превърнахте в огън и дим,хиляди тонове метална скрап,руини и т.н. погребани пари!Все едно да струпате планина от евро и да ги запалите!
26
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До номер 20:Не сме били под руски ботуш!След 89-та се разделихме с Русия,бяхме под американско влияние.Но сега сме окупирани от укри!Завладяли са ни медиите и само пропаганда в нета водят.По цял ден киснат,не работят и само драскат да им се дава!Ние да не сме роби от ЕС случайно?
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Знаеш ли колко ми пука,плати ги ***,нали са под твое крило ***.
24
8
 
1
 
! Отговори
Интересно преди 1 година
В случай че украински войски тръгнат в посока Воронеж или в посока Брянск и Москва, до къде ще стигнат? Вече оредялата армия на Путин ще има ли сили да ги спре?
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе и аз искам да принудя съседа ми да ми плаща по 1000 паунда месечно щото хич не го харесвам ама реално не знам как да го накарам. Освен да конфискувате златните и валутни резерви на Русия, което всъщност вече направихте ще видите пари от Русия през крив макарон...
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кво от това? Да не сме им ги направили ние, че да им ги възстановяваме? Да се оправят! Всеки си има проблеми.
21
0
 
7
 
! Отговори
до13 Ядрения"ек преди 1 година
ИмаШЕ 4 централи. Вече са 3 - АЕЦ Ровно , АЕЦ Хмелница и Южноукрайнски АЕЦ . ОБщо 8 реактора . Само в Руската вече АЕЦ Запорожия бяха 6 реактоа. Работят им 100% с Руско Ядрено гориво а такова за тях няма да има . Централите са построени от Россатом и са с със смесено Украйнско и Руско участие . Без Русия Украйна не може да експлоатира тези централи и ще ги затвоти !
20
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците ще се оправят, но ние докато сме под руски свинчугски ботуш няма. Предпочитам да съм кравар, отколкото да живея в руска ко4ина
19
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Укрите пращаха на х*й кой ли не,не си спазваха Минските споразумения,а сега ние да им плащаме ли?!От какъв зор?!Като дойдоха и нас пратиха на...!Що не вземат те да ходят на...?!
18
1
 
9
 
! Отговори
джо преди 1 година
Tази е толкова куха,че чак дрънка. Обикновенно нещо се възстановява когато спре разрушаващото действие. Каквито средства да се наливат сега, всичко ще потъва в черната дупка на крадливата олигархия на Украйна. Подобно на Боковите строежи...
17
0
 
9
 
! Отговори
Хайде пак преди 1 година
Започва печатане на още пари, после пак инфлация и пак обедняване. Е, богатите ще стават по-богати, но нали това им е целта.
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пратете им още бомби да закръглите щетите на 500 милиарда, а защо не 1 трилион. Какво съвпадение... Блокирахте 350 милиарда руски активи и сега искате да ги дадете на украинските лапачи
15
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая фашистка бабичка какво я вълнува Украйна. Украйна след няколко месеца отново ще е част от Русия