Можем да отслабнем с повече фибри

Режимът е лесен и ефикасен
20 фев 2015 16:16,
0
Можем да отслабнем с повече фибри
Източник: Reuters, архив

Повишената консумация на фибри може да помогне за намаляване на теглото и да подобри здравословното състояние в различни аспекти. Това сочат данните на ново проучване, проведено от изследователи от Университета в Масачузетс, САЩ. 

Диетата, изготвена от Американската асоциация по сърдечносъдово здраве, изключва консумацията на определени храни. За разлика от нея, този хранителен режим изисква единствено повишена консумация на продукти, които съдържат фибри.

В проучването участие взимат 240 възрастни, които имат повишен риск от развитие на диабет тип 2. Половината от участниците консумират хранителният режим, с високо съдържание на фибри, а другата половината - този, изготвен от Американската асоциация по сърдечносъдово здраве. 

Участниците от първата група трябва да увеличат консумацията на фибри поне с 30 г дневно. Другият хранителен режим е по-сложен и включва:

  • Ограничаване на калориите, като се консумират по-големи количества плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти.
  • Консумацията на поне 30 г фибри дневно.
  • Консумацията на постни продукти.
  • Намаляване на захарта и солта.
  • Консумация на малко или никакъв алкохол.
  • Mазнини, въглехидрати, протеини и холестерол в определени граници.

По време на проучването при всички участници се наблюдават по-ниски нива на кръвното налягане. Подобрява се и инсулиновата резистентност. 

Изследователите обясняват, че и двете диети предлагат значително понижаване на килограмите, а имат и защитен ефект срещу диабет и метаболитен синдром. Те допълват още, че хранителният режим с богато съдържание на фибри, може да се следва значително по-лесно. 

Данните от проучването са публикувани в Annals of Internal Medicine.

Повече полезна информация може да прочетете в рубриката „Диети“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: алкохолфибрикилограми
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари