134 държави, което е 98% от световната икономика, готвят цифрови валути

Китайският цифров юан е най-големият и най-напредналият пилотен проект
14 мар 2024 22:15, Анисия Иванова
130
134 държави, което е 98% от световната икономика, готвят цифрови валути
Снимка: БГНЕС

Общо 134 държави, представляващи 98% от световната икономика, вече проучват цифрови версии на своите валути, като повече от половината от тях са в напреднала фаза на разработване, пилотни проекти или стартиране, показва проучване, цитирано от Ройтерс.

В изследването на Атлантическия съвет, базиран в САЩ анализаторски център, се подчертава, че всички държави от Г-20, с изключение на Аржентина, понастоящем се намират в някакъв етап от разработване на цифрова валута, като САЩ все повече изостават.

Макар че има напредък по отношение на дигиталния долар "на едро" само за банките, такъв за по-широкото население на САЩ изглежда "в застой", се казва в доклада, а шефът на Федералния резерв Джером Пауъл заяви този месец, че "нищо подобно не се приближава към това да се случи".

Президентът на САЩ Джо Байдън нареди да се проучат възможността за въвеждане на цифров долар през 2022 г., но темата се превърна в разделящ политически въпрос, като републиканският съперник на Байдън в тазгодишната предизборна надпревара в САЩ Доналд Тръмп се зарече да не допусне това.

Поддръжниците на дигиталните валути твърдят, че те ще позволят нови функционалности и ще осигурят алтернатива на физическите пари. Но в редица страни те предизвикаха и протести заради възможността за правителствен контрол и следене.

В момента се изпълняват около 36 пилотни проекта за цифрови валути, включително китайският e-CNY, който се изпробва с 260 млн. души в 25 града. Европейската централна банка (ЕЦБ) вече шест месеца работи по "подготовката" на цифровото евро.

Бахамските острови, Ямайка и Нигерия вече имат напълно функциониращи дигитални валути, въпреки че Източнокарибският валутен съюз (ECCU) - състоящ се от 8 държави - наскоро стана първият, който изключи такава валута, след като заради проблеми потребителите останаха без достъп до цифровите си портфейли.

Разделен свят

Докладът разкрива също, че работата по проекти за CBDC на едро се е удвоила след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. и последвалия отговор със санкции на Г-7.

В момента се изпълняват 13 трансгранични проекта за търговия на едро, включително един, наречен "mBridge", който свързва Китай, Тайланд, ОАЕ и Хонконг и ще включи още 11 неразкрити засега държави през тази година.

Всички те биха могли да станат част от лавина от големи проекти до 2027 г., както и ЕЦБ, чиято настояща пилотна схема се разглежда като потенциален проект за други водещи големи икономики.

Китайският цифров юан все още е най-големият и най-напредналият пилотен проект, който е изпробван в различни сценарии - от билети за обществен транспорт и COVID проверки до закупуване на петрол и благородни метали.

Кога Китай ще пусне изцяло e-CNY? "Това е въпросът", каза Липски, цитиран от Investor.bg. "Не тази година, а през 2025 или 2026 г.? Трудно е да се каже."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
12
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
Сега ми е интересно, баба Пена как ще хвърля в храстите торба с пари на алоизнамниците :) Сигурен съм обаче, че вече са си направили плановете. И докато нашето родно мевере се осъзнае, няма да остане и една баба с електронен лев.
64
0
 
30
 
! Отговори
Картинка искате ли? преди 2 месеца
И това беше...как беше...."конспирация", а овце?
63
0
 
11
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
И ако аз мога все пак да си проверявам сметките, то 90% от бабите, а и не само баби, не могат. И не ми обяснявай, че младото поколение ще може. Напротив, то е толкова зле, че половината ще ги хванат на въдицата. Просссти хора винаги ще има, а и не всеки е длъжен и може да разбира от банкови дела.
62
1
 
13
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
Апроткв, на мен ми източиха около 600 лева преди години и то по най-легал ия начин-чрез абонамент, за който аз дори не знаех. Отивам в един американски известен сайт, дават игра за месец без пари, вземам да пробвам и я оставям. След 2 годи и забелязах, че са ми източили 600 лева от абонаменти за които не знам. Разправях се сбанката, защо поне не ме информират за транзакции, ония вдигат рамене. Ето така ще се тощат пари, когато всичко стане електронно.
61
5
 
1
 
! Отговори
Моше&Авраам BANK преди 2 месеца
Шалом ! Час по скоро грябва да се въведе и тука за да се контролира и източват парички и от изтънелите сметки на м ършат а .
60
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Бай ДрънАми нали в момента пак парите в банките се изчисляват дигитално! Защо няма хакерски атаки да източват сметки? Явно идея нямаш че това е почти невъзможно.
59
0
 
8
 
! Отговори
Бай Дрън се преди 2 месеца
А ако питате как ще се дава рушвет...ами със златни кюлчета.Ще се върнем пак на доброто старо злато, ще почне една златна треска. А злато много има в земята, само чака някой да го извади.
58
0
 
14
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
Но като знам колко тромави са държавите и банките, хакерите винаги са два хода напред. Лошо ще е, ако за няколко часа блокира цялата система заради хакерска атака. Няма кой да ти запише на бакалския тефтер колко дължиш :) Чудно, как ще се ъпдейтват системите. Сега почне ли ъпдейт, магазинът цвл ден и повече работи само с хартийки.
57
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 63 - Не разбираш истинския проблем.
56
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 67 - Ел Савадор е много хубава страна напоследък :)
55
1
 
10
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
Е то и сега е подобно. Всички пари в банката, портфейла празен, отиваш в магазина да купиш 5 литра вино, продавачката почва да налива и се сещаш, че валутата ти е електронна и няма с какво да платиш :). Мен редовно минсе случват подобни неща. Само че сега имаш възможност за хартийки, с цифровата валута няма да имаш възможност. Ссичко хубаво, то и сега който иска може да ме следи, но проблемът явно е, че големите далавеераджии ги е страх. А такива са повечето властимащи и кукловодите им.
54
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Т.е. "правителството" ще има абсолютен контрол върху парите. Който не вижда приблем в това, или не разбира нищо, или е на тяхна страна.
53
0
 
8
 
! Отговори
Хитро преди 2 месеца
Как ли ще изглеждат рушветите? Идва съдията или политика и ти казва: Имам една сметка за плащане, едно апартаментче за купуване плати го с твоя телефон. Или Б.Б.: Купи ми нова карта от А1 и прибави онези 5 мил. от лот 5 на Хемус, които ми се полагат. А офшортните сметки стават офшортни телефони. А златното покритие и то ли ще стане електронно?
52
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И една сутрин се събуждаш без пари, гол, като пушка!
51
1
 
7
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 2 месеца
Смешно е: Преди 50 години: Употреба на радиоактивни изотопи срещу цивилно население, екзекуции в болници, мародерство над екзекутираните!На въже веднага!Днес: Ема те осигуряват определени услуги, ама ще е много неизгодно да са на въже, а и така държим тая територия подчинена!
50
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Ивелин Михайлов. Много си ранобуден. :)
49
0
 
6
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 2 месеца
И че целия свят защитава едни престъпници!
48
2
 
5
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 2 месеца
Заглавието е малко сбъркано: 134 държави не са разбрали проблемът Ружа и че валута базирана на предполагаем изкопан от басейн ноу-хау няма материално покритие и се базира на предполагаем бъдещ бенефициент (който не се знае какъв е) и само несъществуваща държава иска да създаде ресурсно основана валута със 100% покритие и липса на дълг!
47
0
 
3
 
! Отговори
ze nigmar преди 2 месеца
Цифров гущер:))) ще вземе да си откъсне опашката...:)))
46
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И принуждаваше всички, малки и големи, богати и сиромаси, свободни и роби, да им бъде сложен белег на десницата или на челата им, за да не може никой да купува или да продава освен онзи, който носи за белег името на звяра или числото на неговото име (Откр. 13:16, 17)