Близо ли е краят на SMS-ите?

WhatsApp доведе до загуба от $33 млрд. за операторите през 2013 г.
Обновена: 25 фев 2014 14:06 | 25 фев 2014 13:58,
32
Близо ли е краят на SMS-ите?
Снимка: Reuters

През миналата седмица Facebook придоби WhatsApp за колосалната сума от 19 млрд. долара. Една от най-мащабните сделки в индустрията напомни на всички колко много пари губят мобилните оператори именно от конкуренцията в лицето на компании като WhatsApp, които позволяват на потребителите си да обменят текст, видео и снимки напълно безплатно.

Социалните приложения за мобилни устройства струват много скъпо на клетъчните оператори по целия свят. Според наскоро проведено проучване на анализаторската къща Ovum компаниите са загубили 32,5 млрд. долара от такси за кратки съобщения през 2013 г. Експертите смятат, че до 2016 г. числото ще набъбне до 54 млрд. долара
 
Все повече хора преминават на смартфони с добра интернет връзка, което им позволява да използват апликации като WhatsApp за комуникация. Интернет чатовете превземат пазарите извън Щатите, където операторите рядко предлагат неограничени SMS услуги в своите планове. Приложенията предлагат на хората безплатен или изключително евтин начин за комуникация, особено когато става въпрос за връзка с човек на другия край на света.
 
“Тенденцията е все повече хора да използват подобни услуги, като ръстът в потреблението ще продължава да расте и в идните години,” заявява Четан Шарма, който е независим анализатор от Ваншингтон. “Безплатното изпращане на кратки съобщения залива международните пазари, а WhatsApp безспорно е лидер в областта,” допълва експертът в интервю за Bloomberg.
 
Представители на водещи мобилни оператори от Великобритания, Мексико и САЩ са били потърсени от Bloomberg, но са отказали коментар.
 
В момента WhatsApp има 450 милиона потребители, което означава, че Facebook е платила по 42 долара за всеки от тях. Приложението е особено популярно в Европа, Индия и Латинска Америка, където все по-малко потребители се сещат за традиционните SMS-и. Изпълнителният директор на Facebook – Марк Зукърбърг, прогнозира, че в следващите няколко години потребителите на апликацията ще нараснат до 1 милиард.
 
WhatsApp, Rebtel, Viber, KakaoTalk и други подобни приложения използват интернет, за да изпращат и получават информация, което ги прави независими от клетъчната мрежа на мобилните оператори.
 
Докато приложенията набират популярност, приходите от SMS-и на американските потребители са спаднали с 3-4% до около 21 млрд. долара, твърди Шарма. В международен план услугата ще достигне върховата си точка през 2016 г., след което също ще започне да пада, допълва той.
 
Мобилните приложения доказаха, че могат да са много печеливши, което беше и основната причина американските оператори да започнат да предлагат неограничени SMS-и на своите потребители, казва Роджър Ентнър, анализатор от базираната в Масачузетс къща Recon Analytics.
 
Първият SMS е изпратен през 1992 г. в мрежата на Vodafone.
 
В Мексико например почти 90% от кратките съобщения се генерират чрез WhatsApp, казва Ернесто Пиедрас, директор на местната телекомуникационната консултантска фирма Competitive Intelligence Unit. “От около година и половина потреблението на WhatsApp в Мексико расте главозамайващо. Приложението е практично и удобно, все повече хора го инсталират и все повече от тях го използват.”
 
Преди 6-8 години мексиканските мобилни оператори са генерирали около 15% от приходите си от такси за SMS-и. В момента те отговарят за около 7% от постъпленията им.
 
Същото важи и за текстовите съобщения в роуминг. От пет до десет на сто от американските абонати на мобилни оператори изпращат солидно количество SMS-и до техни познати в чужбина, заявява пред Bloomberg независимият анализатор Чарлс Голвин. За услугата те плащат 20-25 цента за текстово съобщение и 50 цента за такова, в което се съдържа снимка или видео (т.нар. MMS).
 
Сделката между Facebook и WhatsApp означава, че най-голямата социална мрежа в света може да подсети доста от потребителите за алтернативата, наречена WhatsApp, което пък да принуди операторите да намалят цените или да включат изпращането на съобщения към телефон в чужбина в по-изгодни планове.
 
Повечето американски оператори вече предлагат фиксирана такса за неограничен брой съобщения на своите клиенти. В AT&T например тя е 10 долара на месец и включва съобщения, изпращани отвъд границите на Щатите. Абонатите на този план обаче, разполагат само със 100 съобщения, а всяко следващо им начислява по 20 цента към месечната сметка.
 
Потърсени от Bloomberg за коментар относно заплахата от страна на приложения като WhatsApp, от Verizon отговарят, че вече предагат неограничени съобщения като част от абонаментните си планове. Според говорителката на компанията “sms-ите няма да умрат в близко бъдеще”.
 
За още технологични новини посетете Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: SMSWhatsApp
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А интернета да не би да не го плащаш пак на тези компании?
28
0
 
8
 
! Отговори
ьаьаьааь преди 10 години
И аз трябва да съдя държавата за пропуснати ползи, защото ако ми бях наля ли знания и акъл в училище и държавата не беше комунистическа, аз щях да измисля фасебук. Така, че имам пропуснати ползи от 19 милиарда минимум. Но и на 10 съм съгласен обезщетение.
27
0
 
10
 
! Отговори
ha ha преди 10 години
Тия кво пак рИват, спомням си времето когато на мобифона , за една минута ми деряха над левче, още тогава направиха толкова пари, че сега и по една стотинка да го направят, пак са на печалба. И тия тИлифони струват повече от някои коли втора ръка.
26
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да, намалял е броят на SMS-ите, но защо не напишете с колко са се увеличили приходите от 3G трафика, който определено не е безплатен? Безплатният WI-FI в Европа се среща рядко, в Германия дори в McDonalds се плаща, имаш по 1 час на ден безплатно ползване.
25
1
 
29
 
! Отговори
ACID преди 10 години
Добре нали, за да имам интернет на телефона пак трябва да давам пари на оператора. Така както има спад в СМС потреблението, така трябва да има и качване за мобилния интернет. Защо не направят едно финансово сравнение (така да се каже) от двете услуги и от разликата да видят колко са загубите? Какво са ми ревнали като госпожички, че губят пари при условие, че парите пак отиват при тях просто под друг вид услуга.
24
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това не е загуба, а пропусната полза. При това сумата е в пъти по-малка, защото ако съобщенията трябваше да се плащат, то хората щяха да напишат много по-малък брой. Капиш, ***?
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 15Стига се пени... рано или късно ще си две стъпки под земята.
22
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ИСТИНАТА Е В СКАЙПА. ГОВОРИШ СИ ПИШЕШ СИ ЗА 13 ЛВ. НА МЕСЕЦ.
21
6
 
18
 
! Отговори
Мнение преди 10 години
Аз мисля че не са го закупили за да печелят от него, но да имат контрол върху личната комуникачия на милиард потребители. За мен фейсбук е една нерентабилна икономически компания (за разлика от гугъл) но система за следене плащана от тези който са поставили Зукърбърг.
20
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До МартинКво се пениш, да не мислиш, че операторите ги боли фара за твойто мнение. Кротни се там и събирай пари за парното, че зимата не е свършила още.
19
3
 
6
 
! Отговори
Хахото преди 10 години
По принцип - не е безплатно! Ако човек е стипца и се свързва само към свободни мрежи - да, безплатно е! Но има ли 3G/4G или се е свързал към домашната безжична мрежа - все се влагат пари! Така или иначе, определено е много по-голяма далавера да пишеш през WhattsApp (макар, че не я използвам). А какво да кажем за Viber? Освен текстови съобщения, може и телефонни разговори да се провеждат + гласови съобщения и не трябва да започваш да плащаш след първата година ползване!
18
3
 
8
 
! Отговори
Хахото преди 10 години
По принцип - не е безплатно! Ако човек е стипца и се свързва само към свободни мрежи - да, безплатно е! Но има ли 3G/4G или се е свързал към домашната безжична мрежа - все се влагат пари! Така или иначе, определено е много по-голяма далавера да пишеш през WhattsApp (макар, че не я използвам). А какво да кажем за Viber? Освен текстови съобщения, може и телефонни разговори да се провеждат + гласови съобщения и не трябва да започваш да плащаш след първата година ползване!
17
3
 
25
 
! Отговори
до БАСИ ПИЧА преди 10 години
МИ ЗУКЪРБЪРГ Е ***! КАТО НЕ СЛЕДИ ФОРУМИТЕ НА ДНЕС.БеГе, ЩЕ ДАВА ПАРИ НА ВЯТЪРА! А МОЖЕШЕ ПРОСТО ДА СЕ ДОПИТА ДО ТЕБ И ТИ ДА МУ ОБЯСНИШ ЗА МОДЕРНИТЕ ТЕХНОЛОГИИ!
16
9
 
25
 
! Отговори
БАСИ ПИЧА преди 10 години
ТОВА ГО ИМАШЕ ПРЕДИ 20 ГОДНИ И СЕ КАЗВАШЕ ICQ, ДАЛИ СА 19 МИЛИАРДА ЗА ТЕХНОЛОГИЯ ОТ ПРЕДИ 20 ГОДИНИ:)
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До toughНе е никак малко. Може и фирмения интернет да се ползва, в университетите също, в учрежденията също, у дома макар там не е безплатен. А извън градовете и мобилните телефонни връзки са зле, така че и SMS става бесмислен.
14
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
СМС-ите никога не са били предвидени да се ползват от потребителите, като услуга (още по-малко платена). При тях няма QOS (quality of service) и основната им цел е системни съобщения м/у устройства в мрежата, затова и са толкова кратки като брой символи. За операторите смс-ите са безплатни - това е вградена функция на системата, но виждат възможността да взимат пари и за нея без да имат разходи.
13
4
 
26
 
! Отговори
Мартин преди 10 години
Брей дайте да направим инициатива "да помогнем на операторите " всеки по света да прати по левче ...да спасим нуждаещите се от нови острови лускави супер коли и 120 метрови яхти с хеликоптерни площадки ...оператори ! Мама ви ненаядена *** ....не изтъкват че народа няма да дава стотинки за смс-и а ще му е без пари кореспондирането , а кооолко загубили милиардерите ..
12
8
 
7
 
! Отговори
momo преди 10 години
Momo преди 40 минутиВъв Франция за 2? на месец имам неограничени SMS/MMS на територията на Франция + 2 часа към всички мрежи и 40 стационарни дестинации по целият свят, след това тарифата ми е по 5цента/минута във Франция и според тарифата към чужбина.Имам и 50МБ интернет трафик, който е достатъчен за навигация и да си провериш пощата.2?/месец при минимална заплата 1420?/месец.За 20? на месец всичко изброено по-горе е неограничено.И сами може да сметнете колко сте пре**ани с тарифите на р
11
6
 
4
 
! Отговори
tough преди 10 години
В статията не са се сетили за най-ефикасното решение на операторите да се спре мобилният интернет или да се направи толкова скъп, че SMS-ите да ни се струват евтини. Това разбира се няма да помогне, ако има безплатен wifi, ама колко са тези места... на пръсти се броят.
10
3
 
23
 
! Отговори
потребител преди 10 години
До ИкономистБългарите плащат най-високите такси за мобилни връзки в Европа. Аз плащам 2 евро (4 лева) абонамент във Франция на месец и имам неограничен брой смс. Както и 120 мин включени разговори. Оператора ми е фри.

Спонсорирани публикации