Лонгирбюен, на 1300 км от Северния полюс. Градът, който се затопля най-бързо

В опасност ли е Международното семехранилище?
27 мар 2019 18:15, Нели Христова
32
Лонгирбюен, на 1300 км от Северния полюс. Градът, който се затопля най-бързо
Снимки: Reuters

На 1300 километра от Северния полюс се намира най-северният град на света – Лонгирбюен. Той е столицата на група от норвежки острови, наречена Свалбард и има малко над 2000 жители. Домовете им са построени върху вечно замръзналата земя, която е по-здрава дори и от бетон. Ала това е на път да се промени.

Глетчерът, който от векове е покривал Свалбард, започва да се топи, а това е огромен проблем.

Още по темата

През 2014 година Марк Сабатини забелязва, че по фасадата на къщата му започват да се появяват пукнатини. Няколко месеца по-късно вратите и прозорците започнали да не се затварят напълно. Причината е, че сградата започва да потъва в омекващата земя.

"Истината е, че времето в Лонгирбюен се затопля много по-бързо отколкото във всеки друг град по света“, казва пред CNN Игнър Хансен-Беуер, климатолог в норвежкия институт.

Тя обяснява, че все по-малко светлина се рефлектира и повече се поема от откритите тъмни повърхности, което прави земята още по-топла.

През 1900 година средната температура била минус 7,8 градуса. От тогава до сега, тя се е покачила с 3,7 градуса – 1 градус повече от средното за света.

"Всичко показва, че тази тенденция ще продължи“, обяснява  Хансен-Беуер. Тя допълва, че през последното десетилетие дъждът, който пада на територията на Лонгирбюен, е около 50 милилитра на ден, докато преди е бил едва 200 милилитра на година.

Всичко това е на път напълно да промени живота на жителите на града.

Най-засегнати са къщите, които са построени върху дървени колове, забити дълбоко във вечно замръзналата земя. Сега, когато снега се топи, трупите се мокрят, започват да изгниват и заплашват домовете от срутване.
Постоянните дъждове пък водят до опасност от лавини и още по-бързо разрушаване на леда.

През декември 2015 г. ожесточена буря предизвика лавина, която запраща лед, сняг и скали чак до близките къщи. Умират 42-годишен мъж и 2-годишно момиче. През 2016 г. свлачище едва не убива животните на местен фермер, а през 2017 г. пада втора голяма лавина и унищожава голяма част от жилищата на хората.

"Вече не можем да вярваме на вечно замръзналата земя“, казва Хеге Ашим, директор на фирмата, която притежава 75% от сградите в района. Предвид фактите, нови строежи са започнали далеч от опасната планина, а къщите в основите си, вместо дървени греди, имат стоманени прътове, които са забити не само в леда, но и в скалата под него.

"Не можем да поемаме никакви рискове“, казва Ашим. Но построяването на домовете, които могат да издържат на климатичните промени не е достатъчно бързо според гражданите. Още през 2016 година, голяма част от жителите на града са евакуирани от жилищата си. Някои от тях остават в Лонгирбюен благодарение на помощ от семейството и приятелите си. Други са принудени да се преместят.

А точно извън града се намира сграда, която трябва да бъде предпазена на всяка цена - Международното семехранилище. То е създадено с цел да ни спаси в случай на опустошителна война, епидемия, екологична катастрофа или... необратимото глобално затопляне.

"Свалбард е единственото хранилище на биологичното разнообразие на културите", казва Мари Хага, изпълнителен директор на Crop Trust, която построи трезора през 2008 г. в партньорство с норвежкото правителство.

Хага казва, че Лонгирбюен е идеалното място за трезора, защото в района няма вулкани или земетресения, а норвежката политическа система е "изключително стабилна". Но проблемите започват още след отварянето му.

По време на строежа земята около входа му е размразена, но всички очакват тя да замръзне отново. Това така и не се случва. А през 2016 г. силен дъжд наводнява входа на хранилището. За щастие, водата не стига до семената.

Хага и екипът й веднага взимат мерки и правят реконструкция на входа, като заменят вратата с водоустойчива, а тръби, съдържащи охлаждаща течност, са вкопани в почвата и замръзващ мат, поставен върху тунела, помага за задържането на вечния лед.

Но прогнозите за бъдещето не са обнадеждаващи. Очаква се температурата в Лонгирбюен да се повиши с между 7 и 10 градуса в зависимост от водородните емисии в атмосферата. Валежите ще скочат около 50%. А разтапянето на вечния лед, може да задвижи глобалното затопляне още по-бързо.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
4
 
! Отговори
до 19 преди 5 години
Добре бе капацитет. Даже и да няма глобално затопляне (защо има наука, като има форумни експерти), защо не искаш да има чист въздух, чиста почва и вода и да няма пластмасови отпадъци навсякъде. По земята вече не остана река, езеро, море и кът където да няма отпадъци. Земята за само едно десетилетие се превърна в абсолютно сметище и все се намират хора да омаловажават проблема. Вие в ромско гето ли сте израстнали всички в този форум, че това не ви пречи?
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ме трогна статията и особено ме притесни разбирането, къде трябва да има хранилище и къде няма да има война. Това показва, далече от НАТО и неутралитет е най добре, но това става с хора и политици , не с тикви , апартаментчици и лош материал.
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ме трогна статията и особено ме притесни разбирането къде трябва да има хранилище и къде няма да има война. Това показва, далече от НАТО и неутралитет е най добре, но това става с хора и политици , не с тикви , апартаменти и ***.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Статията е интересна, ама много неграмотно е оформена на български. Липсват пълни членове, цитатите са оформени според правилата на английски език, несъгласувани глаголни времена. Моля, постарайте се повече!
22
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обичам топличкото.
21
18
 
10
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Сега ще берем ядове за 2000 човека ли.Да се преместят.
20
6
 
8
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
Т"я допълва, че през последното десетилетие дъждът, който пада на територията на Лонгирбюен, е около 50 милилитра на ден, докато преди е бил едва 200 милилитра на година."Четете ли какви глупости пишете?
19
1
 
8
 
! Отговори
cky2kbg преди 5 години
Longyearbyen - Лонгиърбиен е правилното писане. By - град произнася се Би.Да вай в пишман журналистИтИ
18
4
 
20
 
! Отговори
men преди 5 години
библии миблии. ако имаше глобално затопляне, според филмчето на ал гор заслужило нобелова награда за мир!?! холандия щеше да я няма на картата вевхе. не са загубили и педя земя. идеята е да се направи нещо като нова религия на която всички да верват, и да се събират едни колосални кинти покрай това. един вид нема да дам на децата си да хапнат месо веднъж в месеца ми ше си платя данъка климат. нищо че климата пак си се променя. важно е ЕС да събира кинта и да се прави че противодейства. бесилки....
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ужас ,тук само се трупат пачки и жажда за власт ,лека полека си отива това чудовище ЧОВЕКЪТ ,доказано от миналата година планетата е на -1 по десетобалната изчерпано е всичко ,и тя е жива е почва да е болна ,гл.затопляне,земетресения,наводнения ,така че много скоро софиянци по високите етажи в Старите блокове се дръжте за косата ,като друсне 8 по Рихтер като подредени карти ще падат,но Артекс ще удържат.:::)))
16
3
 
4
 
! Отговори
До 16 преди 5 години
Да бе. Те, норвежците точно тук ще дойдат.Доста се надценяваш.
15
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички невежи, пардон норвежи и норвежки са добре дошли в Бг.
14
13
 
0
 
! Отговори
До гост преди 5 години
Какво е НРБ?
13
2
 
25
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Ако имат проблем винаги са добре дошли в НРБ.Празни градчета,села,махали и къщи колкото искаш,хората са малко кофти,но и те са на изчезване
12
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При условие че там се пазят такива неща, затоплянето е нормално. Бас хващам, че на съседния остров положението е различно.
11
5
 
12
 
! Отговори
читател преди 5 години
Тук някой ледник се топи, там малко градче се затопляло, и хоп - глобално затопляне.А когато на милиони км. километри зимата поставя рекорди по ниски температури, когато летата стават хладни, това някак си не е интересно. Даже не е важно.
10
3
 
9
 
! Отговори
гост преди 5 години
това вече не е от парниковите газове от колите и отоплението на дърва и нефт.всеки който ти говори за това ,просто иска да си осигури средства за преживяване,няма значение какъв индивид е тоя.НО ЕС ще се справи и с този проблем в следващите 3 до 600 години..аман от простоТИЯ
9
10
 
9
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
Там в специални банки се съхранява спермата на няколко кръвожадни диктатори,за които ще им потрябват когато Земята пак се пренасели от бангладешци за да ги изчистват отново мустакатите.....Дори кремълския лилипутин не успя да се дореди до банките и ся е стартирал програма за забременяване на 15 000 рускини чрез лотария щото няма накъде...
8
4
 
3
 
! Отговори
хммм преди 5 години
"Ала"? :D Това на арабски ли беше бе Нелко, такава дума в книжовния български не съществува, ти официална статия ли пишеш или писмо до комшийката на село :D
7
2
 
6
 
! Отговори
ss преди 5 години
Е, я те там нема да стъпим!!

Спонсорирани публикации