УНИЦЕФ: България е трета в ЕС по дял на деца в риск от бедност

Всяко трето дете не ходи на почивка
1 юни 2023 21:15, Стела Стоянова
22
УНИЦЕФ: България е трета в ЕС по дял на деца в риск от бедност
Снимка БГНЕС

България е с третия най-висок дял в ЕС на деца в риск от бедност и чийто достъп до основни нужди като храна, вода, подслон, образование и здравеопазване е застрашен. Това показват данните от регионалния доклад на УНИЦЕФ, обхващащ децата от Европа и Централна Азия. Той е изготвен съвместно с Националния статистически институт.

Данните, обявени от НСИ към 31 декември 2022 година, показват, че в България живеят малко над 1 милион деца, като най-високият дял на децата до 15-годишна възраст е в областите Сливен, Ямбол и Бургас, а най-нисък - в Смолян, Видин и Габрово.

Броят на децата, отглеждани в детски ясли, се увеличава спрямо броя им през 2021. По отношение на материалните лишения, числата показват следното:

“Близо 1/3 от децата не могат да си позволят почивка извън дома поне 1 седмица в годината. Всяко четвърто дете няма екипировка за игра навън - колело, ролери, кънки”.

Докладът на УНИЦЕФ акцентира върху приетия цялостен план за детето от страна на българското правителство през октомври 2022 г., който е ключов фактор за намаляване броя на децата, живеещи в риск от бедност.  
 

 


22
Още по темата: БългариябедностУНИЦЕФ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Моше преди 3 месеца
Ти да видиш... Ама верно ли? Просперираща България? Дето за поредна година показва висок икономически ръст и как се повишавали заплатите... и че живеело все по богато... Дето вече ПОВЕЧЕ ОТ 30 ГОДИНИ е Демокрация, член на НАТО и Европейския съюз. Че ние се гласим ако не тая година, догодина да влезем в Шенген... пък всяко трето дете от бедно семейство. Ахааа, правителството ни ходи на инструктажи на "Козяк" ... мнохохилядни митинги в подкрепа на членството ни в НАТО... Ама Путин бил виновен.
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Гъзете се още на хазарина Сорос, на МИ 6 и ЦРУ и скоро ще сме на първо място. Целта им е да ни затрият , както някога еврейска Хазария е разбила арийска България, която е била на територията на днешна Украйна и Русия.
17
0
 
1
 
! Отговори
? преди 3 месеца
На кое място сме по отношение на риска градивен гражданин или гражданка да остане без потомство, защото успява да създаде условия за отглеждането поне на едно дете едва тогава, когато жениите вече навлизат в климактериум, а на мъжете самолетът е вече безнадеждно приземен? Това обикновено са хора, които никога не са били на социал, но могат да разчитат само на труда си, за да се издържат и за да издържат евентуалните си деца.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Точно тези деца, които СА уж в риск от бедност, папат най-много готови и СИГУРНИ пари, за които е 100% сигурно, че ще бъдат "кихнати" от банкомата всеки месец, на уточнената дата. Останалите деца, за които се счита, че НЕ СА в риск от бедност, никога не могат да знаят дали и следващия месец мама и татко ще вземат заплата. Защото тяхната издръжка зависи само от труда на родителите им и от коректността на работодателите. Умниците от УНИЦЕФ дават ли си сметка какво означава това?
15
0
 
2
 
! Отговори
Далеч от BG преди 3 месеца
Това са глупости,първи сте.
14
0
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 месеца
Това е резултатът от 30години демокрация,приватизация,антибългаризъм.Честито.
13
0
 
0
 
! Отговори
пепи преди 3 месеца
Сменете уницеф .
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ее неее верно първи сме вечно първи бедни
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И аз се учудих, че не сме първи.
10
5
 
4
 
! Отговори
Че това е преди 3 месеца
Прогрес . Вече не се показваме винаги на последно място . Вече сме 2-3 отзад напред ! Благодарение на другите страни с руско влияние - Унгария , Хърватска ...които често ни изпреварват
9
1
 
4
 
! Отговори
КОЙ Е КАЗАЛ преди 3 месеца
ЧЕ ДЕТЕТО ТРЯБВА ДА ИМА РОЛЕРИ, КЪНКИ, КОЛЕЛО И Т,Н, ?
8
2
 
4
 
! Отговори
МАЙКА КОЯТО РОДИ преди 3 месеца
ДЕТЕ С УВРЕЖДАНИЯ, ОЩЕ ТАМ НА МАСАТА ДА И СЕ ВРЪЗВАТ ТРЪБИТЕ
7
1
 
6
 
! Отговори
ДЕТСКИ И ПОМОЩИ преди 3 месеца
САМО ЗА РОДИТЕЛИ НАВЪРШИЛИ 18 г. И ЗАВЪРШИЛИ СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ
6
0
 
7
 
! Отговори
В САЩ преди 3 месеца
РОДИТЕЛИ КОИТО РАЖДАТ ДЕЦА, НО НЕ СЕ ГРИЖАТ ЗА ТЯХ ОТИВАТ В ЗАТВОРА
5
0
 
5
 
! Отговори
До 4 преди 3 месеца
Абсолютно. Подготвили са товарните вагони на централна гара. Днес потеглят в 12 вечерта за Норвегия. Ходете на централна гара да спрете влака. Легнете върху релсите. Не трябва един влак да премине.
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сега опряха до децата за да могат децата да не са в риск трябва по големите от децата да не са в риск Има ли риск за възрастните има и за децата защо се почва от краката за главата а не обратното Има ли сигурност за възрастните има и за децата а не обратното възрастните се грижат за децата не могат ли еъзрадтни да се грижст за себе си няма да могат и за деца да се грижат
3
5
 
9
 
! Отговори
Кръвен данък в ЕС преди 3 месеца
Точно затова ЕС гласува насилствено въвеждане на Истанбулската конвенция, за да дойдат да ни вземат децата за еничари, както през Османското иго. Преди 150 години Османската империя вземаше кръвен данък, сега ще го взема ЕС.
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
То и деца няма така че всичко е точно. Къде са тия бедни деца. Няма ги. Само пенсионери и кучета и останаха в тая държава. Навремето имаше училище във всяко село. В градовете учеха на 2 смени защото нямаше място. И всички училища работеха Смятайте колко много деца е имало навсякъде. А сега закриха всичко. По селата отдавна няма хора. В градовете училищата са на 50%.
1
0
 
8
 
! Отговори
Едно време баба преди 3 месеца
ми разказваше на село в каква мизерия са живеели. Казваше, къщата ни беше на два етажа. На първия етаж бяха коня, кравата и козите, а на втория ние. Шест деца са били, в едната стая децата, в другата майката и таткото. Мизерия!