Разследват Урсула фон дер Лайен заради COVID ваксините

Все още няма повдигнати обвинения
Обновена: 2 апр 2024 15:34 | 2 апр 2024 15:34, Нели Христова
206
Разследват Урсула фон дер Лайен заради COVID ваксините
Снимка: БГНЕС

Високопоставени европейски прокурори разследват твърдения за криминални нарушения във връзка с преговорите за ваксини между председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и главния изпълнителен директор на Pfizer, съобщи говорител на прокуратурата в Лиеж.

През последните месеци следователите от Европейската прокуратура са поели функциите на белгийски прокурори, които разследват фон дер Лайен за "намеса в публични функции, унищожаване на SMS, корупция и конфликт на интереси", според правни документи, с които са се запознали "Политико" и говорителят на прокуратурата в Лиеж. Макар че прокурорите от Европейската прокуратура разследват предполагаеми криминални престъпления, все още на никого не са повдигнати обвинения във връзка със случая.

Първоначално разследването е започнато от белгийските съдебни власти в град Лиеж в началото на 2023 г. след наказателна жалба, подадена от местния лобист Фредерик Балдан. По-късно към него се присъединиха унгарското и полското правителство - въпреки че последното е в процес на оттегляне на жалбата си след изборната победа на проевропейското правителство, ръководено от Доналд Туск, заяви говорител на полското правителство.

Жалбата на Балдан се съсредоточава върху предполагаемата размяна на текстови съобщения между фон дер Лайен и шефа на Pfizer Алберт Бурла в навечерието на най-голямата сделка за ваксини в ЕС в разгара на пандемията от COVID-19, в афера, наречена "Pfizergate".

В. "Ню Йорк Таймс", който пръв разкри, че размяната на съобщения се е състояла, докато двамата лидери са уточнявали условията на сделката, започна паралелно съдебно дело срещу Комисията, след като тя отказа да разкрие съдържанието на съобщенията след искане за достъп до документи.

Новината, че Европейската прокуратура вече разследва случая, рискува да постави под допълнително наблюдение ролята на председателя на Комисията в мегасделката за ваксините, чиято стойност се оценява на над 20 млрд. евро. Европрокуратурата води общоевропейски разследвания на финансови престъпления и теоретично би могла да изземе телефони и други материали, свързани с тях, от офисите на Комисията или от други страни в Европа, като например родната на фон дер Лайен Германия.

Развитието на събитията идва в деликатен момент за ръководителя на ЕК, тъй като тя се ориентира към втори мандат.

Досега Комисията отказваше да разкрие съдържанието на текстовите съобщения или дори да потвърди съществуването им.

Сделката, договорена в разгара на пандемията през 2021 г., първоначално се разглеждаше като триумф за фон дер Лайен. Но оттогава самото количество закупени ваксини предизвика въпроси, като в края на миналата година POLITICO разкри, че има разхищение на дози на стойност поне 4 млрд. евро. Оттогава договорът за ваксините с Pfizer е предоговорен.

Кампаниите за прозрачност и някои политически опоненти се опитаха да окажат натиск върху Комисията да обсъди случая, но фон дер Лайен досега е избягвала да го разглежда. В отговор на директен въпрос, зададен й от "Политико" относно липсващите текстови съобщения, фон дер Лайен заяви: "Всичко необходимо по този въпрос е казано и разменено. И ние ще изчакаме резултатите."

През 2022 г. Европрокуратурата обяви, че проверява обществените поръчки за ваксини в ЕС в по-общ план, но това е първият път, в който службата е свързана изрично с "Pfizergate".

Случаят, който се разглежда в момента от Европейската прокуратура, обединява няколко различни правни, политически и финансови аспекта - и се пресича с исковете, които фармацевтичният гигант Pfizer заведе срещу Унгария и Полша.

Миналата година Балдан, 36-годишен белгийски лобист, свързан с групата на скептиците по отношение на ваксините Bon Sens, подаде наказателна жалба в Белгия във връзка с ролята на фон дер Лайен в преговорите за ваксините с Pfizer заради това. Според правната информация, предоставена от адвоката му, той твърди, че става дума за "намеса в публични функции, унищожаване на SMS, корупция и конфликт на интереси".

Добавянето на исковете от европейски правителства към жалбата му придава тежест на това, което иначе би могло да се разглежда като личен кръстоносен поход. Унгария, ръководена от Виктор Орбан, твърд противник на фон дер Лайен, също е подала жалба във връзка с ролята на председателя на Комисията в преговорите за ваксини с Pfizer, твърдят двама запознати със случая, пожелали анонимност.

Полша е подала собствена жалба през ноември миналата година, потвърди говорител на полското правителство. След избирането на Туск през декември обаче "новото правителство работи за оттеглянето на Полша от това производство", заяви говорителят.

Детайлите по делото не са публични, но запознати лица заявиха, че макар жалбата, подадена от Унгария, да е различна от тази на Балдан, тя е съсредоточена върху същата размяна на текстови съобщения. Жалбата на Полша е в същата насока, заявиха двамата запознати с подробностите по делото.

Срещу Унгария, и Полша също така са подадени искове от Pfizer за пропуснати плащания за дози ваксини след спиране на доставките, като се позовават на свръхпредлагането и финансовото напрежение от войната в Украйна.

Служител на Европейската комисия заяви, че Комисията не е знаела за евентуални производства, освен от статии в пресата.

Унгарското правителство не отговори на молбата за коментар. Pfizer и Европрокуратурата отказаха коментар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от ЕС
В Германия вече законно можеш да се "напушиш" с канабис
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ВРЕМЕ И БЕШЕ НА ФОН ЛАЙНОН!!! 9 НА 0 СРЕЩУ АДАМИНА!!!...
184
0
 
4
 
! Отговори
класика преди 2 седмици
Тази е типично зависима, корумпирана американска марионетка. САЩ я държат с информация, затова е толкова яростна русофобка. Пак пари.
183
0
 
1
 
! Отговори
Велики са! преди 2 седмици
До 184. Гнyсна.германска пaчuя, но пък истински дялан камък. . . . Имат разработени танкове за бременни по нейно време! Кой има такива разработки? Немската техническа мисъл е гениална! Надявам се разбираш . . . !
182
0
 
2
 
! Отговори
Гнyсна преди 2 седмици
германска пaчuя, но пък истински дялан камък. Дет' да го туриш, 'се пасва. "Фон дер Лайен е държавен министър в периода 2003 2005 година, министър на семейните въпроси и младежта (2005 2009), министър на труда и социалните въпроси (2009 2013) и министър на отбраната на Германия (2013 2019)". Интересно ми е какви точно са военните в Швабистан, щом тая им е била министър. Жалка история.
181
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Те се каниха да доят хората безконечно. Нали затова сътвориха уж научното (от корумпираните учени) твърдение - втора доза, бустер за "усилване на ефекта". Няма нищо такова. Набързо скалъпен бъркоч, който служи за заграбването на хорските пари. На всичкото отдоле, изключително опасен за здравето.
180
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всичко е цирк и зрелище за пролетариата. Целта на разследването е само да и изчистят името. Нали ще управлява още един мандат.
179
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Няма нищо да и направят на Урсулката ,но това е знак да не се кандидатира пак за длъжност в ЕС. Пък кой знай, може пък и да им трябва жертвен козел, но определено няма да пипнат фармацефтичните компании и СЗО. Нали Бил Гейтс е вложил в тях.
178
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Сложили са графен,за да контролират хората със сателитите ,да ги следят(включително и кралското семейство) и да си правят The Great Reset, но не са отчели,че графена ще е антена за слънчева(въобще всякаква) радиация.Празноглавци...това си е престъпление срещу човечеството.
177
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Трябва да ги разследват за това,че са знаели,че има негативни странични ефекти този буломач,но нарочно не са го казали,защото са искали да "съкратят" свръхнасението.При кралското семейство са очевадни последиците от ваксината.Всъщност това се дължи на графена в тях.От слънчевата радиация буквално се пържат отвътре и така това води до рак и/или тромбоза.Като си пуснат микровълновата също я "чувстват".Ако оживеят от кръвосъсиреците и не получат рак им се уврежда сърцето и/или мозъка.
176
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Nurnberg 2.0 ИДВА ПРЕСТЪПНИЦИ!
175
1
 
13
 
! Отговори
Име преди 2 седмици
Интересно дали Съдът на Ню Йорк няма да започне дело за измама и подвеждане на потребителите срещу компанията?
174
1
 
2
 
! Отговори
РУСКИ КИБОРГ преди 2 седмици
ЧЕРНИТЕ/***.ите в САЩ--ВЕЧЕ СА 56 МИЛИОНА , ОТ 336 МИЛИОНА = ОБЩОТО ЦЯЛО НАСЕЛЕНИЕ НА САЩ 2023 година.....И ДО 20 ГОДИНИ ЩЕ ЗАДМИНАТ ВСИЧКИТЕ БЕЛИ И БЕЛИ ЕВРОПЕЙСКИ НАСЛЕДНЦИ НА БЕЛЧОВЦИТЕ, ДОШЛИ ОТ ЕВРОПА в периода 1492 - 2020 години !!!
173
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Долу ръцете от урсулите! Има си българи за тая работа!
172
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
е как какво - не виждаш ли - ще ни обяснят за това как сме контролирани от гущерите и да си носим алуминиевите шапки, докато ни пръскат със самолети и Бил Гейтс се опитва да ни вземе мозъка - макар че за какво по ягодите ще му трябва на чичо Бил ограничения мозък на антиваксъри злобили
171
33
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Почти всички в коментарите злорадстват. Напразно. Урсула е на такава височина над вас, че дори не ви вижда. Пък вие си злобейте и й желайте злото. Седем деца да родиш в днешния свят и това само заслужава да й се свали шапка. Не само, че управлява ЕС, но и изглежда добре. Интересно вие какво бихте правили на нейно място. О, забравих, че не знаете чужди езици.
170
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
.... и онези с пръскачките и алуминиевите шапки ;)
169
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
e как кой??? - ГУЩЕРИТЕ
168
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Урсула е марионетка. Точно като Байдън. Интересно е кой им дърпа конците.
167
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Когато става въпрос за корупция за няколко хиляди ще изгниеш в затвора, а когато става въпрос за корупционна схема за милиарди евра даже няма повдигнати обвинения.
166
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Баба Урсула е съвсем изтрещела...докато ЕвроАтлантическият свят се управлява от сенилни изк$фели бабишк$ери, в които няма нищо човешко ще е така. Европа замира, САЩ въпреки краденето чрез войни и марионетни режими и той умира. Всеки месец неро/латиносите изяждат без да работят по 1 трилион долара! БабатаУрсула краде за световна и унищожава Европа!