Калина сама врътнала подписите в дипломата си менте

Според прокуратурата условната й присъда е успех
Обновена: 12 юни 2012 14:58 | 12 юни 2012 09:36,
167
Калина сама врътнала подписите в дипломата си менте
Калина Илиева получи з години условно с пет години изпитателен срок. Снимка: БТА

Бившата шефка на фонд "Земеделие" лично е подправила подписите на двама немски професори от Берлинския университет по икономика. Печатът на висшето учебно заведение също е бил фалшив, съобщи bTV.

Софийският районен съд осъди преди седмица Калина Илиева на 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок заради фалшивата й диплома, след като се призна за виновна и сключи споразумение с прокуратурата.

Фалшифицираните подписи са на декана на икономическия факултет на университета в Берлин професор Томас Симеон и на председателя на изпитната комисия професор Бурхард Месер. Двамата преподаватели са изпратили в прокуратурата няколко разписани бели листа за сравнение с имитациите.

Още по темата

"Експертите казват, че единият от подписите, а именно на проф. Симеон, е сходен с начина, по който г-жа Илиева започва своя собствен подпис, а именно, с начина, по който изписва буква "Д" ръкописно. По отношение края и на двата подписа експертите са счели, че те са съответни на начина, по който тя изписва буква "Ц" и буква "Щ" ръкописно. Намерили са достатъчно общи и частни признаци между положените в това свидетелство неистински подписи и нейния почерк", обясни пред bTV прокурорът по делото Виктор Тарчев.

Фактите по делото сочат още, че Калина Илиева наистина е била записана в университета през 2002 година в специалност "Икономическа комуникация". Не се е явила обаче на нито един изпит и е отписана задочно през 2007.

Илиева, която пред съда призна, че е завършила само средно образование, е сред възпитаниците на Художествената гимназия в София. Специалността й е "Графичен дизайн".

От прокуратурата не се наемат да коментират доколко наученото в училище й е помогнало да подправи подписите и печатите на фалшивата диплома.

Документът обаче изобщо не е намерен. В архивите остава само ксерокопието на фалшификата, легализиран без проблеми от Министерството на образованието.

От прокуратурата отчитат условната присъда на Калина Илиева като успех и твърдят, съдът й е наложил възможно най-високото наказание, защото за последната година е имало 122 такива дела, от които има 65 условни присъди от по година - две и 49 наказани само с пробация.

Калина Илиева беше изгонена от Държавен фонд "Земеделие" на 7 октомври 2010 година, след като се разбра, че до последно е крила бременността си, като представяше фалшиви болнични листове.

След това пък гръмна бомбата, че тапията на Илиева за завършена магистърска степен във Висшия институт по техника и икономика в Берлин е фалшифицирана.

За условната й присъда съдът взе предвид факта, че Илиева не е осъждана досега, майка е на малко дете и това, че когато е извършила престъпленията, е била на малка възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
9
 
! Отговори
опаа -до 30 среднист преди 11 години
А ти като си толкова много начетен и ЕнтелиджЕнтеН , се научинда пишеш правилно ... не се пише виЗше а виСше , авкорс ???
34
0
 
4
 
! Отговори
NM преди 11 години
Приятел, само ако можеше да си преброиш правописните грешки, спри се малко :)
33
0
 
11
 
! Отговори
Непознат преди 11 години
А още колко Калинки ли има още из държавата ни?С фалшиви дипломи с Голямото Добро Утро.Ние да се тровим пет шест години, хората сами се подписват и после да ни командват.
32
0
 
31
 
! Отговори
генерал Жуков преди 11 години
За условната й присъда съдът взе предвид факта, че Илиева не е осъждана досега, майка е на малко дете и това, че когато е извършила престъпленията, е била на малка възраст.Ей това кърти !!! Нямам думи
31
2
 
10
 
! Отговори
до среднист преди 11 години
Ти затова не си искарал виСше образование, защото даже не можеш да го изпишеш правилно...
30
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ми да, ако беше мойта щерка, щяха да и друснат осемте полагащи се годинки! Хубаво, "оправдаха" я, а с хорицата окепазени от нейните "доклади" какво правим? Държавата ли пак да поеме масрафа? До кога дъжавата ще плаща вересиите на ***, пардон, "калинките", назначени по стил "на шурето шуренайката"?
29
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поне да бяха я накарали да върне заплатите получени с фалшивата диплома.Да знаят всички нейни последователи какво ги чака.
28
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
...и това, че когато е извършила престъпленията, е била на малка възраст...Малка възраст?!?! По-голяма простотия не съм виждал, какво значи малка възраст, да не би да не е била пълнолетна..!?!?
27
2
 
18
 
! Отговори
коко преди 11 години
"Калина сама врътнала подписите в дипломата си менте"-Май и дупето си е връткала където трябва.
26
5
 
11
 
! Отговори
член преди 11 години
Цялата партия ГЕРБ е пълна с фалшиви членове
25
20
 
4
 
! Отговори
Среднист преди 11 години
Нямам диплома за визше образование, но не ми и трябва аз знам какво мога и всеки ден се сблъсквам със визшисти, които са толкова неуки. Сега се сещам за вица: Като знам какъв съм инжинер, как да отида на лекар. Познавам и много кадърни визшисти, не казвам че всички са неуки. Но масово образованието е опорочено в бг.
24
0
 
9
 
! Отговори
Батков преди 11 години
Аре стига ве, аз изкарах фалшивата книжка на Гарата като сувенир, а тая и присъда и лепнаха ... да ме беше наела, да я защитавам!
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Калинче, диплома (каква да е) - откъде да намерим?Да повишим успеваемостта на прокуратурата, щом условна присъда е успех, че са закъсали здраво по докладите! Така или иначе, закона няма да го променят, щото тези от които зависи, трябва да могат да фалшифицират документи всякакви и да усвояват/присвояват каквото могат.
22
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Щом е завършила графичен дизайн , значи дипломата и е дизайнерска - демек уникат !
21
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тази с фалшификации стигна до положение да управлява милиарди, и да я погалят с условна присъда ... САМО ГЕРБ! Ти мислиш за хората си!
20
1
 
7
 
! Отговори
Администратор преди 11 години
До 8 Те пък едни заплати тука...Работим за 360лв. на месец.
19
0
 
6
 
! Отговори
dada преди 11 години
От улицата ако ги вземеш - повече хора ще тикнат в затвора, отколкото тия обидчивите "магистрати"...
18
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
"За условната й присъда съдът взе предвид факта, че Илиева не е осъждана досега, майка е на малко дете и това, че когато е извършила престъпленията, е била на малка възраст."---------------------------------------това ми напомня оправданията на една група хора, които живеят от тях
17
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
не държава, а *** - ***. Това ако е правосъдие - баси и пародията....те холандците затова ще ни блокират за Шенген.
16
0
 
18
 
! Отговори
Непознат преди 11 години
То бива, може наглост ама това на нищо не прилича.

Спонсорирани публикации