Рецептата Dnes: Кексчета с лимонова глазура

Пухкави леки мъфини
4 сеп 2017 08:28, Илияна Николова
0
Рецептата Dnes: Кексчета с лимонова глазура
Снимка: Youtube/Tasty

Продукти:

  • 100 г масло
  • 2 чаши захар
  • 4 яйца
  • 2 и ½ чаши брашно
  • 2 чаени лъжички сода
  • 1 щипка сол
  • 2 супени лъжици течна ванилия
  • ½ чаша прясно мляко
  • ½ чаша пресен лимонов сок

За глазурата:

  • 6 жълтъка
  • 6 белтъка
  • 2 чаши захар
  • ½ чаша лимонов сок
  • 2 супени лъжици лимонови корички
  • 6 супени лъжици масло
  • 1 чаена лъжичка заквасена сметана

Приготвяне:

Разбийте маслото на стайна температура с миксер. Към него добавете захарта и разбийте отново с миксера. Прибавяйте едно по едно четирите яйца като след всяко яйце разбивате с миксера. Прибавете брашното, пресято със содата и солта и пак разбийте. Докато бъркате добавете ванилията и ½ чаша мляко. След това добавете ½ чаша пресен лимонов сок. Бъркайте с миксера няколко минути, докато се получи пухкава гладка смес. Разпределете сместа във формички за мъфини. Печете в загрята на 170 градуса фурна за 15 минути. Междувременно направете глазурата. Разделете 6-те жълтъка от 6-те белтъка. Към всяка отделна купа добавете по една чаша захар. Разбъркайте жълтъците на водна баня със захарта и към тях добавете ½ чаша лимонов сок, 2 супени лъжици лимонови корички. Бъркайте с телена бъркалка до получаване на гладка смес. Към нея добавете 6 супени лъжици масло на стайна температура. Разбъркайте с дървена лъжица, докато маслото се разтопи. Сложете сместа в хладилника.

През това време поставете купата с белтъците и захарта на водна баня. Разбъркайте с телена бъркалка. Ще се получи бяла полупрозрачна гъста смес. Свалете от котлона. Добавете заквасената сметана. Разбийте с миксер. Ще се получи пухкава смес. Напълнете сместа в сладкарски пош с накрайник за розички. Притиснете кексчетата в средата с палец, така че срединката им да пропадне. Извадете я и на нейно място с лъжица напълнете по малко от сместа с жълтъците. Върху нея направете розичка от глазурата с белтъците. За карамелен загар завършете като с горелка обгорите леко глазурата.

Още рецепти вижте в Az-jenata.bg

 


0
Още от
Напиши коментар Коментари