Как да противодействаме на грипа с храна?

Кои са необходимите имуностимулиращи съставки
8 яну 2014 14:12, Румяна Тасева
0
Как да противодействаме на грипа с храна?
Източник: Reuters

Ако ви е повалил грипът или настинката, не забравяйте да посегнете към червените люти чушлета. Може да ви се струва, че парещият им ефект ще „подпали“ и без това възпаленото ви гърло, но със сигурност с мимолетното усещане на вкус давате на организма си солидна порция витамин С. Този антиоксидант е силно необходим за имунитета, за да устои на вирусната инвазия. За справка, една червена чушка съдържа към 150 мг витамин с, докато средно голям портокал – 100.

Друг продукт, който би могъл да ви зареди със сили през зимата са гъбите. Освен че пресни те задържат слънчевият витамин D, също необходим на имунитета, а и на доброто настроение, гъбите са нещо като кошници на имуностимулиращи елементи, калий, витамини от В групата и фибри.

Ако на Коледа сте пропуснали да си приготвите за основно ястие печена пуйка, то наваксайте сега в разгара на сезона. Ценното на пуешкото е, че е бедно и лесно могат да се отстранят мастните тъкани, а телата ни по време на болест се нуждаят особено много от белтъчини, които да бъдат използвани не само за укрепване на мускулите, но и за образуване на антитела. Посредством тях вече имунната система обезврежда чуждите частици и спира инфекцията. Може да не се отказвате от пилешкото и дори свинското, те също са добър източник на протеини, но непременно осигурявайте белтъчини и от бобови култури, ядки и млечни продукти.

Към ястията си не забравяйте да добавяте и салата, като се насочете към онези зелени листни зеленчуци, които са малко нетипични за трапезата ни – рукола, зеле кале и маруля айсберг. Експерти споделят, че руколата, например, съдържа съединения, които освобождават дихателните пътища от натрупаните секрети, включително хрема и облекчават кашлицата. Освен това явно тези листа допринасят и за по-високото производство на бели кръвни клетки, които и се борят с инфекциите. 

Не подминавайте и оранжевите на цвят зеленчуци и плодове – те са богати на бета-каротин, който тялото превръща в изключително ценния за имунната система витамин А. Мукозните мембрани на лигавицата, която покрива носа и гърлото ни отвътре се нуждаят от витамин А, за да функционират коректно. Така „първата отбранителна линия“ на организма се поддържа в изправност и постоянна готовност да се справи с нашествениците. Добър пример за представители на групата са морковите и сладките картофи. 

 

Повече полезна информация за правилен хранителен режим може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: грипнастинка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари