Ефективни техники за подобряване на паметта

Хуморът може да помогне
3 дек 2015 19:44,
0
Ефективни техники за подобряване на паметта
Снимка: Reuters, архив

Има много данни, които свързват смеха с редица ползи за здравето. Оказва се, че помага и на паметта. По време на едно такова проучване, участниците гледат смешни видеоклипове в продължение на 20 минути. В същото време тези в контролна група стоят спокойно, без да гледат нищо.

След това всички участници са подложени на тестове за оценка на паметта. Анализирани са и проби от тяхната слюнка, за да се установят нивата на хормоните на стреса в организма им. Кортизолът е хормон, който се свързва със стреса и се знае, че има негативно влияние върху паметта.
 
Установява се, че тези, които се смеят в продължение на 20 минути, демонстрират по-добри резултати на тестовете за краткосрочна памет. Смехът, и като цяло хумористичната гледна точка над живота, повишава нивата на ендорфините, а резултатът е усещане за удоволствие и възнаграждение.
 
Хуморът намалява хормоните на стреса, което понижава нивата на кръвното налягане, докато в същото време подобрява настроението. В крайна сметка, тези физиологични промени допринасят за подобряване на паметта.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: смяхсънпамет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари