Припомняне премахва страховете

А също така и психически разстройства
27 сеп 2013 17:51,
0
Припомняне премахва страховете
Източник: Reuters
Изследователите смятат, че са открили поредната полза, която ни дава съня, а именно – да ни помогне да преодолеем страховете си. Страхът намалява при продължителното му припомняне по време на сън, се твърди в ново проучване, публикувано в сп. Nature Neuroscience.
 
Ръководителят на екипа – Катерина Хонър, обяснява, че откритието би могло да вземе участие в разработването на лечение на различни фобии.
 
В проучването участие взимат 15 млади възрастни в добро здраве, на които са им пуснати слаби електрически шокове, докато гледат две лица. Освен това при наблюдаването на всяко лице те усещат и определена миризма. По този начин конкретното лице и мирисът се свързват с чувството на страх.
 
Изследователите провеждат следния опит: докато участникът спи, те освобождават миризмата, но без лицето и електрическите шокове. Когато участникът се събуди, те му показват двете лица, които още в началото е наблюдавал. Реакциите, обвързани с чувството на страх, се свързват с миризмата, която участникът е усетил по време на сън и е свързана с 
 
При терапии за лечение на фобии и посттравматично стресово разстройство може да се добави и „нощен“ компонент, обяснява още Хонър. Тя допълва, че това поле е ново за учените и трябва да бъде изследвано допълнително, тъй като е възможна и появата на странични ефекти.
 
Учените обясняват още, че изследването напомня не само, че сънят подобрява и укрепва паметта, но и може да заличи спомените. А това може да се окаже много важно и полезно за хората, които страдат от посттравматични стресови разстройства, както и зависимости.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: фобиястрахсънпамет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари