Какво се случва в тялото, когато се смеем?

Смехът ви помага да учите нови неща
28 сеп 2021 21:40, Михаела Лазарова
5
Какво се случва в тялото, когато се смеем?
Снимка: Istock

Смехът е естествена реакция на тялото, която се провокира от различни стимули. Искреният смях ни носи множество ползи за здравето и психиката. Но съществуват и други видове смях, предизвикани от не толкова приятни емоции. Понякога смехът е нервен и е провокиран от ситуации, в които изпитваме неудобство, не знаем какво да кажем, общуваме с човек, който не ни е близък или ни е неприятен.

Смехът може и да е начин да покажем любезност към събеседника си, но реално разговорът да не ни е разсмял истински. Тези и още подобни видове смях не носят ползите за здравето, за които споменахме. Те се доставят единствено от истинския, искрен смях, предизвикан от общуването с приятели, близки, хора, които ни карат да се чувстваме наистина добре.

Какво се случва в тялото, когато се смеете от сърце?

1. Смехът подобрява отношенията.

Искреният смях буди емоции, които могат да се сравнят с прием на стимуланти. Той заздравява връзките между хората, прави общуването по-лесно и приятно, подобрява отношенията между приятели, близки и интимни партньори по-качествено. Смехът носи сплотеност, която хармонизира връзките от всякакъв тип.

2. Смехът подсилва паметта и потиска стреса.

Смехът може да ви помогне да запомняте по-добре, да направи паметта ви по-услужлива и активна. Когато се смеете искрено и от сърце, това намалява хормоните на стреса, като влияе положително върху цялостното здравословно състояние, намалявайки влиянието на хроничния стрес върху организма.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg


5
Още от Здраве
5 храни, които ускоряват процесите на стареене
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
смешник преди 4 седмици
Някой да е виждал пр. Радев усмихнат
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Понякога малко се изпускаме?
3
5
 
0
 
! Отговори
Психолог преди 4 седмици
Михаела, имаш грешка още в първото изречение! Смехът е естествена реакция на психиката...не на тялото..Да знаеш просто..
2
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Под юмручето на Радев няма да знаете дали да се смеете или да плачите.
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
който умее да се смее на черен хумор има голям интелект и дух!