"Нощните птици" предразположени към напълняване

Пълноценният сън от минимум 7 часа - фактор за нормално тегло
18 юли 2013 20:08, Румяна Тасева
2
"Нощните птици" предразположени към напълняване
Източник: Reuters

Будуващите по нощите или т.нар. "нощни птици" са изложени на по-голям риск от наддаване на килограми.
 
В проучване на университета в Пенсилвания участие взимат 200 души, чиито здравословни навици и качество на сън са проследявани в продължение на 5 дни.
 
Изследователите установяват, че при продължителност на сън 4 часа, доброволците са приели допълнително 550 калории в рамките на късните вечерни часове. В контролната група, която спи по 7-8 часа на нощ няма покачване на килограмите, посочват изследователите.
 
Липсата на сън създава условия за хормонален дисбаланс, което увеличава апетита и води до наддаване на тегло, предупреждават учени.
 
Дори частичното лишаване от сън е фактор в регулирането на телесното тегло. Затова се смята, че качественият нощен сън може да е от съществено значение в борбата срещу затлъстяването.
 
Специалистите апелират към по-голямо внимание върху хранителните навици, особено сред работещите нощни смени или когато работата е свързана с нощни пътувания, възпрепятстващи нормалните часове за сън.
 
Резултатите от проучването са публикувани в сп. Sleep.

Още полезна информация за здравето можете да намерите в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: теглонапълняванесън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Скалата преди 10 години
имам един познат дето 5 години беше нощни смени 10-12 часа 5-6дена седмично и сега нищо му няма ,нищо му няма , нищо му няма.....--- и 3 месеца след като се махна от там качи 20кг
1
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Глупости, аз работих дълго време нощна смяна/естествено не всяка нощ/ и нямам никаква промяна в теглото, при положение, че си хапвах през нощта.