Индийско орехче – ценен източник на фибри

Зарежда организма с много полезни минерали
11 май 2017 10:23, Eкип на Puls.bg
1
Индийско орехче – ценен източник на фибри
Reuters

Произлизащо от Индонезия, растението Myristica fragrans се използва за две особено популрярни подправки по целия свят – от твърдата обвивка на семената се приготвя прахообразна подправка, позната като мейс, а самите семена се продават под името индийско орехче.  

Добавянето на орехчето към хранителния режим има множество ползи за организма, то допринася за увеличен прием на фибри и минерали, но твърде завишената му консумация води до някои странични ефекти.
 
И двете подправки, произлизащи от Myristica fragrans притежават сходни вкусови качества, но орехчето е по-добрият източник на фибри. Диетичните фибри подпомагат контрола над кръвните нива на холестерол и глюкоза, а в диетологията приема им се свързва с понижена вероятност от развитието на диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания. Те са полезни и срещи храносмилателни смущения, запек и дивертикулити. 
 
2 чаени лъжици стрито на прах индийско орехче съдържат около 2,9 грама диетични фибри – 8% от необходимия дневен прием за мъже и 11% за жени, което го прави отлична добавка към ястия, бедни на фибри.
 
Индийското орехче подпомага и минералните нужди на организма, доставяйки отлични количества мед и манган. Тези два минерала са ключови за здравето на скелетната система, както и за производството на половите хормони, а медта има и допълнителни стимулиращи сили за имунната система.
 
В същите 2 лъжици от стритата на прах подправка се намират 0,41 милиграма манган – 23% от необходимото дневно количество за жени и 18% за мъже. Съдържат се и 144 микрограма мед, около 16% от необходимия дневен прием и за двата пола.
 
 
 

1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никога не съм се съмнявал, че журналистите са необразовани топидиоти! :)))))))