Консумацията на мандарини помага на костите и сърцето

Подсилват и имунитета
4 дек 2014 13:12,
1
Консумацията на мандарини помага на костите и сърцето
Източник: Reuters, архив

Мандарините са вкусни и освежаващи цитрусови плодове, които са богати на много полезни хранителни вещества. Те допринасят за здравето на всички части в организма – от клетките на ДНК до тези, изграждащи костите и сърцето. Тези плодове са сравними с портокалите, но съдържат дори по-голямо количество витамин А и желязо и малко по-малко витамин C.

Мандарините са с богато съдържание на съединения, познати като флавоноиди. За тях е известно, че предотвратяват растежа на концерогенните клетки и спират пролиферацията на туморите. 

Флавоноидите са онези антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали – нестабилни молекули, причиняващи заболявания. Тези антиоксиданти имат още и потенциал за предотвратяване на сърдечни заболявания.

Флавоноидите могат да подобрят и кръвообращението в коронарните артерии, като по този начин се предотвратява образуването на кръвни съсиреци, както и окисляването на „лошия“ холестерол – рисков фактор за много опасни сърдечни заболявания.

Една средно голяма мандарина съдържа 23,5 мг витамин C – антиоксидант, който също е изключително полезен в борбата срещу уврежданията, причинени от свободните радикали.

Този витамин също така е и от основно значение за синтеза на колаген, който помага за оздравяването на рани, а също така е много важен и за кости, сухожилия, кръвоносни съдове. Витамин C помага и за усвояването на желязо от храната.

Същото количество от цитрусовия плод съдържа 599 международни единици витамин А – група ретиониди, които се свързват с функционирането на имунитета, зрението, репродуктивното здраве и комуникацията между клетките.

Още полезна здравна информация може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Мандариноразбирач преди 9 години
Всичко това е чудесно, но мандарините, които купувате не са мандарини, а оранжеви топки пълни с инсектициди, фунгициди, хербициди и торове. Да ви е сладко!