Заветните 70%: Кога ще приключи пандемията?

Ето какво твърдят водещи вирусолози
24 май 2021 07:15, Нели Христова
90
Заветните 70%: Кога ще приключи пандемията?
Снимка: БГНЕС

Животът в редица държави бавно се връща обратно към нормалното. Но пътят до края на пандемията все още не е извървян. Всичко зависи от няколко фактора, сред които развитието на мутациите и темпа на ваксинации, пишат от DW.

Вече близо година се обсъжда въпросът кога ще приключи пандемията. Доскоро отговорите бяха твърде абстрактни и неточни, но в Германия това се променя. Водещи вирусолози започнаха да говорят, че ни очаква "добро лято". Все пак броят на заразените намалява, а на ваксинираните устойчиво нараства. Задава ли се най-сетне краят на рестрикциите?

Заветните 70%

В САЩ експертите също са оптимистични. Водещият вирусолог Антъни Фаучи, който съветва и Белия дом, заяви пред "Вашингтон Пост": "Пандемията от Ковид-19 ще приключи. Ако успеем да ваксинираме около 70% от хората в САЩ до есента, ще излезем от стадия на епидемията и ще навлезем в стадия, в който ще можем да я контролираме".

Но въпросът не е толкова лесен. Краят на пандемията зависи от множество фактори, някои от които трудно се поддават на влияние.

Учените първоначално говореха, че 60 до 70% от хората трябва да са защитени, за да настъпи т.нар. стаден имунитет. Междувременно обаче се установи, че коронавирусът е по-силно заразен, отколкото се предполагаше. Затова преобладаващото научно мнение гласи, че е необходимо близо 80% от хората да са ваксинирани, за да настъпи краят на пандемията.

Мутацииите усложняват процеса

Освен това междувременно се появиха редица мутации на коронавирус - във Великобритания, Бразилия, Индия и Южна Африка, които създават допълнителна несигурност. Учените предполагат, че тези мутации се разпространяват поне с 30% по-бързо от първоначалния вариант. Затова може да се окаже необходимо близо 90% от хората да са ваксинирани, за да има стаден имунитет.

Може да се окаже освен това, че при някои от мутациите ваксините не действат достатъчно ефикасно - такива съмнения съществуват по отношение на южноафриканския вариант. Векторните ваксини, каквато е AstraZeneca, показват ефективност от едва 10 до 57% срещу този вариант. При някои от РНК-ваксините, например тази на BioNTech-Pfizer, се забелязват по-обнадеждаващи резултати.

Има и недостатъчно изяснени въпроси - например доколко ваксините защитават от по-нататъшно предаване на инфекциите. Резултатите от изследванията, проведени от производителите на ваксини показват, че в зависимост от вида ваксина, инфекциите от ваксинирани хора се предават от 67 до 94% по-рядко.

Скептиците вече забавят темпа на ваксиниране

Друг фактор, който влияе върху продължителността на пандемията, е процентът на ваксинираните в отделните държави, който все още доста се различава. В някои случаи дори да са налични достатъчно ваксини, има хора, които отказват да се имунизират. Към тях спадат и такива, за които СЗО засега не препоръчва имунизиране - например бременни жени, деца или хора, които са склонни към алергични реакции.

В САЩ се вижда как имунизационната кампания постепенно се забавя. От средата на април количествата използвани ваксини намаляват. Затова някои щати се опитват да мотивират хората с допълнителни стимули и подаръци. От март насам броят на ваксинираните в Израел също нараства твърде бавно. И в Германия отчитат, че може да се стигне до стагниране.

Според проучване на института "Роберт Кох", готовността за ваксиниране зависи и от това кой вид препарат е наличен. Скептицизмът спрямо векторната ваксина на AstraZeneca например е значително по-висок, отколкото към препарата на BioNTech-Pfizer.

Отскоро се заговори и за това, че ваксинацията навярно ще трябва да се актуализира с т.нар. бустерни дози след около 6 месеца, тъй като се предполага, че действието на сега допуснатите препарати е временно.

Вирусът ще се превърне в ендемичен

Независимо от всички проблеми, експертите в момента са относително оптимистични и предполагат, че вирусът ще се превърне в ендемичен - с други думи ще стане като сезонните грипни вируси и няма да застрашава здравето в такива мащаби. Докато се стигне дотам обаче, явно ще трябва да се въоръжим с още търпение. Водещият германски вирусолог Кристиан Дростен предполага, че това ще стане факт чак след около година и половина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато *** с две мозъчни клетки го преболедува, защото е нискоинтелигентен и няма да се ваксинира. Предпочита Да вярва на уикенд и блиц и прочее пропагандатори на конспиративни теории, отколкото на научни трудове. *** знае всичко. *** е мнителен, защото е нискоинтелигентен. *** си мисли, че всички искат да го прецакат. *** го пръскат от самолети с кво ли не. *** иска да се скрие под ръба на плоската земя.
40
3
 
32
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 49 При това, преболедувалите вече коронавируса имат имунитет, така че те не трябва да се ваксинират.И така процентът на ваксинираните твърдо ще падне под 70%.Шефът ми например също се ваксинира, въпреки че изкара вече вируса. Ама пусто нали това лято трябва да оди у Гръцко, та затова.Никакви медицински причини не виждам в тези мерки, само политически!
39
4
 
18
 
! Отговори
българин преди 2 години
Абе кажете си направо интимната мисъл: Че искате 100% от населението на Земята да се ваксинира, и бебета пеленачета и 100 годишни старци и я направете задължителна ваксината за да мирясате! Ама не можете. Щото е експериментална ваксина. И ще бъде такава поне до 2023-та година!
38
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Не е задължителна ваксината и никой не ви кара да го правите. Всичко е на ваш гръб."Овен когато ти кажат, че не можеш да влечеш в университета, защото нямаш ваксина, когато ти кажат, че не можеш да отидеш във ваканционния си имот в Гърция или просто не те пускат в летищата...
37
5
 
22
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Вие знаете ли, че ваксинирани хора умират? Отиде си една певица, която се ваксинира против коронавирус. Не е задължителна ваксината и никой не ви кара да го правите. Всичко е на ваш гръб. Една голяма част от вакси нирините се заразяват от корона или прекарват някакъв вид грип. Е който иска да си вкара отровата, нека го направи. Не съм аз човекът, който да казва какво да прави всеки. За себе си знам, че не трябва да се ваксинирам.
36
2
 
22
 
! Отговори
Не! преди 2 години
Тепърва 2024 в Европа отварят заводи на Пфайзер за ваксини САМО СРЕЩУ КОВИД, кога ще свъряи ли, никога...
35
2
 
22
 
! Отговори
:) преди 2 години
Как да свърши нещо, което не е започвало!?
34
1
 
20
 
! Отговори
Около... преди 2 години
...3999-а година. След 10683-тата вълна на хипер обаче всички от Герб са ваксинирани по три пъти с Пфайзер. Прилики с 1-ви май и събитията от Чернобил - не мисля. Апропо Дариткова защо не коментира последният си закон, отменящ задължението и отговорността на болниците да лекуват хора в тежко състояние, болни от корона вирус?! Коментарите на троловете са излишни! Драги ***, вече има интернет! Лъжите ви НЕ МОГАТ да се скрият!
33
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с Корона Вирус.Напишете статия за това как Бойко заедно с ГЕРБ и ВМРО построиха за рекордно време Руски(Турски)ПОТОК за 3 милярда евро наши пари.За това за 10 години ще ни платят 100 милиона евро за транзитни такси.В същото време обвиняваха Македония в Руски интереси за да ни разсейват.Заев беше благодарил на Вучич за дарение от ваксини и нашите вдигнаха шум.В същото време 10 години не стигнаха да направят връзка за да получаваме евтин газ от Гърция и да има конкуренция на пазара за газ.
32
1
 
13
 
! Отговори
Леша преди 2 години
До agenda 2030Ще ми вземат дядовия. На всеки 100 години се опитват, но се появява мустакатия и ги размазва.
31
5
 
15
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Освен тази пандемия, има и друга пандемия, която плъзна скоро в Индия. Смъртността от нея е 50%. Новата пандемия са я кръстили Черна гъба. Тя се е появила от covid-19 и засяга излекуваните от covid-19. Не могат да се зарадват излекуваните от covid-19 и веднага хващат Черна гъба.
30
1
 
13
 
! Отговори
Пътуващ във времето преди 2 години
Коя пандемия?
29
4
 
36
 
! Отговори
agenda 2030 преди 2 години
На световния икономически форум 2020 казаха: Човек няма да притежава нищо и ще бъде щастлив.Демек ще ни вземат всичко и ще правят с нас каквото си искат. Натам вървят нещата. Измислената пандемия е старт на това което ни подготвят.
28
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Създаваш пандемия, за да не те сочат с пръст, казваш, че не си ти виновен а прилеп! След това им пускаш ваксина с предварително патентована формула от фирми в които имаш участие. Пука ти дреме за животът на хората, гледа си парата човекът и колко ще продаде за да зарази неваксинирани и да "защити" ваксинирани. Това е цялата картина...
27
3
 
31
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Безпочвени надежди за край на пандемията и спасение с ваксините. Наесен нов пик, а следващата година отново същото.
26
2
 
31
 
! Отговори
Вуте преди 2 години
И на 24-и май ли ще пускате бозите на Дойче Зеле за пЛандемията?Жалки ***!
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
един *** -една и съща марка, си купуваш с пари от Германия и България, нямат нищо общо, какво да говорим за Безплатна ваксина!?
24
4
 
28
 
! Отговори
Додо преди 2 години
Уханката е биологично оръжие, създадено с цел установяване господство на глобалисткия хегемон. Ваксината по същество е биотероризъм, ползван със същата цел и доста по-опасен от самия вирус.
23
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
дийче зеле, тук си живеен норнално доста отдавна, особено нормално стана откак баце се разкара с 200
22
8
 
24
 
! Отговори
SS преди 2 години
Пандемията няма да приключи скоро защото вирусът е създаден да мутира.Освен това според световния елит безполезните стават все повече и повече.Главоломно нарастващият брой на населението на планетата създава проблеми.Затова пандемията ще продължи.

Спонсорирани публикации