Какви ползи носи медът на здравето?

Използваме го вече 4 хиляди години
Обновена: 29 окт 2013 14:02 | 29 окт 2013 14:02, Румяна Тасева
2
Какви ползи носи медът на здравето?
Източник: Reuters

Медът се използва от човека отпреди 4 хиляди години заради терапевтичните му свойства, които се документират от времената на Древен Египет и Древна Гърция. 

Египтяните са използвали сладката лепкава смес главно при лечението на рани, а елините са му придавали свойства на чудодеен еликсир за дълголетие. Аюрведа препоръчва меда като ефективно средство за възстановяване на вътрешния баланс на организма.

Дори в Корена медът се споменава като напитка „даваща различни цветове“ на тялото и полезна за мъжете. До ден днешен ползите на меда се документират и доказват и фактите сочат, че част от приписваните му ефекти от народните лечители през хилядолетия действително ги има.

Медът представлява вискозен течен продукт, който се отделя от медоносни пчели, хранещи се с нектар от растенията. Получава се посредством регургитация и изпаряване. При което медът се обогатява с някои вещества и ензими, спомагащи екстракорпоралното храносмилане.

Вследствие на това медът съдържа предимно лесно усвоими монозахариди, фрутоза и глюкоза, за сметка на други форми въглехидрати, налични в нектара. Между 70 – 80% от съдържанието на меда са захари, което обяснява силно сладкия му вкус. Останалите проценти са – вода (17%) и минерали, като желязо, калций, форфор, натрий, калий, магнезий и хлор. 

Останалата част от материала може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: медалергиякашлицарани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
7
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
Освен мед-всичките пчелни продукти млечице,прашец,восък.От приятно и полезно за хранене,до лечение на почти всичко.Всеки ден поне по лъжичка мед.
1
0
 
5
 
! Отговори
Мая преди 10 години
Бръм Бръм Бръм ! - аз пчеличка съм