12 държави от ЕС срещу отстъпките, които получихме за украинското зърно

Това подкопавало целостта на вътрешния пазар на ЕС
12 май 2023 21:30, Стела Стоянова
81
12 държави от ЕС срещу отстъпките, които получихме за украинското зърно
Снимка БГНЕС

Европейската комисия е получила писмо от 12 държави, в което се изразява "сериозна загриженост" от договорките за петте държави, които получиха подкрепа заради вноса от Украйна. Податели са Франция, Германия, Нидерландия, Ирландия, Гърция, Австрия, Белгия, Хърватия, Люксембург, Естония, Дания и Словения.

Според тях това решение "подкопава целостта на вътрешния пазар на ЕС". Държавите протестират, че Еврокомисията е договорила изключенията зад гърба им и без да се консултира с тях, което неин говорител отхвърли, казвайки, че всички са били информирани за мерките.

След преговори България, Полша, Словакия, Унгария и Румъния получиха до 5 юни право да забранят вноса на четири украински храни - пшеница, царевица, слънчогледово семе и рапица, както и да си разпределят 156 млн. евро безвъзмездно от европейския бюджет, за да компенсират производителите си, засегнати от прекомерния внос на украински земеделски продукти.

Още по темата

Авторите на писмото настояват още комисията да им изясни договореностите и да обясни как те са свързани с "правилата и функционирането" на вътрешния пазар на ЕС и със задълженията на ЕС към Украйна и споразумението за асоцииране на Киев. "Призоваваме комисията да се върне към прозрачна процедура по установените правила в рамките на функционирането на ЕС и неговите държави членки", се казва в писмото.

Украйна също е недоволна от договорките, като президентът Володимир Зеленски ги определи като "неприемливи ограничения" и настоя те да бъдат вдигнати по време на посещението на председателя на Еврокомисията в Киев на 9 май.

Миналата пролет ЕС се съгласи да освободи от мита украинския внос за една година като знак за солидарност с Киев, който не можеше да си гарантира приходи от износа на земеделска продукция заради блокиране от Русия на основния експортен канал - през Черно море.

През февруари Европейската комисия предложи удължаване с още 12 месеца на разпоредбата, която изтича на 5 юни, и продължението вече е на едно гласуване в Съвета на ЕС, преди да влезе в сила, след като беше одобрено от Европейския парламент тази седмица.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нас ни пуснаха в ЕС за да сме обслужващ персонал и роби, а не да сме равни и да се замогнем.
7
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи западна Европа не внася Украинска продукция заради забранените там пестициди използвани от Украйнските производители. Но Източната част на съюза трябва да я купуват, за да има приходи за Украйна!! Ей това му викам ЕС на 2 скорости и Европейци втора ръка..
6
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 4 Обаче нас ни задължават да ги ползваме, че и търпим стотици милиони и милиарди загуби и после ни одхвърлят 10 милиона.
5
3
 
28
 
! Отговори
Айде преди 1 година
Приемайте я таз Украйна най-после в ЕС. Квотите за земеделска продукция буквално ще заличат селскостопанския и сектор. А хиените вече обикалят, надушили тлъстата печалба от фондът за възстановяване. Дайте ги насам да им гледаме сеира, как им потъват гемиите, осъзнавайки, какво всъщност е ЕС. Нека им смажат остатъците от индустрия.Още 5 милиона да избягат да си търсят късмета на Запад. Още нищо не са видели. Защото членството в ЕС не си струва 2 Майдана, милиони бежанци и загиналите.
4
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами добрютро най богатите държави що ли Щот си държат на тяхното Най бедните се съобразяват с другите Ние от кои сме познайте
3
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-богатите държави, против най-бедните!?
2
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичките изброени държави не внасят Украински земеделски продукти, защото те непокриват Европейските норми за използване на пестициди и препарати. Някои от препаратите са забранени за използване в ЕС.
1
1
 
37
 
! Отговори
.?. преди 1 година
Какви задължения към Украйна ве болни мозъци?