Балканица ще "сблъска" най-добрите сръбски брас формации с Булгара

Ще чуем победители от най-големите фестивали за духова музика
10 фев 2017 14:45, Мария Захариева
0
Балканица ще "сблъска" най-добрите сръбски брас формации с Булгара

Една от най-добрите етно-фюжън формации у нас "Булгара" ще премери сили с многократните победители от най-големите фестивали за духова музика в света. Българските музиканти ще излязат на сцената в Зала 1 на НДК на 26 февруари, за да се включат в грандиозното надсвирване Балканица.

В предстоящия 3-часов маратон група "Булгара" ще зазвучат с едни от най-блестящите си виртуозни изпълнения – "Меча сватба", "Нестинарско", "Баклава", "Йовано", "Сладка тъга", "Копаница" и други. Наред с впечатляващите инструментали на четирите най-добри сръбски формации - Danijela Orkestra, Marko Markovic Brass Band, Elvis Ajdinovic Orkestar и Orkestar Dejan Jevdjic, концертът в Зала 1 на НДК несъмнено ще се превърне в истинска брас експлозия.

Характерното звучене на "Булгара" идва от използването на дръм енд бейс, фънк и броукън бийтс, за да се подчертае хармоничната красота на българския фолклор. Тези елементи, съчетани с джънгъл, рок и джаз и изпълнени с традиционни фолклорни инструменти, правят музиката на групата близка до българската публика и изключително интересна за всички меломани.

Групата има награда "Аскеер" за авторска музика към театралния етно-спектакъл "Дивите" на режисьора Георги Къркеланов по текст на Николай Хайтов. Свирили са на една сцена с Милчо Левиев, Ал Ди Меола, David Garfield and the Cats, Били Кобъм, Human Touch.

"Булгара" е създадена през 2002 г., а нейни основатели са музикантите Костадин Генчев (кавал) и Кирил Добрев (барабани). Двамата решават да експериментират, смесвайки тембри, мелодии и ритми с различна стилова характеристика. От самото начало споделят идеите си с Димитър Христов, който освен виртуоз на тамбурата, е и диригент на Оркестъра за народна музика към БНР. Останалите членове на групата са Стоян Павлов (перкусии), Петьо Костадинов (гайда) и Чавдар Асенов (бас). През 2008 г. към тях се присъединява и младата изпълнителка на гъдулка Христина Белева, а малко по-късно и Ева Перчемлиева (вокал и перкусии).

Балканица е на 26 февруари 2017 г. в Зала 1 на НДК. Начало 20:00 часа. Билети в мрежата на Eventim в цялата страна. Цена на билетите: от 30 до 50 лева.


0
Още по темата: БулгараБалканица
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации