Wikileaks: Eкстремисти използват беднотията в BG

Бившият посланик Байърли с размисли в секретна грама
Обновена: 15 юли 2011 15:14 | 15 юли 2011 08:43,
125
Wikileaks: Eкстремисти използват беднотията в BG
Снимка: архив Булфото

Мисията на САЩ в България се бори с екстремизма във всичките му форми. Американците вярват, че той се подхранва от липсата на икономически възможности. Много българи са потиснати от продължителния преход и от това тяхно състояние се възползват популисти, националисти и опортюнисти ксенофоби.

Това пише бившият посланикът на САЩ у нас Джон Байърли, който е подписал секретната каблограма (най-високо ниво на секретност от наличните в Wikileaks – бел. ред.). Тя бе разпространена от българския партньор на WikiLeaks - сайта "Биволъ".

Според него общият икономически подем на България е най-ефикасният инструмент за пресичане на екстремизма.

В грамата са очертани двата полюса на екстремизма в България: чужди екстремистки групи, вербуващи сред традиционната мюсюлманска общност, и националистическата ксенофобска партия „Атака“, изявяваща се против САЩ и ЕС.

Политиката на посолството към „Атака“ е "никакви контакти", но внимателно се следят всички изяви на говорене на омразата, пише Байърли.

Няколко дни след изпращането на тази грама посланикът изпраща във Вашингтон подробен анализ за исляма и ислямския екстремизъм в България.

По думите му оръжията срещу екстремизма са: обучение за службите, образование, подкрепа за умерения ислям.

Не са намерени данни за връзки между религиозни екстремисти и "добре развитата българска организирана престъпност", но заплахата от потенциално сътрудничество за снабдяване с оръжия и експлозиви остава реална, допълва Джон Байърли.

Ключов момент на американската политика за борба с екстремизма е оказването на подкрепа за умерените религиозни и етнически лидери, и институции, както и постоянното публично дипломатическо говорене с акцент върху толерантността, мултиетническото разнообразие и равните възможности, пише в заключението си бившият американският посланик в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
7
 
15
 
! Отговори
с. преди 12 години
Сидеров консолидира електората на Доган!По принцип това са работни и прости хорица и е супер лесно да бъдат убедени,че видиш ли ги мразим яко и ако не са ДПС да ги защитават ще се разправим с тях!Целият цирк пред джамията беше от изключителна полза за ДПС и Доган!Сидеров му направи услуга и честно казано не мисля,че това е случайно!Сидеров не е ***!*** са следовниците му,които отнасят всичките проблеми за да му оправят живота!
97
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нищо подобно!Единственото което до сега направи откачалника Сидеров е да върне отиващият си от политиката Доган!Бил срещу ***!Ха,ха!Та *** са като ***,и след ядрена катастрофа остават само двата вида!
96
9
 
25
 
! Отговори
DIMATA преди 12 години
ВСИЧКИ СЕ ПРАВЯТ НА ПРИЯТНО РАЗСЕЯНИ И КАТО КОНЕ С КАПАЦИ НЕ ВИЖДАТ КАКВО СТАВА ПОКРАИ ТЯХ. СМЕЯТ СЕ НА СИДЕРОВ КАТО ГОВОРИ ЗА ИСЛЯМСКИ ЕКТРЕМИЗЪМ, АМА СЕГА КАКВО СТАНА, ОКАЗА СЕ ЧЕ НЕ Е ЗА СМЯХ.САМО АТАКА ОТКРИТО ГОВОРЯТ ЗА ТОВА, ДРУГИТЕ СЕ КРИЯТ КАТО МИШКИ И СЕ ПРАВЯТ ЧЕ ВСИЧКО Е НАРЕД. РАНО ИЛИ КЪСНО, НЕЩАТА ЩЕ ЕСКАЛИРАТ, ВЪПРОС НА ВРЕМЕ Е.
95
3
 
22
 
! Отговори
зелена карта преди 12 години
Атака е и против *** , г-н посланик, а те са най-опасните екстремисти и се плодят като ***.За това помислете - там помогнете - дайте им зелени визи за САЩ !
94
8
 
11
 
! Отговори
с. преди 12 години
Интересното е,че освен дежурните червени *** под темата са се събрали и дружинка религиозно ***!С какво точно наливат американците бензин в огъня,че не се сещам!?Документа е секретен!В задълженията на посланика влиза изготвянето на подобни анализи!И анализа е точен!Хората са озверели от глад и безсперспективност и разни като Доган,Волен Сидеров и подобни се възползват от това!Справка баталните сцени пред джамията!Заравянето на глави в пясъка и отричането на проблема не ни помага!Факт!
93
5
 
5
 
! Отговори
с. до 91 преди 12 години
Говориш като партиен секретар!Как не се свършихте червените кратунковци не знам!Ислямистите мразят Америка и изобщо западната култура неистово и е супер смешно да обвиняваш западната кино и музикална индустрия за простотиите на ***!Освен това никой не те кара да гледаш каквито и да било филми!Вкусове всякакви!Гледай романтични комедии!В САЩ действа супер силна агенция,която категоризира филмите и тези с много кръв,насилие и секс са със съответните предупреждения за какво става въпрос!Аре...
92
3
 
5
 
! Отговори
с. до 90 преди 12 години
Абе не бях чувал любимите ти талибани да са сваляли Ф-16 Файтинг Фолкън!Разнебитени били!***!
91
1
 
4
 
! Отговори
бЕдНяК преди 12 години
..."постоянното публично дипломатическо говорене с акцент върху толерантността, мултиетническото разнообразие и равните възможности"... А защо тогава постоянно публично (по ТВ и кино) и с акцент се дават американски филми изпълнени с насилие, порнография и т.н. Каквото посееш, това и жънеш - може и това да е целта.
90
9
 
7
 
! Отговори
Бейлис преди 12 години
Да идват разнебитените F-16ки дето талибаните ги свалят като куцо пиле домат и да пускат бомбите. Имидиътли!
89
4
 
13
 
! Отговори
Бейлис преди 12 години
*** да бе, и в нашта махала има ислямски екстремист - Ачо Бахъра. Притежава пушка, която е способна да навреди на САЩ.
88
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трудно ни е да повярваме, но Второто пришествие на нашия Господ Иисус Христос несъмнено наближава. Затуй не изпадайте в униние от онова, което става в Русия и по света. Не се ужасявайте от разтлението на народите, от безчовечността и окултизма на новите световни водачи, от лъжите на средствата за масова "информация" и тревожните слухове за нови, още по-страшни катастрофи. Христос ни е предупредил, че всичко това ще се случи. И Неговото обещание е твърдо: "В света скърби ще имате; но дерзайте: Аз победих света!" (Иоан. 16:33)
87
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Неговото идване ще бъде внезапно. И това ще стане, когато разпадът на живота във всички области а също и финансово-икономическата и културно-нравствената криза достигнат до последния си предел. И тогава, невъзпирани от никого, Международният валутен фонд, Евросъюзът, Световните панрелигиозни организации, ООН и всички подобни глобални структури завчас ще скрепят с подписите си договор за признаване върховната власт на новия диктатор, когото всички ще въздигнат като единствена и последна надежда за "спасяване" на човечеството. Както свидетелствува Божието слово, цял свят ще се изуми от него и ще тръгне подире му
86
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Настъпва времето на нова диктатура, по-страшна от всеки нацизъм и фашизъм. Не е нужно да си мъдрец или пророк, за да разбереш, че когато десетте Божии заповеди са прокудени от училището, пътят, по който върви човечеството води към сигурна гибел
85
1
 
17
 
! Отговори
aha, преди 12 години
Американците да си гледат своите проблеми и да не наливат бензин в огъня !След като са толкова добри приятели с евреите, защо Израел не позволява на Америка да се меси в работите им...?!На вълчо врата бил дебел защото сам си вършел работата
84
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Четири защитни прегради на човека и обществото трябва да бъдат разрушени, за да може да се открие беззаконникът (2 Сол. 2:8). За постигане на тази цел днес се води война против Църквата, война против семейството, против образованието и нравствеността, война против държавността и родолюбието. Тази война се осъществява от антихристиянските сили, проправящи пътя на антихриста, и нейните цели са именно такива, независимо от завоалиращите я щедри обещания за щастливо бъдеще и земно безсмъртие
83
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ето едно неотдавнашно изказване на директора на Световната организация на здравеопазването при ООН: "За да се стигне до създаването на единно световно правителство, е необходимо хората да бъдат освободени от тяхната индивидуалност, от привързаността им към семейството, националния патриотизъм и религията, която изповядват". Тези думи в немалка степен отговарят на онова, което ни говори Св. Писание за ужасите на последните времена
82
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Страшни изпитания преживяха в ХХ век Русия и целият свят. Но ако няма покаяние ще дойдат още по-страшни. Според Откровението на св. Йоан Богослов при възцаряването на антихриста една трета част от човечеството ще бъде убита и пред това престъпление ще избледнеят злодействата на Ленин, Сталин и Хитлер
81
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Утвърди се една нова, ненадмината по цинизма и жестокостта си измама, която надхвърля границите на политиката и придобива всеобхватно, окултно значение. По плодовете им ще ги познаете (Мат. 7:16), говори Евангелието. И пак думите "нов световен ред" все по-често звучат в ушите ни. За какво ни говорят те в наши дни? Ако съдим по Св. Писание и летописите на историята, стремежът към световно господство, независимо дали той е бил плод на добри намерения или на най-обикновено властолюбие и алчност, почти винаги е бил свързан с идолопоклонство, атеизъм или открит сатанизъм. Той винаги е имал и днес има антихристиянска насоченост. Не помазание от божествената благодат за изграждане на живот върху християнски основи, а "помазание" от сатанинския дух за грабеж, убийства и разрушения до основи
80
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
. наши дни и в демократична Америка върви подобен процес, облечен, разбира се, в "правозащитна" форма: въведена бе официална забрана в американските училища да се употребява поздравът "Merry Christmas!" Честито Рождество Христово. За "законно" поздравление се счита "Happy Holidays" (Честит празник), шаблонно клише, заличаващо християнското съдържание на празнуваното събитие
79
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Понятието "нов световен ред", което звучи все по-често в устата на политици, философи и богослови, не представлява нищо ново. То съдържа същия основен принцип, въз основа на който преди повече от четири хиляди години Нимрод предложил да бъде строена Вавилонската кула. Целта за построяването на кулата е била отхвърлянето на Божията власт, изгонването на Бога от човешкия живот. Това е било сатанизъм и беснуване, изразени чрез окултните символи, които украсявали кулата

Спонсорирани публикации