20% от българите са търсили помощ при проблеми със сърцето и диабет

Най-честият кардиологичен проблем е артериалната хипертония
29 сеп 2022 17:07, Йоана Цонева
3
20% от българите са търсили помощ при проблеми със сърцето и диабет
Снимка: Pixabay

Около 20 процента от пълнолетното население у нас признава, че е търсило лекарска помощ заради кардиологични проблеми и/или диабет.

Това сочат данните от проведено социологическо проучване по поръчка на Дружеството на кардиолозите в България, съобщи днес на пресконференция във Варна по повод Световния ден на сърцето – 29 септември, председателят му проф. Асен Гудев. Той уточни, че това не е класическото епидемиологично проучване, което се прави в медицината, съобщи БТА.

Допитването е проведено като телефонно интервю между 17 юни и 3 юли с представителна извадка за пълнолетните жители на страната, каза директорът на Центъра за анализи и маркетинг, който е провел сондажа, Юлий Павлов. Той се включи онлайн в пресконференцията. Павлов уточни, че са интервюирани 9835 души.

Данните от допитването сочат, че 79.6 процента от анкетираните не са регистрирали сърдечно-съдови проблеми и нямат диабет. Останалите 20.4 процента са споделили или за сърдечносъдов проблем, или за диабет, или и двете, каза Павлов. Той допълни, че когато е изчисляван процентът спрямо цялото пълнолетно население, агенцията се е базирала на данните на НСИ към края на миналата година или на база около 5.6 милиона души.

Още по темата
Проф. Гудев каза още, че най-честият кардиологичен проблем е артериалната хипертония. За това са съобщили 50 процента от хората, които имат някакъв кардиологичен проблем. Той допълни, че след две години изследването ще бъде повторено, за да се види какъв е трендът. Специалистът коментира още, че смъртността от сърдечносъдови заболявания продължава да бъде много висока в цял свят. По думите му това води до намалена продължителност на живота и до повишаване на инвалидизацията.

Началникът на килниката по кардиология на УМБАЛ "Св.Марина" във Варна проф. Йото Йотов посочи, че рисковите фактори за сърдечносъдовите заболявания са повишените стойности на артериално налягане, наднормено тегло, повишените нива на холестерол, замърсяването на въздуха и други.

Днес в курорта "Албена" започва 17-ия Национален конгрес на Дружество на кардиолозите в България, в който се очаква да участват присъствено и виртуално близо 1000 специалисти от страната и чужбина.


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Iordan Ivanov преди 2 месеца
Терористи чрез ТОЛ камери увреждат тежко десетки хиляди Българи и гости..Жертвите получихме трайни увреждания на главен мозък,*** ана главен мозък,малък мозък,очи,сърце. Риск от инсулти и инфаркти. Поразени се оплакваме от истръпване на двете ръце. Жертви вкл Кирил Петков,Херо Мустафа,Асен Василев... имат признаци на микро инсулти. Вижте леко отворено око.. Ако Ви снимат и Ви заболи глава звънете веднаг ана 112. КАмерите са ЗАБРАНЕНИ ОТ КОНСТИТУЦИЯТА чл.32. Синът ми не може да се излекува 4 год
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ковид инфекцията отключва диабет миокардит, аритмии. ИНФЕКЦИЯТА! не ваксината.
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Толкова е и ваксинирането в БГ...