12 държави от ЕС срещу отстъпките, които получихме за украинското зърно

Това подкопавало целостта на вътрешния пазар на ЕС
12 май 2023 21:30, Стела Стоянова
81
12 държави от ЕС срещу отстъпките, които получихме за украинското зърно
Снимка БГНЕС

Европейската комисия е получила писмо от 12 държави, в което се изразява "сериозна загриженост" от договорките за петте държави, които получиха подкрепа заради вноса от Украйна. Податели са Франция, Германия, Нидерландия, Ирландия, Гърция, Австрия, Белгия, Хърватия, Люксембург, Естония, Дания и Словения.

Според тях това решение "подкопава целостта на вътрешния пазар на ЕС". Държавите протестират, че Еврокомисията е договорила изключенията зад гърба им и без да се консултира с тях, което неин говорител отхвърли, казвайки, че всички са били информирани за мерките.

След преговори България, Полша, Словакия, Унгария и Румъния получиха до 5 юни право да забранят вноса на четири украински храни - пшеница, царевица, слънчогледово семе и рапица, както и да си разпределят 156 млн. евро безвъзмездно от европейския бюджет, за да компенсират производителите си, засегнати от прекомерния внос на украински земеделски продукти.

Още по темата

Авторите на писмото настояват още комисията да им изясни договореностите и да обясни как те са свързани с "правилата и функционирането" на вътрешния пазар на ЕС и със задълженията на ЕС към Украйна и споразумението за асоцииране на Киев. "Призоваваме комисията да се върне към прозрачна процедура по установените правила в рамките на функционирането на ЕС и неговите държави членки", се казва в писмото.

Украйна също е недоволна от договорките, като президентът Володимир Зеленски ги определи като "неприемливи ограничения" и настоя те да бъдат вдигнати по време на посещението на председателя на Еврокомисията в Киев на 9 май.

Миналата пролет ЕС се съгласи да освободи от мита украинския внос за една година като знак за солидарност с Киев, който не можеше да си гарантира приходи от износа на земеделска продукция заради блокиране от Русия на основния експортен канал - през Черно море.

През февруари Европейската комисия предложи удължаване с още 12 месеца на разпоредбата, която изтича на 5 юни, и продължението вече е на едно гласуване в Съвета на ЕС, преди да влезе в сила, след като беше одобрено от Европейския парламент тази седмица.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българските про'с'таци трябва веднага да се откажат от субсидиите. Нали 90% гласуват да слугуват на големите западни държави, сред тези 12?!
27
9
 
5
 
! Отговори
Георги преди 1 година
Бойко ще оправи работата :)
26
6
 
21
 
! Отговори
ЕСсср преди 1 година
Украинската селкостопснска продукция не покрива нормите на ЕС за използвани пестициди, торове и химикали. Но е добра за страните от гретия свят, Африка, Азия и... България.
25
3
 
16
 
! Отговори
Така така преди 1 година
Предлагам и на всичките облизвачи на уркенския, вземайте му всичката продукция и яжте на воля. Кеф ви отрови, кеф ви пестициди.
24
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези държави не допускат вноса на Украинска селскостопанска продукция за пазара си, защото не покрива Евро стандартите. Но в същото време се възмущават, че България ги е забранила?!? Ало, България не е ли част от ЕС??
23
3
 
24
 
! Отговори
ЕСсср преди 1 година
Според пазарната икономика популярна в капиталистическия свят купуваш това от което имаш нужда. Според плановата икиномика популярна в комунистичиския свят, купуваш това което ръководителите кажат. Въпроса е ние в кой строй сме?
22
2
 
21
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
НО НАШИТЕ НАТООООООВЦИ СА СЪГЛАСНИ С ВСИЧКО ОТ УРСЪСЕЛА И БОРЕЛ !!!
21
1
 
20
 
! Отговори
мак преди 1 година
Протестиращите дали внасят каквото и да било от скъпоценната украйна? Това, което се прави за укр.ите е върха на гл.у.по.стта. Не стигат ли оръжие, пари, издръжка на гостите? Може би ес ще забрани земеделие на европейци и ще нареди всичката храна да се внася от украйна. Нали трябва да й се помага.отвр.
20
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тогава България да наложи вето на продължаване на сделката. Ама като ги знам какви са наш'те политици...
19
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами взимайте го вие това Украинско зърно бре! Що страдате, че ние не го искаме?
18
2
 
20
 
! Отговори
да преди 1 година
видяхте ли запада колко мисли за нас! вземи бонбона от украйна - ама, аз не искам! - нищо че не искаш-вземи го!.....вдън земя да върви тоя ЕС!...ингилизите са тарикати - отрано разбраха каква ко-чи-на е ЕС и си обраха крушите!
17
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ние пък сме против ..."задълженията на ЕС към Украйна"... Кой ги пое тези задължения, на каква цена и защо друг трябва да му плаща масрафа на тоя?
16
1
 
13
 
! Отговори
Аполлон Вангелис преди 1 година
ИТАЛИЯ, ИСПАНИЯ, ПОРТУГАЛИЯ, Кипар, Малта, Чехия, ФИНЛАНДИЯ и ШВЕЦИЯ---КАДЕ СА ?? Латвия и Литва са бедни и са от отбора на 5-те несретници държави , които си издействаха НЕЗАКОННО -- КОМПЕНСАЦИИ .?
15
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имах си хас да не са срещу нас, двоен стандарт за тех и за нас :)))
14
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами тия 12 държави да запретнат ръкави и да изкупят цялата Украинска продукция от зърно.. И да си я ползват. Тя е по-евтина от тяхната. А не да протестират защо източните страни членки не я искат.
13
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вън от ЕС!
12
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прави са тези щом внасяме украински земеделски продукти да не внасяме като тях и няма да имаме нужда от "помощта".
11
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом могат военна техника да карат на Украйна значи и жито могат да внасят във Франция, Испания, Италия и Германия.
10
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна не е и в ЕС, не е и в НАТО. Но всички от ЕС сме и задължени, защото убиваше 9 години руски хора, православни.. Това е чудовищна политика, в ръцете на хора, които се чувстват недосегаеми и нас ни смятат за пълзящи досадни насекоми. Няма значение дали ще бъдем изтребени икономически, или с оръжие. С кротце и благо не става вече!
9
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако приемат е ЕС ще трябва да обяват война срещу Русия е сейщайте се де що не я приемат щот тогаз .