Над 94 млн. лв. трябват до края на 2019 г. за компенсации за лихвоточки

Фондът за компенсиране на гражданите бави разплащанията
Обновена: 6 фев 2015 14:03 | 6 фев 2015 13:17, Миглена Иванова
0
Над 94 млн. лв. трябват до края на 2019 г. за компенсации за лихвоточки
Снимка: архив, БулФото

Над 94 млн. лева трябва да бъдат изплатени на притежателите на т. нар. лихвоточки (многогодишни жилищно-спестовни влогове) до края на 2019 г. Това стана ясно от отговор на министъра на финансите Владислав Горанов на въпрос, зададен от депутата от БСП Георги Търновалийски по време на парламентарния контрол.

Припомняме, че през 2013 г. предишното Народно събрание удължи срока за предявяването на компенсации пред специалния фонд до края на ноември 2016 г. Крайният срок за изплащането на компенсациите беше удължен до 31 декември 2019 г.

От отговора на Горанов стана ясно, че поне засега не се планират промени в Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове, с които тези срокове да бъдат променени. Няма да има и актуализация на бюджета, с която да се увеличи бюджетът на Националния компенсационен жилищен фонд, коментира финансовият министър.

За тази година по бюджета на Фонда са заложени 11,1 млн. лева за изплащането на компенсации, каза Владислав Горанов.

Той отчете, че през последните три години – 2012, 2013 и 2014 г., на граждани са изплатени съответно 14,2, 12,2 и 11,6 млн. лева. В края на миналата година са били преразпределени и допълнителни средства, които са дошли от вътрешни икономии в Министерството на финансите, обясни Горанов.

Горанов призна, че фондът бави разплащанията. В момента се плащат компенсации по заявки от ноември 2010 г.
Търновалийски изрази опасенията си, че с тези темпове няма как да бъдат изплатени 94-те млн. лева на одобрените за компенсация граждани, които имат лихвоточки. Същевременно правоимащите са много повече и според оценка на депутата общата сума за компенсации надхвърля 300 млн. лева.

Горанов отговори, че в момента бюджетът „не е в позиция да преразпределя излишъци“. Той посочи, че в средносрочната бюджетна прогноза е заложено елиминирането на дисбалансите, за да отговорим на Пакта за стабилност и растеж в ЕС.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: лихвоточки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации