Зеленски поиска тежко въоръжение и съвременни изтребители от Франция и Германия

"Оръжия, необходими за мир и за прекратяване на войната, която Русия започна"
9 фев 2023 08:10, Елка Василева
369
Зеленски поиска тежко въоръжение и съвременни изтребители от Франция и Германия
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски поиска от Франция и Германия при снощното си посещение в Париж да предоставят тежко въоръжение и съвременни изтребители на страната му, предаде Ройтерс.

"Разполагаме с много малко време. Говоря за оръжия, необходими за мир и за прекратяване на войната, която Русия започна", каза украинският президент. "Франция и Германия имат потенциала да променят коренно ситуацията (на бойното поле), така виждам нашите разговори днес. Колкото по-скоро получим тежко въоръжение с голям обсег и нашите летци получат съвременни самолети, толкова по-бързо ще приключи руската агресия."

Още по темата
Зеленски пристигна снощи във френската столица за работна вечеря с френския си колега Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц. Украинският президент беше посрещнат на стълбите на Елисейския дворец от френския си колега, който го прегърна приятелски, отбелязва Асошиейтед прес, след което тримата лидери влязоха вътре. Посещението на Зеленски е обрат в отношението му към Франция и Германия, за които по-рано през войната мнозина в Украйна смятаха, че не правят достатъчно, за да ѝ помогнат.

По-рано през деня вчера, преди да пристигне в Париж, Зеленски имаше разговори във Великобритания, където отново призова западните съюзници да предоставят на Украйна самолети, с помощта на които тя да обърне хода на войната с Русия.

Днес украинският президент ще замине за Брюксел, където ще участва в среща на върха на ЕС.

От началото на годината западните страни увеличиха значително военната помощ за Украйна. Те обещаха на Киев стотици танкове и бронирани машини, както и оръжия с по-голям обсег, но засега отказват да предоставят на Украйна бойни самолети западно производство.

Макрон посочи преди работната вечеря със Зеленски и Шолц, че на нея ще бъдат обсъдени оперативни въпроси, отново заяви, че не бива да се позволява на Русия да спечели войната, и добави, че Париж подобно на Берлин ще продължи да помага военно на Киев, колкото е нужно.

Също преди вечерята Шолц изтъкна в контекста на предстоящата днес среща на върха в белгийската столица, че Украйна е част от европейското семейство.

"Отнасям ясно послание в Брюксел: Украйна принадлежи към европейското семейство", каза Шолц.
(БТА, Владимир Сахатчиев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


369
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"аселението е избягало в Западна Европа естествено, ти какво очакваш -" - Очаквам, да хване оръжия и да се бие.
33
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен до 26 преди 1 година
Някой път имам чувството, че деца пишат коментари или хора с една возъчна клетка. И какво ще стане като им дадат самолети бе смеш ? Ще ги колекционират ли, ще се снимат с тях ли какво ? Кой ще ги управлява тези самолети да не мислиш, че ще им ги дадат с екипажите. Да станеш пилот се изисква минимум 3 години а редовно 5 до 3 години всичко ще е приключило. Ама не спряхте да пишете простотии а и Украинзите не им увря мозъка, че за тях всичко приключи.
32
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 37, лъжеш като дърт руснак - окупирана е по-малко от 1/6 от Украйна (което между другото си е чист грабеж от страна на руските терористи)! Населението е избягало в Западна Европа естествено, ти какво очакваш - твоя любим масов убиец Путин да хвърля бомби и ракети, и хората да стоят там и да хоидят на работа, все едно нищо не се е случило???
31
5
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Дано му го предоставят и да го исползва.След това ще има отговор и всичко ще преключи.
30
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На 7-ми февруари руският МИД връчи нота на посолството на Пиндостан в Москва. В нея е формулирано искане Пиндостан да прекрати своята намеса във вътрешните работи на Руската Федерация.
29
3
 
4
 
! Отговори
Говедо преди 1 година
До Fool Общо около 5% от разходите на СССР за войната, и не дали,а продали!
28
0
 
0
 
! Отговори
37 преди 1 година
Казах ли нещо, което не е вярно?
27
2
 
17
 
! Отговори
София преди 1 година
Зелка, че "модерни" оръжия може и да получиш. Обаче, аз както и вчера питах -какво става с човешкият фактор, това украинците не сте безкрайна константа. Все някога ще се свършите. И после какво? Старците, жените и децата ли ще си изпращате на фронта или е си събирате дезертьорите избягали из Европа?
26
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До гого, и какво искаш да напишат за поредната ФАЛШИВА НОВИНА, измислена от руската пропаганда?!?
25
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Fool 31 - А засега в Украйна са налети 150 млрд, 1/3 от странта е окупирана, населнието в украйнска територия е с поен 30% по-малко от това, което беше по статистика преди 2022-а, а Русия готви, да вкара 3 до 5 пъти повече техника и хора в странта.
24
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеления го избраха точно с гласовете на Изт Украина с надежда и обещания да се приключат кръвопролитията в Донбас. Дефакто западните региони бяха за Порошенко. А се оказа клоуна една марионетка за провокации срещу РФ
23
4
 
12
 
! Отговори
Христосков преди 1 година
Абе батко ! Какво става с Леопардите ! Стигнаха ли до Москва ? Иначе в Артьомовск и Угледар всичко ли е наред с нацистите ? А в района на Сватово и Кременная снощи май бандеровците са яли як пердах и са отнесени още десетина километра на запад...
22
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ е велика империя. Русия е изостанала държава със стандарт на бананова република от третия свят. Бензиностанция с ракети и работници алкохолици.
21
27
 
4
 
! Отговори
Fool преди 1 година
Нека припомним на всички фенове и фенки на Рашка, че по време на ВСВ САЩ дават на СССР 180 милиарда долара в помощи приварнени към днешните пари. После рашковците разбира се отричат, че тази помощи са имали каквато и да е била заслуга за победата. Затова и всички забравят, че последната стана сложена под подобни санкции е Третия Райх. Рашка ще сподели съдбата му :)
20
2
 
28
 
! Отговори
Идва преди 1 година
Нещо се крои от над 5 години.Байдън смени Тръмп.Шолц смени Меркел.Макрон също, това са тримата довели войната до това положение в момента.Иначе щеше да приключи много бързо.Коронавируса беше началото на тази война и скоро ще се види къде ще и е краят.В украйна беше и е пълно със химически лаборатории на щатите.Умишлено народите в Европа се довеждат до състояние на транс.Цяла Европа ще е пушечно месо.Не случайно стрлеките на часовника на страшният съд са към своята крайна цифра.
19
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вaтeнки, на път е да падне още едно табу - вчера премиера Сунак е заявил че Великобритания обмсиля да достави и авиация на Киев, като в момента се преценява какви самолети могат да бъдат доставени! След като британците го направят, един по един ще започнат и другите, и с вашата "вайна" ще бъде свършено!
18
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наистина...тук не е Украйна и ние не сме украинци.От Зеления ни се гади.Ние не сме го избирали.
17
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви са тези оръжия за мир?Няма такова понятие...мир с оръжия не се постига,а с преговори.Тези пари вместо за оръжия по-добре да отиват за пострадалите в Турция и Сирия.Една война хората винаги могат да я прекратят като седнат да си говорят като човеци,а пред природните стихии сме безсилни и там трябва да си помагаме един на друг като няма значение кой каква вяра проповядва и какъв етнос е.
16
3
 
8
 
! Отговори
OZZY преди 1 година
Ще му дадат каквото иска, осъденият на смърт има право на последно желание!
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На смиката - трите джуджета кроят пъклен план как да отмъстят на четвъртото джудже, бих казал аман от джуджета.