България – 75/25... Споразумението на Чърчил и Сталин – на светло

За първи път "палавата бележка" от Процентното споразумение ще бъде изложена
4 апр 2019 07:27,
180
България – 75/25... Споразумението на Чърчил и Сталин – на светло
Снимка: Rex Features

Москва, 1944 г. Уинстън Чърчил пристига за среща с Йосиф Сталин. Двамата големи разговарят по темата коя от двете страни какво влияние да има в страните от Югоизточна Европа, след като войната приключи.

В мемоарите си Уинстът Чърчил описва, че разпределението на влиянието всъщност трае едва няколко минути. Няма текст, а Сталин и Чърчил преговарят с бележка, която години по-късно ще бъде исторически документ и сега за първи път ще бъде показана.

В историята договорката между двамата големи лидери остава под името "Процентното споразумение", а Чърчил я нарича "палавата бележка".

България – 75/25... Споразумението на Чърчил и Сталин – на светло
Снимка: Daily Mail, PA
Националният архив на Великобритания сега публикува същата тази бележка, част от изложба, посветена на Студената война, съобщи "The Telegraph".

На листа ясно се виждат процентите влияние, за които двамата големи се договарят за Гърция, България, Унгария, Румъния и Югославия.

Сам Чърчил в мемоарите си й дава легендарното име "палавата бележка" и признава, че този начин на подялба на влияние и решаване на съдбата на милиони хора може да бъде "коравосърдечно". Той казва, че американските му съюзници биха били "шокирани, ако видят колко грубо" го е направил.

На бележката се вижда написано:

Румъния: Русия - 90%, другите - 10%.
Гърция: Великобритания, в съгласие със САЩ: 90%, Русия: 10%
Югославия: 50/50
Унгария: 50/50
България: 75/25

Съвсем в началото, върху подялбата на влиянието над Гърция се вижда синьо тикче, за което Чърчил в мемоарите си казва, че е написано от Сталин.

Кураторът на изложбата, Марк Дънтон, обяснява пред британския "Daily Telegraph", че "палавата бележка" е плод на късните преговори между Чърчил и Сталин. "И двамата са си пийнали стабилно количество уиски", казва Дънтон.

Според него е важно, че бележката ще бъде достъпна за широката публика, защото в "това малко парче хартия" е толкова исторически значимо.

"Съдбата на милиони е решена със замаха на химикал, резултат от неофициална среща", обяснява кураторът.

В "палавата бележка" обаче не фигурира Полша, за която се знае, че Чърчил е искал да задържи под западно влияние, но в крайна сметка тя попада в обсега на Москва след 1945 г.

Въпреки преговорите в Москва, британският премиер е обмислял "Операция Немислимото" - война с Русия, която е целяла да изтласка силите на Сталин от Източна Европа.

Изложбата, която ще продължи от 4 април до 9 ноември, отбелязва 70 години от създаването на НАТО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
16
 
26
 
! Отговори
ПРОДАЛИ СА НА.. преди 5 години
Измежду другото в Гърция е имало по -силно съпротивително движение отколкото в Б-я тоест партизаните са били по-партизани от нашите ,но след войната там няма руски войски който да подпомогнат един референдум като нашия и да спечелят гръцките комунисти --- та затова кога има войници от чужда държава винаги на референдума резултатите са фалшиви... т.е не си мислете ,че тук БКП щеше да спечели без терора който беше гарантиран от съветската армия ,която уж само наблюдавала и не се месела..
21
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бебежката е писана от Чърчил! И сам си признава, че е "коравосърдечно" и "грубо" така да се решават съдбите на милиони хора. Сталин просто се е съгласил и му е сипал още едно.
20
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кажете са споразумението "Суджука-Ердоган" и кога ще ни слагат по една чалм.а и по един фес и ще ни правят чалм.и?
19
24
 
32
 
! Отговори
до14 преди 5 години
Концлагери имаше по време на на комунизъма -Белене,Слънчев ден,Скравена,Ножарево.Интелигенцията и всичко несъгласно с азиатския комунизъм беше избито...Затова сега остана калпав народ наследник на комунисти,послушковци и страхливци..
18
19
 
36
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Eй заради тия ''симпатяги'' сме на това дередже вече 75 години.А къде е Гърция в листчето? Няма я!Няма комунисти,няма проблем!
17
8
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това което българската историография не си признава, е че всъщност спора е за Румъния и Гърция! Тогава Бантускотия е също толкова незначителна, колкото е и днес, и от нея никой не се интересува! Точните думи на Чърчил са: "Вземете и България", със същата пренебрежителност, с която аз казвам на жена си: "Ако искаш купи и сладолед"!
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това със синьото определено го е писал Сталин. Когато са си делели Полша, при подписа на картата натискът и замахът му надхвърляли половин метър. 75:25 не е никак зле между другото.
15
12
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И в ГЕРБ е така - 75 процента от кражбите са за Бойко, 25 процента за Цветанов.
14
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво е виновен Сталин? Като му дават ще взима.
13
15
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По скоро съм склонен да вярвам,че упадъка на държавата е след 90 та.Вече 30 години няма читав управник.Русия ли е виновна,че ни управляват само крадци и несретници.Още Тодор Живков е канил Хелмут Кол на Кормисош да стрелят мечки и да приемат България в ЕС 85 година.Но наследниците на шумкарите не дават.Трябва лустрация на всеки един мандраджийски наследник
12
13
 
33
 
! Отговори
Nightborn преди 5 години
До анонимен8 А, тя германия цъфнала та вързала сега. Ходил ли си скоро там ,да видиш какво нещо е халифат насред европа ?
11
3
 
11
 
! Отговори
до 8 преди 5 години
Искаш да се вредиш за някой надзирател в концлагер ли? Или ти хлопа нещо?
10
19
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре ни освободиха "братушките" мани мани
9
13
 
38
 
! Отговори
Жо преди 5 години
ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ 1939 г. Фашистка Германия и СССР нападат Полша от Запад и Изток.Започва изпълнението на Общия план между двете държави за подялба на Европа. Фашисти и комунисти подписвет на 28 септември 1939 г. "Договор за ДРУЖБА" в град Брест. Спретват си и общ военен парад, на който рамо до рамо маршируват фашисти и комунисти. След това Сталин напада Литва, Латвия, Естония и Финландия, а Хитлер напада Белгия, Холандия, Франция.Това е историческата ИСТИНА за окупаторите Европа през св. в.
8
13
 
34
 
! Отговори
ПРОДАЛИ СА НА.. преди 5 години
без да ни питат--- след това здрава чистка тип кримски референдум всички изведнъж ставаме от БКП и хоп 50 г съветска демокрация,който не е съгласен с нея пада от терасата или по лагерите там Гогов ,Газдов и не знам си кой с кола и хайде на прасетата....За това нито един бивш член на БКП не трябваше сега да е в управлението нарича се / лустрация/ или комсомолски секретар--- а то в момента горе няма ни един който да не е бивша номеклатура или поне дете на висш бивш партиен функционер....
7
23
 
31
 
! Отговори
1234 преди 5 години
При 75 на 25 България 9 млн и 24 страна по развитие, сега при 10 на 90 за евреите, 6 млн от които 4.5 българи, извън топ 100.... Всекинда си прави извода кой е врагът в нашето легло....
6
23
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най добре би било ,за България да победи Германия,но уви..45години съветска окупация и30години червено -олигархично управление...И орязана България...
5
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хе, хе, английското пиянде като че собствени територии е раздавало!
4
25
 
30
 
! Отговори
ДС преди 5 години
Да бъдем честни не е толкова проблема по време на комунизма. ПРОБЛЕМА за БЪЛГАРИЯ дойде след 1988 - когато всичко се раздаде на наши и ваши. Просто ЦРУ дойде и каза сега ще ви попилеем за да видите, че комунизма е ЗЛО.
3
1
 
56
 
! Отговори
svetlio преди 5 години
Че те и сега на такива бележници ни подхвърлят!Тефтерчетата не са свършили!

Спонсорирани публикации