Wikileaks: Eкстремисти използват беднотията в BG

Бившият посланик Байърли с размисли в секретна грама
Обновена: 15 юли 2011 15:14 | 15 юли 2011 08:43,
125
Wikileaks: Eкстремисти използват беднотията в BG
Снимка: архив Булфото

Мисията на САЩ в България се бори с екстремизма във всичките му форми. Американците вярват, че той се подхранва от липсата на икономически възможности. Много българи са потиснати от продължителния преход и от това тяхно състояние се възползват популисти, националисти и опортюнисти ксенофоби.

Това пише бившият посланикът на САЩ у нас Джон Байърли, който е подписал секретната каблограма (най-високо ниво на секретност от наличните в Wikileaks – бел. ред.). Тя бе разпространена от българския партньор на WikiLeaks - сайта "Биволъ".

Според него общият икономически подем на България е най-ефикасният инструмент за пресичане на екстремизма.

В грамата са очертани двата полюса на екстремизма в България: чужди екстремистки групи, вербуващи сред традиционната мюсюлманска общност, и националистическата ксенофобска партия „Атака“, изявяваща се против САЩ и ЕС.

Политиката на посолството към „Атака“ е "никакви контакти", но внимателно се следят всички изяви на говорене на омразата, пише Байърли.

Няколко дни след изпращането на тази грама посланикът изпраща във Вашингтон подробен анализ за исляма и ислямския екстремизъм в България.

По думите му оръжията срещу екстремизма са: обучение за службите, образование, подкрепа за умерения ислям.

Не са намерени данни за връзки между религиозни екстремисти и "добре развитата българска организирана престъпност", но заплахата от потенциално сътрудничество за снабдяване с оръжия и експлозиви остава реална, допълва Джон Байърли.

Ключов момент на американската политика за борба с екстремизма е оказването на подкрепа за умерените религиозни и етнически лидери, и институции, както и постоянното публично дипломатическо говорене с акцент върху толерантността, мултиетническото разнообразие и равните възможности, пише в заключението си бившият американският посланик в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
11
 
! Отговори
до-75 преди 12 години
Не, не обичам ***, защото са крадливи, лъжливи, мързеливи и миризливи двукраки ***
77
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Точно САЩ да говорят за спазване на права и ограничаване на свободи?!?Никога в човешката история не е имало геноцид подобен на геноцида срещу индианците.Въобще англосаксонската нация където е минала трева не расте.Първият геноцид, първите концлагери.За сравнение - испанци, французи и португалци, които също са били завоеватели и колонизатори са били по-хуманни.Най-омразната нация, с най-омразният език натрапен от юдео-масоните за ''международен''.Толкоз груб и гаден език няма.
76
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ключов момент на американската политика за борба с екстремизма е...финансирането на всякакви *** (виж Либия и нейните революционери) с цел разбиването на държавата. После в хаоса е лесно да лансираш политически гюмнета като Първанов, Борисов, Станишев, Сидеров. След това идват евреите и изкупуват земята на индианците. После резерват, болести и проституция.
75
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ключов момент на американската политика за борба с екстремизма е оказването на подкрепа за умерените религиозни и етнически лидери, и институции, както и постоянното публично дипломатическо говорене с акцент върху толерантността, мултиетническото разнообразие и равните възможности...Демек подкупваш индианските вожодове (Луканов, Желев, Станишев, Борисов, Сидеров) с уиски и стъклени маниста, може и някой друг долар, и разграбваш индианското злато (първо обявяваш че е държавно и неефективно), индианската земя и гори. После се хващаш за главата и викаш:Вай, тя каква стана!
74
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
САЩ работят за ислямизирането на Европа, не само на България!!!
73
4
 
5
 
! Отговори
до Атилчо преди 12 години
Батковото педерасче,лайнометче и гъзолизче....днес с езиче излиза ли едно хамериканско задниче-я *** и свърши работата!!!
72
2
 
12
 
! Отговори
Луд за връзване преди 12 години
Според него общият икономически подем на България е най-ефикасният инструмент за пресичане на екстремизма... Президентът на САЩ Барак Обама предупреди, че ако Белият дом и Конгресът не постигнат съгласие за увеличаването на тавана на държавния дълг, изплащането на пенсии може да бъде преустановено. Пенсионерите, както и инвалидите и ветераните от войни, които имат право на плащания, може още от 3 август да не получат парите си.Те пенсиите не могат да платят, акъл дават за икономически подем!
71
3
 
1
 
! Отговори
do Debora преди 12 години
Ti obichash li *** shlangi ?
70
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе тоя американския посланик не беше ли преди няколко седмици на едно от заседанията на мюфтийството за избор на ново духовно лице сред мюсюлманите - еб..си подлогата!!!!!
69
5
 
7
 
! Отговори
О tempora, o mores! преди 12 години
Мисията на САЩ в България се бори с екстремизма във всичките му форми...Боят по кръчмите на малоумния Уорлик с Болен Лидеров не било пиянски скандал, а борба с тероризма! О tempora, o mores! О времена, о нрави!
68
2
 
10
 
! Отговори
Хектор преди 12 години
Картаген трябва да бъде изгорен.Разбирай САЩ.
67
0
 
17
 
! Отговори
Debora преди 12 години
Вярата в БОГ няма нищо общо с религиите. Бог е Един за всички а религиите са различни, и много често противоречащи на себе си. Стари манипулативни методи за подчинение ,По лесно се подчинява народ, отколкото отделен човек,. Затова основната цел на религиите е да събере хората под една идея и да ги подчини заедно.Всички религиозни методи имат една основна цел- да приемаш без необходимост да разбираш.Това е само мое лично мнение и никой не е длъжен да се съгласи с него.
66
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За демокрацията на Америка:Коя друга държава през 19 век е подарила одеала чрез армията заразени с едра шарка на индианците, вследствие на което е извършен геноцид срещу цели племена, изчезнали от историята завинаги??? Коя друга държава е затворила част от наелението си в резервати???? От къде тругва клуклускана????? А от какви хора е създадена Америка - За тези, които не знаят - каторжници от Европа, престъпници и авантюристи!!!! И на на последно място - МАСОНИ!!! Четете историческите факти!!!
65
1
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
А какво прави америкамският посланник с ДПС, и защо се меси във вътрешните работи на сраната?
64
1
 
5
 
! Отговори
Данчо преди 12 години
Атила,недоразумение нашенско,кой те пръкна,киликанзер?Род и произход не си знаеш и акъл ръсиш.
63
9
 
7
 
! Отговори
smile преди 12 години
Волен ще захапе дървото на изборите. *** *** съветска.
62
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Mi pravilno si go e kazal. Problema e, 4e ima mnogo tapi hora da go osaznaqt.
61
0
 
1
 
! Отговори
до-28 преди 12 години
Господин 28, защо използваш чуждо име кагато пишеш глупости?форума е пълен с ***
60
5
 
11
 
! Отговори
Някъв от България преди 12 години
Браво на ЦРУ че създадоха Ал Кайда и нейните производни!
59
3
 
25
 
! Отговори
Varg преди 12 години
Фактически Сащ работят за ислямизирането на България.

Спонсорирани публикации