Китайската Грета Тунберг – изгонена от училище заради протеста си

Оу Хонгй тръгва по стъпките на шведката, но резултата е съвсем различен
25 юли 2020 18:30, Нели Христова
Китайската Грета Тунберг – изгонена от училище заради протеста си
Снимка: Twitter

Да поема инициатива. Да мисли самостоятелно. Обучава се и извън учебната програма. Грижи се дълбоко за своята общност и света около нея. Отстоява своите убеждения.

Това са качествата, които са нужни, за да бъдеш приет в университета Харвард. Оу Хонги притежава всички тях, което я превръща в подходящ кандидат за мечтаното учебно заведение. Но именно тези качества може и да се окажат пречката тя да завърши дори гимназия.

Оу Хонги е първото дете в Китай, което следва примера на Грета Тунберг и започва да стачкува по време на Петъците за бъдеще. Но за властите в родината й, нейният активизъм представлява заплаха за установяването на контрол. И така, заради своите вярвания и убеждения, Оу Хонги се превръща в мишена на режима.

Момичето твърди, че те я принуждават да спре с стачките в името на по-чиста Земя, за да може да се върне в гимназията "Гуангси" в Гуилин, където тя учи до 2018 година. Оу Хонги трябвало да напусне учебното заведение, след като учителите й казали, че тя "не е подходящ кандидат за обучение в чужбина". От този ден момичето учи само за своите изпити TOEFL и SAT.

Но за да утоди на своите родители и да изпълни мечтата си да учи в престижен университет в чужбина, от няколко седмици Оу се опитва да се върне обратно в гимназията. Семейството й няколко пъти е било привиквано от образователните власти на провинцията. Те ги призовават да спрат климатичната дейност на дъщеря си и да не провеждат интервюта с чужди медии.

Момичето казва пред The Guardian, че същото изискване е имал и директорът на училището, Лий Линбо, за да й позволи да се върне обратно. Медиите така и не успяват да се свържат с него.

"Не искам да спирам. Искам повече хора да са наясно", казва  Хонги. Тя трябва да премине и психологически тест преди да се върне обратно в гимназията.

"Единственото негативно нещо, което ми казаха бе, че съм твърдоглава", казва 17-годишното момиче. Но баща й е притеснен - той признава пред The Guardian, че няма да настоява дъщеря му да спре с активизма си, но се притеснява, че е прекалено обсебена от темата.

"Тя изпитва тревожност относно климата. Надяваме се, че тя ще завърши гимназия, ще влезе в университет и ще обръща по-малко внимание на промените в климата", споделя той.

А докато Оу Хонги чака решението дали ще се върне обратно на училище, тя е започнала нова кампания: "Растение за оцеляване". От миналия ноември до този януари групата е засадила над 300 дървета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още от
Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации