Сиренето и кашкавалът по-скъпи с 33%, но цените ще растат още

Разходите за изхранването на животните скочили двойно
236
Сиренето и кашкавалът по-скъпи с 33%, но цените ще растат още
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Млечните продукти поскъпват най-много от всички хранителни стоки, става ясно от седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. За седмица повишението е с повече от процент, а за една година с почти 33%.

Николай Гълъбов държи мандра край село Брезник от 2009 г. насам. Споделя, че всеки един етап оскъпява по различен начин бизнеса му.

„Дали под влиянието на военни действия в Източна Европа, дали под някакви спекулативни и други моменти - това е факт, цените са тези цени“, казва Гълъбов пред bTV.

Още по темата

„Нашият процес с горивата е свързан с обработка на храни, изпълняваме и земеделска дейност. Това е свързано с трактори, с операция, подготовката за храненето на фермата на животните“, разказва още той.

Що се отнася до изхранването на животните Николай отчита двоен ръст в цените за последната година.

„Фуражите се оскъпиха от нива, да кажем, от 320-330 лева на тон стигнаха цени до 650-660, като имаше и пикови моменти на 800 лева“, споделя той.

Разходите за ток са с най-голяма тежест при производството на млечните продукти, категоричен е Николай. Той припомня, че държавата е зачислила облекчения за бранша, но недостатъчни.

„С това подпомагане ние сме в момента на 25 000 лева ток от 12 000, което значи, че нещата са много високи. Целият процес се оскъпява многократно, няма как алтернативно да се подходи за момента. Дори и соларните не са такова решение за момента“, казва Николай.

Голям проблем за пазара на млечни продукти се оказва и спекулата. Най-скъп от продуктите в момента е кашкавалът.
Средната му цена на килограм е 22 лв., а се срещат примери и за артикули до 30 лв.

Ситуацията със сиренето е сходна - между 6 и 10 литра прясно мляко за 1 килограм. Според Николай настоящите условия ще се отразят и на производството.

„Според мен, следвайки тенденциите и виждайки какво се случва на пазара в Европа, има дефицит на мляко. Това може до един момент да се покрие с намаленото потребление, тъй като тази инфлация и тези високи цени със сигурност ще ударят покупателната способност на крайния потребител“, прогнозира той.

„Ще има търсене на мляко. Неимоверно ще има и момент на покачване на цените на млякото. Ще има конкуренция, ще се търси млякото“, допълни той.

За предстоящите месеци Николай не вижда причина за рязко покачване на цените. На фона на тези прогнози за България Гърция предлага на четири от най-големите хранителни вериги да намалят цената на продуктите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още по темата: сиренекашкавал
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
2
 
23
 
! Отговори
ПП преди 1 година
Спокойно граждани,само да дойдем на власт и приемем еврото ще намалим цените на всичко . Ето например килограм кашкавал струвал 22лв. но ние ще го намалим и ще струва само 18 Евро.
102
2
 
35
 
! Отговори
Х преди 1 година
Вчера влизам в била за кашкавал гледам гледам най-евтиният 26 лв/кг имаше и по 36лв/кг. Излязох и две пресечки по-надолу се бутнах в някъв кварталски със турски стоки. Сирене саламамура 9лв/кг, кашкавал 16лв/кг.. Сори ама даже са по-вкусни
101
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече и краставиците купувам от Румъния.
100
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За това поскъпване лично благодаря на ПП и всички българи гласували за тях!!! Вие сте абсолютно вредни за България, гнусни сте мръсни отпадъци!
99
2
 
15
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Елементарно е - не купувайте. Нека да ги изхвърлят.
98
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Между 6 и...10 литра мляко за килограм сирене/кашкавал? Или са купували и ползвали много разредено мляко, или се прокарва поредната лъжа за оправдание на спекулата. Нали не става въпрос за някакви специални деликатесни видове, а а обикновено бяло краве саламурено сирене и обикновен кашкавал?
97
1
 
25
 
! Отговори
6 преди 1 година
Още преди 9-ти септември и най-бедният селянин имаше поне хляб и сирене за дома и за в къра!Днес то и кашкавала станаха недостъпни,освен че са ментета и са некачествени.И защо правителството не реагира поне за тези най-необходими за храненето на хората стоки?Към тях можем да добавим и краставиците и доматите.А хляба ,дори без ДДС , гони 2-та лева!?Какво другоправи правителството щом не може да осигури храната на хората!?Оставка и край с некадърни ибезотговорни властници!
96
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затягайте коланите.Най готино в България е да си украински бежанец всичко ти е безплатно.
95
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бананите в Австрия са 1 евро
94
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Купувам сирене внесено от Турция. Като ходя до Одрин си вземам по две тенекии също. Излиза доста по-евтино и е наистина качествено и добре отлежло. Повечето дето ги продават по големите вериги не са хубави като истинското сирене едно време.
93
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мухаха, Пермезана в Италия е на цена около 12-13 евро килото, зрее години. Вносните станаха по-евтини. Вече нашенски не купувам
92
3
 
19
 
! Отговори
Стамо преди 1 година
Скоро всички ще обясняват пред Народния съд кой какво правил, крал, спекулирал. Никой няма да бъде забравен, а виновните ще умрат много мъчително...
91
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая спекула и бързи печалби които са обзели родните производители няма да трае дълго,Турция с своето огромно и евтино производство ще залее нашите пазари и някой пак ще вие на умряло!
90
6
 
0
 
! Отговори
До До долните преди 1 година
Щом предпочиташ да им говориш на френски на картофите си, купувай френски. Мойте знаят само български. Т.панар.
89
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цените скочиха, качеството се влоши. Особено при млечните продукти липсва контрол. Внимавайте какво ядете, все по- често се появяват буболечки в млеката, сиренето и кашкавала. Без значение на марката.
88
6
 
7
 
! Отговори
До долните преди 1 година
Ми хората купуват френски картофи белени не българскитебоклуци
87
1
 
6
 
! Отговори
Муахаха преди 1 година
то 1 кило Картофи е вече 2 лева, а като махнете люспите, нараняванията и т.н. и ги сготвите от 1 кило колко мислите остава - 700 грама - много ще са, което и за 2ма човека не стига за гарнитура при това!
86
7
 
5
 
! Отговори
Гербер възрожденец преди 1 година
Моя идол ББ каза че ще свали бензина с левче но моя баща Костя Копейкин. Ще повиши цената на сиренето с 5лева тъй че ,ще има за мен и всички ВЪЗРОЖДЕНЦИ !!!?
85
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно как в Турция цените са значително по-ниски. Техният ток да не е по-евтин. Да не купуват по-евтини фуражи за животните които дават мляко. Плюс това газа и горивото поевтиняха,а казват,че стоката още ще поскъпва. Няма много логика
84
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да му мислят мързеливите и некадърни русофили...

Спонсорирани публикации