Туристите се покачват, оплакванията намаляват

КЗП отчете спокойно провеждане на зимния туристически сезон
Обновена: 25 фев 2019 13:17 | 25 фев 2019 11:58, Павел Гълъбов
13
Туристите се покачват, оплакванията намаляват
Снимка: архив "Булфото"

Зимният туристически сезон протича спокойно. Това показва общата картина, която обединява резултатите от нашите проверки в курортите, усилията на всички институции и на бранша, както и поведението на самите туристи. Коментарът направи председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов пред БНР.

Още по темата
 

Той обяви, че при извършените основно по план-програмата на Комисията няколкостотин проверки в по-малко от десет процента от случаите са установени нарушения, като уточни, че някои от проверките все още не са приключили.

"Нарушенията основно са свързани с констатирано разминаване между справедливите очаквания на хората да получат качествен туристически продукт и известни пропуски, свързани с това част от услугите да не бъдат предоставени. Има и по-дребни административни нарушения, като непоставена категорийна символика, липса на цените на услугите и пр.", даде примери председателят на КЗП.

Според председателя на КЗП спокойният туристически сезон се дължи на множество фактори. "Отдавам го на това, че в последните години има обща воля на институциите за затягане на дисциплината. Онзи ден, например беше представена от министъра на туризма новата система, която ще позволи много по-голяма прозрачност във всички места за настаняване, включително и по-нискокатегорийните, където твърдим, че има губеща се информация и детайли относно предоставянето на услугите. Според мен, усилията на институциите, поведението на самите хотелиери и ресторантьори, бдителността на потребителите, която в последно време също е завишена, доведоха дотам, че за радост по-рядко се срещат нарушения. Може би и медиите го усещат по това, че в сравнение с минали периоди, като че ли няма чак толкова много оплаквания директно към средствата за масова информация", коментира Маргаритов.

"Ясно е статистически, че се увеличава броят на туристите и че растат приходите от туризъм в България. Данните и на Министерството на туризма, и на Националния статистически институт показаха за миналата година ръст, който досега не беше достиган изобщо в абсолютен мащаб на броя на хората, и над 7 милиарда лева постъпления, което прави туристическия бизнес стълб във формирането на БВП", каза още Маргаритов.
 
Запитан за профила на посещаващите българските курорти туристи той отговори така: "Чуваме различни мнения. Едни коментират, че тук е по-скъпо, отколкото в Италия или в Австрия. Същевременно някои казват, че туристите идват тук, защото им е много евтино по отношение на храната и алкохола. Тези неща не могат да бъдат верни и двете. Или едното от тях е вярно или другото. Или и двете не са верни в някаква степен. Това означава, че има разумен компромис в съотношението цена-качество и оттам – по-широката палитра на потребителите, които се възползват от такъв тип туристически продукт. Разбира се, ние никога не бихме могли да достигнем нивата на онези държави, които от стотици години развиват ски центрове. Но това, което е постигнато досега и темпът, с който се върви напред, е изключително задоволително, въпреки трудностите, за които всички знаем. И перспективата е добра, но всяка от свързаните с процесите страни трябва да бъде максимално отговорна, за да постигнем идеалните условия за продължаващо положително развитие на целия отрасъл", завърши Маргаритов.      


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Туристите се покачват, оплакванията намаляват

Къде,или върху какво се покачват туристите?На нещо твърдо,или по-мекичко,мм?
12
1
 
3
 
! Отговори
Драскача преди 1 година
Стига глупости. В Банско умряха от глад. Улиците мръсни и непочистени от снега. 140лв кг уж агнешко. Мизерията тотална. И то не заради лифта. Така е направено че да чакат и да снимат подлогите. Селяндурска трагедия. В хотели и ректоранти. А догодина няма кой да им работи. Тази зима капитулираха. Кмета е за пандиз палаз
11
2
 
1
 
! Отговори
потребител преди 1 година
Делът на руски туристи намалява и това води до подобряване на услугата.
Кой иска да изтърпява тези руснаци?
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Туристите се ПОКАЧВАТ !?"
Павка, и ти ли си бягал от час по български в шести клас? :)
Трябва да знаеш, че пропуснатото трудно се наваксва.
9
2
 
3
 
! Отговори
ля ля преди 1 година
няма какво да се лъжем - по-евтино е и много по-хубаво!
разликата не е само това ТУК НЯМА ОБСЛУЖВАНЕ И НИКАКВИ МАНИЕРИ ЗА ДА ПОСРЕЩНЕМ ПЛАТЕЖОСПОСОБНИ ТУРИСТИ!
за това на Ви евреи на които мноооого им харесва ама много!
и така докато ни завладеят :)
успех на целия бранш с обслужващия персонал!
СМЯХ
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
вие защо си мислите че има такъв в редакцията? взели от телефонният указател 200-300 имена и на всяка статия слагат различни, че да не си мислите че няма хора. Инъче все на един грамотен щяха да попаднат. не може всичките да са гола вода.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Туристите никъде не се покачват, а просто се увеличават! Павелчо явно е поредната "калинка"!
6
2
 
6
 
! Отговори
123 преди 1 година
Пияниците се увеличават. Елате в Банско да погледате какво става. Слънчака ,но не хора с бански,а с грейки.
5
2
 
9
 
! Отговори
Пътуващ преди 1 година
Не мога да разбера защо голяма част от българите смятат, че в България трябва да е много по- евтино от други европейски държави що се отнася до хотелско настаняване. Прежде коментиращ, дори ни сравнява с Египет, една треторазрядна държава с много по нисък стандарт от българския, но се очаква да сме по евтини и от там.
4
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно върху кого се покачват туристите ? Вероятно върху автора на заглавието . А може би просто са се увеличили ? Или броят им е нарастнал ?
3
1
 
18
 
! Отговори
къде се покачват? преди 1 година
Туристите може да се покачват по покриви, по огради и т.н., на нормален български език се казва "Туристите се увеличават" или "Броят на туристите се покачва", както е казал Маргаритов. Тънка разлика, която говори за умението да се използват правилно думите - това е сред основните изисквания в журналистиката.
Същото се отнася и за туризма, и за всяка друга област - ако не се спазват основни изисквания, крайният резултат е не особено приятен.
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напротив може да са верни и двете, храна и алкохол са ни много евтини но другото е прекомерно скъпо.
В някой оферти можеш да отидеш дори до Египет за същите пари и да ти е с всичко включено. Ако идеята е да ходиш на почивка заради евтиният алкохол, направо да им пращаме по куриерски услуги до тях и въобще да не идват хората търсещи този таргет?
1
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
opandizenite hotelieri i restorantiori rastat

Спонсорирани публикации