Решението за депозитите в КТБ се взима без пълна информация!

Икономист: Тази информация не може да изчезне безвъзвратно
Обновена: 15 юли 2014 14:08 | 15 юли 2014 11:26, Десислава Попова
39
Решението за депозитите в КТБ се взима без пълна информация!
Снимка: Булфото, ахрив

Решението за присъединяване на България към единния банков надзорен механизъм е политическа заявка, че ще започнем реформи, които да ни позволят в бъдеще да влезем в банковия надзор. Първата стъпка е да се направи външен одит на самия банков надзор у нас. Така коментира икономистът Георги Ангелов в ефира на БНТ обявеното вчера решение за присъединяване на България към единния банков надзорен механизъм.

„Идеята на единния банков надзор е страните да оздравят банките си и след това да влязат в него, докато ние едва ли не искаме да им подхвърлим горещия картоф с КТБ. Не става по този начин, първо трябва да си свършим работата и тогава може да влезем в банковия надзор.“

Още по темата
„Да си спомним Шенген – това, че ние искаме да се присъединим, не означава, че останалите страни искат да ни присъединят толкова бързо“, допълни той.

По думите му решението е политическа заявка, че ще започнем реформи, които евентуално да ни позволят в бъдеще да влезем в единния банков надзор. „Това е позитивна заявка, но все пак нека видим съдържанието, конкретните мерки и стъпки. Да не забравяме, че няма да имаме парламент в следващите няколко месеца, няма да има кой да ги прави тия реформи“, каза още Ангелов.

Той разясни, че конкретна стъпка е именно едно от решенията, които бяха взети вчера при президента - да се направи външен одит на самия банков надзор у нас. След това когато одитът покаже конкретни проблеми, ще трябва парламентът да промени закона и да направи надзора по-силен, за да може да имаме местен надзорен орган, който отговаря на изискванията на общия банков надзор, посочи той.

Освен това за влизане в европейския банков надзор се изисква и преглед на цялата банкова система, което също отнема време.

Но най-важното нещо, подчерта Ангелов, е, че всъщност единният банков надзор на Европейския съюз все още не съществува, т.е. той ще започне да се създава към края на годината. „Дори не са назначени хората във Франкфурт в ЕЦБ, които ще отговарят за това, ние дори нямаме кого да питаме какво точно трябва да свършим“, коментира той.

Така че това ще бъде сложен процес, и от двете страни ще започнем от нулата, обобщи икономистът.

На актуалния въпрос дали държавата да покрие всички депозити в КТБ (т.е. и над 100 хил. евро, които не са гарантирани по закон - бел. ред.) Ангелов посочи, че би могъл да даде отговор, ако се знае точно колко е загубата, която ще бъде отчетена в КТБ.

Одиторите обаче нямат достатъчно информация за тези кредити за 3,5 млрд. лв. и не могат да оценят колко от тях ще се върнат и колко са потънали, т.е. трябва да се вземе решение на базата на липсваща информация, обясни той.

По думите му тази информация не може да изчезне безвъзвратно. Проблемът е, че одиторите трябва да видят паричните потоци на дадена компания длъжник, за да оценят дали ще върне кредита си, а това те проверяват само по документи, които липсват. Проверката обаче може да се направи на място, но ще отнеме повече време.

„Всъщност по-доброто решение, което беше взето вчера, е да има нов външен одит в КТБ, който вероятно ще е по-дълъг, за да се отговори на всички въпроси“, допълни Ангелов.

Иначе относно философската страна на въпроса дали да се покрият всички депозити, или само гарантираните икономистът е на мнение, че по принцип по-доброто решение е държавата да спаси само депозитите до 100 хил. евро, защото в дългосрочен план това създава стимули на големите вложители да мислят къде да си вложат парите, не просто в коя да е банка, която им предложи високи лихви.

„Големите вложители трябва да имат стимул да мислят, защото иначе утре ще бъдат създадени 10 подобни банки и държавата ще трябва да спасява 10 банки“, коментира той.

На практика обаче всички европейски страни, които са изпадали в банкова криза, спасяват всички депозити и именно това е противоречието, разясни Ангелов. Това направиха и Германия, Ирландия, Испания, Австрия, Холандия, Гърция, припомни той. Изключение направи Кипър, където беше обявена банкова ваканция.

Специален закон за КТБ ще ни трябва, ако ще се спасяват всички депозити, ако държавата реши да покрие само гарантираните – такъв вече имаме, каза още икономистът.

Повече икономически новини четете в сайта на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: икономистбанкаКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
Средностатистически преди 9 години
Ако това беше друга държава хората отдавна щяха да са на улицата. Не ви ли писна някакви костюмирани, безмозъчни паляци да ни правят на глупави. Банката ще отвори на 21-ви юли, не на 23-ти септември, на 24 декември, ама че хората нямат пари за хляб, че нямат пари за лекарства, че другите банки не чакат, а си искат вноските... Никой не го е грижа за обикновения човек, който сутрин отива на работа, цял ден бачка като смачкан, и вечер няма сила да се порадва на децата си. Нашите пари не са важни. Призовавам всички засегнати да се съберем пред бнб (нарочно с малки букви) в 18:00 в петък 18.07 за д
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имам влог от 7 500 лв в КТБ, който съм събирал в продължение на 10 години, заделяйки буквално от залъка си. Заплатата ми е около 600 лв. Надявам се да ме разберете. ИСКАМ СЪД ЗА ВИНОВНИЦИТЕ - БСП-ДПС-ГЕРБ. Писна им от договорките им и все народът да плаща.
30
0
 
5
 
! Отговори
Да ама не ... преди 9 години
Вече не отговаряме на никакви критерии за влизане в Еврозоната и ще минем през така нар. специален механизъм на чакалнята. Според него националната валута- левът се отвързва от фиксирания курс и остава на свободни котировки - докъдето стигнат. След половин година или повече курсът според постигнатите параметри се задържа в така нар. валутна змия +- 10% и накрая се приема еврото. За хиперинфлационен шок никой не говори, но ще трием невярващо очи, когато курсът достигне 100 и нагоре" Г.Лилов
29
0
 
4
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
До Костов има 1 милион.Така казва Прокопиев в неподписана статия в Капитал, който си има свои интереси да срине КТБ.Та кой е в конфликт на интереси, Иван Костов, който си поставя името под думите или Иво Прокопиев, който е в открита война с Цветанов и Пеевски и публикува анонимна статия, в която се използват изрази от вида "по източници на Капитал"?
28
2
 
2
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
Да си го кажем направо, прокуратурата умишлено пречи на одита на КТБ, като скрива кредитни досиета за 3,5 милиарда лева.
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
плащайте на хората до гарантираните от закона защото са стотици излязат ли на улицата ще стане страшно.не си играйте с търпението им!!!за останалиге ще го мислите после ВНИМАВАЙТЕ С ХОРАТА!!ИМА ЗАКОН И ГО ИЗПЪЛНЯВАЙТЕ БНБ НЕ Е НАД ЗАКОНА СЕГА ЗАРАДИ МИЛИОНЕРИТЕ ИСАКТЕ ДА МИСЛИТЕ ДРУГ.
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 27 "той (Костов) единствен вижда истинските причини за проблемите в КТБ." Според Вас, този Костов е много окат. Всички други са слепци и те трябва да последват Него, Единствения Зрящ, КОСТОВ! Късно е за Вас, 27-ми. Хапчетата няма да Ви помогнат. Потърсете квалифицирана помощ, влезте в здравно заведение и се оставете за дълго време в ръцете на сестри с бели престилки.
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Андрешко-----------Да бе Андрешко! Ама той говори, че еди си кой бил взел кредити, ама нито има документи, нито изобщо има някаква информация за такива кредити!Той може много неща да каже! Убеден съм, че много хора също са наясно Костов колко много неща може да каже ... не разбирам какво е казал Костов освен - аз ще оправя КТБ, Пеевки е взел парите!
24
5
 
4
 
! Отговори
Андрешко преди 9 години
Айде, пак Костов ви е виновен, червенушки такива! Прочетете/ако не сте го чули по радио Дарик/ мнението му във в."Стандарт", за да разберете, че той единствен вижда истинските причини за проблемите в КТБ. И ясно намеква, че такива като Дилян Пеевски са взели огромните кредити, за които сега не може да се намерят документите, уж де. А прокуратурата си е на Дилянчо.Какво ли щеше да е, ако беше станал и шеф на ДАНС!
23
2
 
8
 
! Отговори
вестник капитал преди 9 години
Иван Костов е в тежък конфликт на интереси за КТББившият премиер защитава банката, в която семейството му има значителни средства.По данни на "Капитал", семейството на Иван Костов има няколко депозита за общо около 1 млн. лева в КТБ. От тях два депозита - на съпругата му Елена Костова и на една от дъщерите му, значително надхвърлят гарантирания минимум от 100 000 евро.
22
1
 
10
 
! Отговори
www преди 9 години
И още нещо:"Големите вложители трябва да имат стимул да мислят, защото иначе утре ще бъдат създадени 10 подобни банки и държавата ще трябва да спасява 10 банки"Точно това ще се случи в България, именно защото е България. Не може да се сравнява нашата страна с Германия и някои други. С Кипър - да! Не може да се сравнява, защото при корупция по високите етажи на властта в тези държави има дълги и безцеремонни присъди, а за гепезлък като в КТБ - да не говорим. Там е разликата. За съжаление!
21
3
 
9
 
! Отговори
Костов има 1 милион преди 9 години
Иван Костов има над 1 милион блокирани в КТБ.Да видим дали ще променят закона специално за хора като Костов и В. Рашидов.
20
0
 
8
 
! Отговори
www преди 9 години
До банката е частнаСъщият, който ме спасява и мен, когато си пропия парите в кръчмата и съседното на нея казино :)
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нова следа -извънземните откраднали документите-----------Има един дето краде документи, от планетата Позитано 20!
18
2
 
2
 
! Отговори
АБВ преди 9 години
До KaliKali, Написал си 3 изречения, но и те са напълно достатъчни, за да може и най-простия *** да разбере, че не си по-умен от него. Защо така бе, Kali? Много е добре, че си в Сидни. Така в България има един *** по-малко, ако изобщо си там! И да знаеш, злобар смотан, че много малко хора в България гласуват за комунистите. Просто политиците от всички партии са много алчни.
17
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
защо БНБ не накар нито един от хората дължащи огромин суми на КТБ - като Пеевски - 400 милиона -да ги върнат - и щяха да се покрият част от задълженията.
16
0
 
22
 
! Отговори
до банката е частна преди 9 години
Ами да я оставят да си запълни дупките. Три (3) пъти Фонда на Оман е заявил запитване към БНБ за да влее капитал в КТБ. Вчера Василев ясно каза ,че би се радвал ако му се разреши да намери инвеститори ,които да оздравят банката -което значи ,че вече е намерил. Това защо никой не коментира ,никой не чу?? Защото искат да откраднат тази банка и да и я източат,а дупките да плащат данакоплатците
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нова следа -извънземните откраднали документите,ще ги четат в космоса. Сега идват за прасчо и сие да им помагат в броенето на парите.Срам и позор за следствие и прокуратура,ама и те на една заплата.........
14
1
 
3
 
! Отговори
Balakov преди 9 години
Abe nali vse experti uz ni upravliavaha,specialisti po makro ramki i na znam kakvo oshte,a betaka palen,Da idva pozarnikaria i da ima pak niakav red v darzavata.Materiala kakav e.sega stana jasno na vsichki.
13
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма и нищо на банката. Банка като банка. Просто мафията иска да си заличи кредитите и впрегна своите хора в омаскаряването...

Спонсорирани публикации