Найлонови пликове заменят найлоновите торбички

Заради екотакса върху торбите ги произвеждат без дръжки
Обновена: 20 окт 2011 11:26 | 19 окт 2011 22:32,
89
Найлонови пликове заменят найлоновите торбички
Снимка: Булфото

С между 50 и 70 на сто е намаляло потреблението на найлоновите торбички с дебелина под 15 микрона, след въвеждането на екотакса от началото на месеца. Данните са на асоциацията на производителите на торбички у нас.

Продуктовата такса от 15 стотинки на брой се събира от първи октомври, което означава, че цената на торбичката на пазара трябва да е поне 16 стотинки.

От следващата година таксата ще е 35 ст. на брой, а целта е да се намали използването на найлонови торбички.

Сега производителите се насочват към по-плътни полиетиленови торби и пликове без дръжки, защото за тях няма екотакса. Производството на пликове без дръжки се е увеличило с 15-20 процента.

Производителите настояват да се промени културата на потребление и торбичките да се събират, за да се рециклират. Те могат да бъдат рециклирани до 27 пъти с влагането на до 10 на сто свеж полиетилен.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
0
 
! Отговори
mirela преди 12 години
prosto za da ne se se4at darveta seki 6te si kupi ili u6ie platnena torba!!!as ot dosta vreme nosq i u nas nailonovi plik4eta yok:) da ne govorim 4e ve4e takiva torbi ima po4ti nasqkade mn qsno 4e ne alternativa da se sekat darvetata i hartiata nqma d aizdarji 1 godina kato plata haha
86
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като сложиха контейнери за разделно събиране на ***, какво стана? Пак всичко отива на едно място.... Окей, нека вдигнат цените на пликчетата, но Parcuc е напълно прав... какви са тези глупости? "с дръжки, без дръжки пликове", едните били по-евтини от другире... е, нали пак е наилон? Защо не може и в нашата държава да стават нещата по някакъв нормален и наистина функциониращ начин?? То не е нужно даже и да мислят много, при положение, юе може да се вземе пример от практиките в други държави..
85
3
 
8
 
! Отговори
Parcuc преди 12 години
Абе какви са тия заблудени хора от народа просто не знам...били ги увеличили защото искала държавата да ни откаже, ресурсите били свършвали....кви са тия глупости бе ? Всичко е овцете да бъдат натоварени и издоени, и изстригани. Цигарите като ги вдигнаха да не би на някой да му е пукало за белите ви дробове и за вашето здраве - никой не го е еня. Важното е да има данъци да се удържа от жалката парица която взима българина. Никой от политиците не мисли за природата и за вас. ОСЪЗНАЙТЕ СЕ !!!
84
3
 
7
 
! Отговори
модерен преди 12 години
какво сте се разревали, вече никой в цивилизования свят не ги ползва. в германия минералната вода има две цени- на водата без бутилка и на пластмасовата бутилка като бутилката е по-скъпа от самата вода. сами си правете изводите. найлоновите торби или още наричани "пликчИта" и дори "сакчИта" (ХАХА) в някои краища на страната ни са отдавна признак на немотия и нисък стандарт по света. аз избягвам от край време да ги ползвам и без екотакси, но бай *** без да му бръкнеш в джоба няма да се промени
83
1
 
10
 
! Отговори
ПИСНА МИ преди 12 години
Да очакваме Ани Салич догодина да пее благотворително и за наилонови торбички за социално слабите ни държавници... Чафки са им изпили мозъка! Не може да пуснат просто ДРУГ вид пазарски чанти или хартиени пликове или каквото и да било..като в НОРМАЛНИТЕ държави, трябва да се цоца и от тука... то по тяхната логика, трябва да сложат по 15 стотинки и на храните, опаковани с наилон... като са без дръжки пликовете, да не замърсяват по-малко?? Но проблемът си е наш..ние сме стадото, те лапат...
82
1
 
6
 
! Отговори
управниците долу! преди 12 години
Не знам защо "управниците" ни веднъж не измислиха интелигентна кампания! Винаги трябва да е по някакъв ощетяващ за хората начин.. Вместо да те предразположат сам да поискаш да промениш нещо в тая държава, те ще те задължат по най-гнусния начин, за да може и заплатите да им платиш! Има екологични чанти, който са като портфейли, едно копченце се откопчава и стават на големи и здрави пазарски чанти... имам в дамската си чанта, в жабката на колата... даже на баба си купих...
81
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Поне върху мен има ефект.Като трябва да пазарувам повече си нося раница, когато взема 1 - 2 неща от магазина до нас си ги нося в ръка.Крайно време е да се замислим как изразходваме ресурсите защото те не са безкраини. Също така не вярвам на някои да му е приятно да гледа купища от пластмаси по улиците или още по лошо - сред природата!
80
4
 
23
 
! Отговори
Varbanov преди 12 години
Абе хора, не е въпроса дали торбичката ще струва 15 или 50 стотинки. Просто държавата иска да Ви накара да спрете да ги купувате/ползвате. Трябва по 20 лева да е една торбичка, за да се откажете от тъпите си навици. Какъв е проблема да се пазарува с пазарска чанта? Срам ли Ви е какво? Все пак отивате на пазар, не на бизнес среща.
79
2
 
13
 
! Отговори
AZ преди 12 години
AЗ за пликове от хартия (като в Сащ) Но хартия само от преработена от рецеклиране! да не убиват дервета!
78
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кой носи Тиква в найлонова торбичка? Да се премахнат найлоновите торбички.Пускаме чували за Тикви на 23.10.
77
1
 
7
 
! Отговори
69 преди 12 години
В зависимост от потреблението, ако ги заменим ще трябва да отсечем хиляди дървета, за да можем да правим хартиени или картонени торбички за пазаруване.Ако конопа беше разрешен за отглеждане този проблем лесно можеше да бъде разрешен с производство на хартиени изделия от коноп-хартията от него е с добра плътност, износоустойчива до преди две десетилетия мисля, дори доларите са били печатани върху такава хартия (и не само те), ама нали трябва да стимулираме производителите на петрол.
76
0
 
18
 
! Отговори
Какво искат да кажат преди 12 години
Намалихме производството на леки, малки торбички, защото са с екотакса, но сега ще увеличим производството на по-плътни, по-тежки торбички, но без дръжки. Чудя се къде е екологията? Като се замисли човек каква е разликата да изхвърля 5 торбички от по 2 гр. всяка или да изхвърля 1 торба от 10 гр.? Като всяко нещо в БГ или ще има такса за всички найлонови торби или няма да има за нито една, пак се прави нещо да се отчита дайност.
75
5
 
8
 
! Отговори
dedofan преди 12 години
Почти никой от пишещите тук не прави нещо за ограничаване на изхвърляния *** - нито се събира разделно, нито се ограничава използването на найлонови торбички. Най-лесно е да се живее свинската., нали ?
74
0
 
2
 
! Отговори
DDD do 69 преди 12 години
Защото са по-скъпи. И пред алтернативата за по-евтина найлонова торба, хората предпочитат найлоновата....
73
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
pak prostotiata GANIOVSKA edno vreme baba mi si noise6e platniani torbi4ki za pazar, pere6e gi i pak gi polzva6e, ama sega nali sme mnogo "naprednali" i s plasti4ni hodime, za6toto ni marsi da nosime dr. v 4antite. ama kvo da pravi6 progres.
72
1
 
5
 
! Отговори
ПРОФЕСОР ВУЧКОВ преди 12 години
Ами сега ще внасяме торбички от Турция и ще оправим тяхната икономика нали това беше целта
71
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз от няколко години вече отказвам да ми дават найлонови торбички, когато пазарувам. Нося си пазарска чанта. Едно време имаше и пазарски мрежи, но нали на мрежата не може да се напечата реклама и затова произвеждаме повече синтетика с място за реклама.
70
6
 
7
 
! Отговори
kopleone преди 12 години
Купуваш 1кг.домати и те чакат да си дадеш торбата,обаче ти нямаш, а оня ти вика е щом нямаш още 0.20ст за найлонова,за какво да ти давам 0.20ст като на теб 100 ти струват 2 лева,оня ти вика ами като не искаш да си платиш торбата си носи доматите в джобовете,аз го питам,платих ли си доматите,а той вика- да, а земи сега тия домати в кафата , и престана да вика!!!На същия ден като ме пуснаха от полицията от същия бег купих *** ,4 патладжана ми ги сложи в две торби и то от големите-можело!
69
1
 
7
 
! Отговори
теди преди 12 години
торбички 5кг са на цена 2.50лв за 100бр в пакет, в търговската мрежа се продават на гражданиета на цена 0.10лв или 0.15лв в крайна сметка къде остава разликата и кои плаща и кои печели от цялата работа производител-екология-клиент или търговците които се възползват от цялта работа
68
0
 
45
 
! Отговори
галактика преди 12 години
До скоро под прозорците на блоковете се мъдреха торбички с ***, от скоро се мъдрят *** без торбички....