"Удължен COVID" се наблюдава при 7 от 10 хоспитализирани

5 месеца след лечението хората не са се възстановили
25 мар 2021 09:10, Петя Славова
57
"Удължен COVID" се наблюдава при 7 от 10 хоспитализирани
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Седем от 10 души, хоспитализирани за COVID-19, не са се възстановили напълно пет месеца след изписването, според ново проучване във Великобритания, където властите считат за необходимо допълнително да проучат "удължения COVID" за подобряване на грижите за пациентите, съобщава БГНЕС, позовавайки се на CNN.

Оцелелите от коронавируса продължават да изпитват притеснения относно психическото и физическото си здраве. Всеки пети човек е развил ново увреждане и подобен брой не работят или трябва да сменят работата си заради здравето си, сочат заключенията на британски изследователи.

Хората, които най-вероятно са имали продължителни симптоми, са бели жени, които са развили тежки случаи на COVID -19. Те също имат поне две състояния, които ги излагат на по-висок риск от сериозни заболявания, като диабет, астма или сърдечни заболявания.

Още по темата

"Резултатите ни показват голяма тежест от симптоми, психични и физически здравословни проблеми и доказателства за увреждане на органите пет месеца след изписването с COVID-19", заяви Рейчъл Евънс в изявление. Евънс е доцент в Университета в Лестър и консултант по въпросите на дишането в болниците в Лестър.

"Ясно е също така, че онези, които са се нуждаели от механична вентилация и са били приети в реанимация, се възстановяват по-дълго", каза тя като отбеляза, че голяма част от разнообразието от постоянни проблеми се обяснява с тежестта на заболяването. Това показва, че има други основни причини.

Националното проучване във Великобритания разглежда 1077 души. Всички са изписани от болници между март и ноември 2020 г. Сред тях 67% са бели и 36% са жени. Освен това 50% са имали поне две състояния, които ги излагат на риск от развитие на сериозно заболяване.

5 месеца по-късно повече от 90% са имали поне един персистиращ симптом

Когато участниците са проследени пет месеца по-късно, само 29% казват, че се чувстват напълно възстановени. Повече от 90% от хората са имали поне един персистиращ симптом и най-често са имали девет продължаващи симптома.

10-те най-чести симптома са мускулна болка, умора, физическо забавяне, нарушено качество на съня, болка или подуване на ставите, слабост на крайниците, задух, краткосрочна загуба на паметта и проблеми с мисленето с яснота, според проучването, което не е рецензирано.

Психичното здраве също е засегнато. Повече от 25% от хората са имали клинични симптоми на тревожност или депресия, а 12% са имали симптоми на посттравматично стресово разстройство.

Участниците са разделени на четири групи въз основа на тежестта на симптомите, когато са проследени. Категориите са много тежки, тежки, умерени и леки. 46% от хората са били в последната група.

Каква може да е причината?

Въз основа на групите изследователите също така идентифицират потенциална причина за тези трайни ефекти върху здравето.

Пет месеца след изписването, пациентите с най-тежки симптоми са имали по-високи нива на протеин, наречен С-реактивен протеин. Този протеин е свързан с възпаление в тялото, обясни Луиз Уейн. Уейн е директор на изследванията на дишането в Университета в Лестър и участник в изследването.

"От предишни проучвания е известно, че системното възпаление е свързано с лошо възстановяване от болести в целия спектър от заболявания", каза Уейн.

В групите персистиращото възпаление в тялото, определено от този С-реактивен протеин, е свързано с тежестта на симптомите, но не и с тежестта, с която COVID-19 засяга пациентите, когато са били в болница.

"Също така знаем, че автоимунитетът, при който тялото има имунен отговор към собствените си здрави клетки и органи, е по-често при жените на средна възраст. Това може да обясни защо синдромът след COVID -19 изглежда по-разпространен в тази група. Необходими са обаче повече изследвания, за да се разберат напълно процесите", обясни той.

Понастоящем изследователите призовават за по-нататъшни грижи за оцелелите от коронавирус.

"Нашите открития подкрепят необходимостта от проактивен подход към клиничното проследяване с холистична оценка, която включва симптоми, психическо и физическо здраве, но също така и обективна оценка на познанието", казва Крис Брайтлинг, професор по респираторна медицина в Университета в Лестър и главен изследовател на изследването.

"Продължителното проучване на траекторията на възстановяване за по-дълъг период, съчетано с по-добро разбиране на биологията, лежаща в основата на симптомите след COVID -19, ще насочи по-нататъшни подходи за клинично управление след инфекция с COVID-19", казва той.

Участниците в проучването ще бъдат оценени отново на 12 месеца, за да се съберат повече данни за дългосрочното въздействие на COVID-19.

Професор Крис Уити, главен медицински директор на Великобритания и съдиректор на Националния институт за здравни изследвания, заяви в изявление: "Важно е да разберем какви точно са различните елементи на това, което в момента се нарича„ продължителен COVID “, така че можем да ръководим действия за предотвратяване и лечение на хора, които страдат от дългосрочни последици".

"Знам, че"удълженият COVID " може да има трайно и изтощително въздействие върху живота на засегнатите и съм решен да подобря грижата, която можем да предоставим", заяви в съобщение министърът на здравеопазването и социалните грижи на Обединеното кралство Мат Ханкок.

"Изследвания като това ни помагат бързо да развием разбирането си за въздействието на болестта и работим за разработване на нови изследвания, за да можем да подкрепяме и лекуваме хората", добави той


57
Още от Кино
Хлъзгав ли е пътят към "Великата красота"?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
,,Как ивермектинът повлиява положително на последствията от Ковдид. Какъв е механизъма?,,
Щом С-реактивният протеин е висок,значи в тялото има възпаление(все още),а ивермектина е със силно противовъзпалително и АНТИВИРУСНО средство.А иначе данните са емпирични от лекари,които са лекували с ивермектин пациенти след прекарана инфекция -Ковид.Научните изследвания вклч. само болни с Ковид по време на заболяването и контолната група.Смъртноста при лекуваните с ивермектина е минимална 2ма на 1000
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Удължен ковид" е синоним на състоянията "Живите мъртви" и "Ковид-зомби"
52
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Новина за Опанец имаше още вчера и не само в този сайт . Недей се страхува! Много ясно, че има Ковид, никой не е казал, че ще няма да има след ваксинация. Няма тежко боледуващи и умиращи след ваксинация. След ваксинация заразата намалява, според данни от Израел.
51
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен
а защо нямате новината, че в домът в Опанец имаме ковид след ваксинация???

защото са ги ваксинирали по същото време когато са се заразили. Пиша го баааавно, за да успееш да го разбереш.
50
1
 
2
 
! Отговори
пpocт Мангър преди 3 седмици
До Тиква Генерал
Тиквата каза 14 дни и си в ярмита на "мощния щит" преболедували!

пий си чайчето, че нищо не ти се разбира бе тикво
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
страхувате ни,а? а защо нямате новината, че в домът в Опанец имаме ковид след ваксинация???
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 16
Хахахаха, скоро очаквайте ДОЖИВОТЕН КОВИД!
47
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен

"лечение ранно с ивермектин и за последствията от прекарана инфекция -същото лекарство"

Как ивермектинът повлиява положително на последствията от Ковдид. Какъв е механизъма?
46
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен

"на 15тия ден човека почва да тича в парка"

Някои почват, някои - не. Познавам поне един човек с трайно последствие.
45
0
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 седмици
Ами пийте си профилактично имуностимуланти, витамини и хранителни добавки и ако го пипнете и го карате леко хич и не се обаждайте на JP-та и лекари, че ще ви вкарат в регистъра и ще ви сложат под домашна карантина да не можете да мърдате никъде. Моята и аз го изкарахме. Тя загуби обонянието си изцяло за 3-4 дена и я заболя левоя бъбрек, но не спря да тренира и за миг. Кислородната и сатурация беше 97%, което значи, че изобщо не е имала проблеми с дробовете. А аз за 5 дена бях на половин батерия
44
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
аз пък не не знам за случай, в който болен да не се е оправил за 2 седмици. какви са тия 5 месеца? на 15тия ден човека почва да тича в парка и хич не му личи, че е бил болен от ковид
43
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Карал съм грипове, които по същия начин са ми отслабвали имунната система за по няколко месеца. Ковид си е коронавирус от грипоподобните и никой лекар не може да го отрече. Ако обаче е тунингован, както много хора твърдят, нека се намерят виновниците и да ги осъдят до живот.
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За Ковид19, лечение ранно с ивермектин и за последствията от прекарана инфекция -същото лекарство, за превенция -също. Има много изследвания и публикации, които обаче се пренебрегват и отричат, за да си промотират ваксините ,като единственното надеждно средство. За профилактика -2тб.по 3мг на две седмици,а дори в Индия препоръчват 1тб, на месец,При прекаралите инфекцията-3 до 4 дни са достатъчни да се оправят.Лъжат за страничните ефекти,аз намерих публикация -,,да не приема вит.С ..смях
41
2
 
3
 
! Отговори
Тиква Генерал преди 3 седмици
Тиквата каза 14 дни и си в ярмита на "мощния щит" преболедували!

Кви са тия новини сега?!
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Вярно е, че и лекарствата за лечение имат много странични ефекти. едно, че грипа те скапва, второ медиите са ни скапали психически с това облъчване и изперкваш от притеснения и трето тия лекарства ги дъниш две седмици комбинирани 5-6 вида, то направо си е оцеляване след това.
39
1
 
8
 
! Отговори
eee преди 3 седмици
Лошото е ,че синтетичния патоген на Пфайзер не се знае до какво ще доведе до две години - не дай Боже да е по-лошо от К19
38
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Още преди една година китайците предупреждаваха, че преболедуването си има последици, но кой да ги слуша. Затова се ваксинирайте, че иначе лошо.

В Израел от 8400 нови случая на ден в средата на януари и над 4000 в края на февруари, сега са с 840 нови случая на ден. Не знам дали е от ваксинацията или тя съвпадна с преминаването на поредната вълна на епидемията, но спадът е 10 пъти.
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Д-р Коронис Кауза

Точно така! Само супичката и пижамката! Кой оцелее - оцелее.
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Начи не толкова сухите съчки просто ги опушва вируса.
35
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Гадна работа е този вирус. Един познат го изкара в началото на ноември 2020 без да ходи в болница, но още не се е оправил вече пет месеца. Всичките ми познати, които изкараха вируса, казват: Пазете се.

Спонсорирани публикации