Германия затъва все по-дълбоко, ЕК намалява перспективите за еврозоната

Най-голямата икономика в региона до голяма степен е виновна за срива
11 сеп 2023 21:24, Анисия Иванова
211
Германия затъва все по-дълбоко, ЕК намалява перспективите за еврозоната
Снимка: Pixabay

Европейската комисия намали перспективите си за икономиката на еврозоната, прогнозирайки, че тази година тя ще бъде повлечена надолу от свиването в Германия.

Производството в 20-членния валутен блок ще нарасне с 0,8% през 2023 г. в сравнение с по-ранна прогноза за растеж от 1,1%, според актуализирани прогнози, публикувани в понеделник от изпълнителния орган на Европейския съюз. Прогнозата за следващата година беше намалена със същото ниво, до 1,3%.

Най-голямата икономика в региона до голяма степен е виновна. Германия, която се очакваше да расте през 2023 г., сега е изправена пред спад от 0,4%. Нидерландия отбеляза още по-сериозна ревизия надолу до 0,5% от 1,8%. Испания и Франция, в другия край на спектъра, са готови да помогнат за разширяването.

Инфлацията ще остане висока и няма да отстъпи към целта на Европейската централна банка от 2%. Тази година се очаква инфлацията да бъде 5,6%, малко по-ниско от предвиденото по-рано, но малко по-високо през 2024 г., при 2,9%.

Новите данни може да предизвикат опасения, че еврозоната е затънала в продължителен период на слаб растеж и инфлация над целевата стойност.

Те може също така да предложат вероятен вкус на собствената тримесечна перспектива на ЕЦБ, която трябва да бъде представена в четвъртък и ще помогне на служителите да определят дали да удължат или да паузират своя исторически период от повишения на лихвените проценти.

„Слабостта на вътрешното търсене, по-специално потреблението, показва, че високите и все още растящи потребителски цени за повечето стоки и услуги се отразяват тежко“, каза комисията. „По-слабият импулс на растеж в ЕС се очаква да продължи до 2024 г., а въздействието на строгата парична политика ще продължи да ограничава икономическата активност.“

Въпреки избягването на рецесията в резултат на атаката на Русия срещу Украйна, еврорегионът страда под тежестта на по-високите цени на енергията, скока в разходите за заеми и намаляващото търсене на експортни пазари като Китай.

Данните, публикувани миналата седмица, разкриха, че производството в блока почти не е нараснало през трите месеца до юни, ревизирано по-ниско поради слабите продажби в чужбина. Проучвания на мениджъри по покупки сочат трудно трето тримесечие, тъй като секторът на услугите в Европа следва производството в свиване.

Никъде подобни проблеми не се показват по-ярко, отколкото в Германия, която беше ударена главно от производствения спад. След като претърпя зимен спад, икономиката ѝ не успя да се разшири през второто тримесечие и може да се свие с 0,3% през третото, според прогноза от миналата седмица на института Кил.

Целият анализ - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това ли ви е умРелото ЕС,по Витошка само араби и римляни се разхождат,гнуc такава?Мислех си,че са около Халите и пазара,вече нахлуват навсякъде.
99
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ЕС умре,бундесарите са слуги на Америка .
98
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ех,и ние ако можеше да "затънем" като Германия..Това ми е мечтата!
97
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не е виц...Летище Хийтроу. В коридора пред тоалетната стои чистачката, до нея кофа с ***, моп, дезинфектанти и т.н. Крещи на български по телефона, избива я на рев: "Ама, маме, ти с всичкия ли си, бе? ***, как може така? Около теб всички ли са смахнати?! Толкова ли си ***?! Колко пъти съм ти обяснявала, колко те молих да запомниш... . Не трябва двете части на тригонометричното уравнение да се съкращават на функцията, която съдържа неизвестното! Така губиш корените на уравнението.
96
3
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 8 месеца
НАСЕЛЕНИЕТО НА ПУТИНУВАТА ФЕДЕРАЦИЯ НЕ Е ТОЛКОВА ГЛУПАВО ПООВЕЧЕТО, ЧЕ ДА НЕ ЗНАЕ, ЧЕ ГИ УПРАВЛЯВА РЕЖИМ И ТО ИЗКЛЮЧИТЕЛНО МРЪСЕН ПРОПАДНАЛ РЕЖИМ!!! В МИГА В КОЙТО ФАЛШИВИЯ ПУТИН ПОСЕГНЕ С ПО-МАЩАБНА МОБИЛИЗАЦИЯ ВЪВ ФЕДЕРАЦИЯТА МУ ЩЕ СИ ПОЛУЧИ ГРОБА!
95
2
 
0
 
! Отговори
ЧВК ЛЕВСКИ преди 8 месеца
Време е България да поправи своята грешка и да разчисти Блатото на Московитите. Ние ги създадохме, а те се обърнаха срещу всички наши ценности и решиха, че са най-велики. Време е да освободим Волжка България от Кремъл и да се разправим веднъж завинаги с болшевиките. За това създаваме Българско ЧВК - Левски което ще оперира на територията на Русия и ще бъде спонсорирана от частни компании.
94
0
 
3
 
! Отговори
Чукундур преди 8 месеца
Аллах дано ЕС се разпадне ,че с един юруш ще ви превземем .
93
0
 
1
 
! Отговори
НАТОВЕЦА преди 8 месеца
Я се стягайте мрънкала, какво сте ми се разциврили всички тука. Идва война толкова ли не може да съберете 2 и 2 ? Гответе се да се биете за родината не да гледате все в чужди паници
92
2
 
2
 
! Отговори
Тийн преди 8 месеца
По филмите като дават руснаци, толкова си личат! Всички са едни гagни и пушат. Все пушат. И винаги са начумерени.
91
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако ще се рапада ЕС , да става по-бързо , че ние тук имаме държава да градим ! Ще изградим всичко наново !
90
0
 
1
 
! Отговори
Сатанас преди 8 месеца
Който се страхува от ядрена война да се праща веднага в Белене. Скоро започват масови НАТОвски учения в Черно Море и България. Войната тепърва започва.
89
0
 
5
 
! Отговори
SS преди 8 месеца
Безусловният базов доход е нож с две остриета .1 во.Създава консуматори и нищо повече ! 2 ро Пряко си зависим от волята на правителството .Няма да се ваксинираш ,спираме ти парите . 3 то Убива инициативността на човек да се труди ,да учи да се усъвършенства,да придобива знания и умения .Още да казвам ли ?
88
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На дезертиралите укронацяги дали им водят стаж докато си почиват за наша сметка? Сигурно след време ще им дадем и пенсии.
87
0
 
3
 
! Отговори
Споко преди 8 месеца
Споко, ЕС няма да се разпадне, защото ние сме изцяло зависими от ЕС, и това ще бъде трагедия за нас, а на нас такива неща не ни се случват, ние българите сме готини хора, на нас такова няма да се случи, следователно по законите на научната логика ЕСне може да се разпадне.
86
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дреме ми за някаква Германия. Аз съм наредил в мазето буркани. Половината със свинско, другите лютеница, туршия, зеле. Компотите отделно. Жената всяка вечер пече пържоли, нареже салатка, ракията ледено студена от мазето. Имам си прасе, Чорбар се казва, Чорбо му викаме на галено. Кокошки снасят, жената всеки ден им кълца трева с хляб. Жената работи в общината, носи пари и купуваме хляб, и за тока имаме да плащаме. Жената бере от двора зеленчуци, храни прасето, по децата шета. Идилия.
85
0
 
1
 
! Отговори
Инвеститор преди 8 месеца
Аз ще играя на късо. Дори няма да намена защо, докато от днес бг не си оправят лайковете.
84
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кл0аката БГ не я искат нито в Брикс нито в Мрикс, даже и в шенгения. Клоаката БГ не я знаят къде е на картата, не знаят яде ли се или се пие. Благодарение на русофобите се превърнахме в безизвестни пр0дажни pluжеци
83
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ЕС може да оцелее , само ако даде безусловен базов доход за всички
82
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Колко трябва да си slaboumen за да тръгнеш срещу 150 млн страна, въоръжена до зъби и най-мощната ядрена сила и да мислиш, че ще победиш и даже да мечтаеш да правиш военен парад в Москва. Колко трябва да си slaboumen да работиш за еврейте, да слушаш геiропейците и да умираш за краварите?
81
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Видяхте ли ги нашите съюзници от америка? По улиците пълно с друсалки, спящи, колабирали, ходят като Zомбита, а телата им покрити с язви заради действието на др0гата. На 3 минути един от тях умира. Същите живеят и спят по улиците, опънали дрипави палатки. Навсякъде всичко е 0срано, 0пикано и 0драйфано. Пълно с битови 0тпадъци. Същинската американска мечта. Ееббаааттиии и демократичния к0птор!