Сиренето и кашкавалът по-скъпи с 33%, но цените ще растат още

Разходите за изхранването на животните скочили двойно
236
Сиренето и кашкавалът по-скъпи с 33%, но цените ще растат още
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Млечните продукти поскъпват най-много от всички хранителни стоки, става ясно от седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. За седмица повишението е с повече от процент, а за една година с почти 33%.

Николай Гълъбов държи мандра край село Брезник от 2009 г. насам. Споделя, че всеки един етап оскъпява по различен начин бизнеса му.

„Дали под влиянието на военни действия в Източна Европа, дали под някакви спекулативни и други моменти - това е факт, цените са тези цени“, казва Гълъбов пред bTV.

Още по темата

„Нашият процес с горивата е свързан с обработка на храни, изпълняваме и земеделска дейност. Това е свързано с трактори, с операция, подготовката за храненето на фермата на животните“, разказва още той.

Що се отнася до изхранването на животните Николай отчита двоен ръст в цените за последната година.

„Фуражите се оскъпиха от нива, да кажем, от 320-330 лева на тон стигнаха цени до 650-660, като имаше и пикови моменти на 800 лева“, споделя той.

Разходите за ток са с най-голяма тежест при производството на млечните продукти, категоричен е Николай. Той припомня, че държавата е зачислила облекчения за бранша, но недостатъчни.

„С това подпомагане ние сме в момента на 25 000 лева ток от 12 000, което значи, че нещата са много високи. Целият процес се оскъпява многократно, няма как алтернативно да се подходи за момента. Дори и соларните не са такова решение за момента“, казва Николай.

Голям проблем за пазара на млечни продукти се оказва и спекулата. Най-скъп от продуктите в момента е кашкавалът.
Средната му цена на килограм е 22 лв., а се срещат примери и за артикули до 30 лв.

Ситуацията със сиренето е сходна - между 6 и 10 литра прясно мляко за 1 килограм. Според Николай настоящите условия ще се отразят и на производството.

„Според мен, следвайки тенденциите и виждайки какво се случва на пазара в Европа, има дефицит на мляко. Това може до един момент да се покрие с намаленото потребление, тъй като тази инфлация и тези високи цени със сигурност ще ударят покупателната способност на крайния потребител“, прогнозира той.

„Ще има търсене на мляко. Неимоверно ще има и момент на покачване на цените на млякото. Ще има конкуренция, ще се търси млякото“, допълни той.

За предстоящите месеци Николай не вижда причина за рязко покачване на цените. На фона на тези прогнози за България Гърция предлага на четири от най-големите хранителни вериги да намалят цената на продуктите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още по темата: сиренекашкавал
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
2
 
9
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
Всеки техен продукт е на светлинни години от качеството отпреди 35-40 години.
82
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сиренето и кашкавалът не са важни. Важно е да има банани и тоалетна хартия, заради които реставрирахте капитализма в България.
81
2
 
4
 
! Отговори
До 108 преди 1 година
Това са бруто заплати и да, по области варират но в тях не влизат тези които се дават в пликче и под масата. В провинцията това е да го кажем, доста силна практика
80
0
 
14
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
Цените в България ще растат докато българинът се научи, като магарето на Насрадин Ходжа,да не яде.Тогава само ненаситните производители и търговци взаимно ще си продават и купуват ментетата,защото лъжата им за качеството на масла,сирена, кашкавали,прясно и кисело мляко прозира отвсякъде.Нито един техен продукт е на светлинни години от качеството преди 35-40 години.
79
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Благодарете и на ГЕР, че унищожиха селскостопанските животни и птици в България и сега плащате скъпо и прескъпо за храна.
78
3
 
3
 
! Отговори
До 11 ангел преди 1 година
Виж сега, първо не можеш да смяташ - от 13,70 на 23 лева е 67,9% увеличение, а не над 80%. Второ, дали не си гледал цена преди една година с промоция, а тази година без промоция? Трето, кашкавал на същата фирма не означава непременно същия кашкавал - има различни грамажи и видове.
77
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никога вече ПП на власт!
76
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честита Промяна!
75
1
 
12
 
! Отговори
Българин преди 1 година
А навремето сиренето и кашкавала бяха традиционна храна за всички. Чуждопоклонниците превърнаха България от земеделска държава в консуматор на чужди земеделски продукти. Преди как успявахме да държим ниски цени? Нали уж "пазарната икономика" трябваше да носи конкуренция и по-ниски цени? Май цялата нова система е тотално объркана.
74
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кашкавалът и сиренето не са толкова скъпи. Мизерни са ни заплатите благодарение на мутродемократите от ГЕРБ и преди тях благодарение на демократите от СДС, които унищожика селското стопанство в България.
73
1
 
15
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 1 година
Как 33% бе. Миналия месец ми попадна стара касова бележка от пролета на 2021г . Килограм кашкавал 13.70 лв. Днес в магазина Кашкавал на същата фирма е 23 лв за килограм. Къде ги видяхте тея 33% бе. Тук говорим за над 80%!!!
72
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е бруто заплата, средно претеглена. Другата средна, брутната медиана е около 60-70% от среднопретеглената брутна заплата. При 1300 лева средна брутна заплата в доста области на България, медианата е 780-910 лева, а нетната заплата е почти 3/4 от брутната.
71
1
 
1
 
! Отговори
До 107 до 97 преди 1 година
Това нето, или бруто е?
70
1
 
3
 
! Отговори
До 97 преди 1 година
Освен в София-град, в останалите области средните заплати са доста ниски. За юни 2022 година са от 1153 лева в област Хасково до 1588 лева в София област и 1566 в област Стара Загора. 1710 лева е средно за България, но реалността е друга.
69
2
 
7
 
! Отговори
Ако започнат преди 1 година
да слагат и мляко, ще се увеличат драстично.И да, в съседните ни страни, където сирената са истински, цените са по-ниски.Независимо дали е Турция, Гърция, Македония, Сърбия или Румъния.
68
9
 
3
 
! Отговори
До 91 преди 1 година
А с колко литра се прави кг сирене бе умник ? Само като каза че си купуваш от Турция храни и си ми ясен
67
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Незнам уж инфлацията овладяна а цените скачат.На статистиката ли да вярва човек или на очите си в магазина.Всичко било овладяно ама май не е.
66
2
 
2
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 1 година
До Анонимен----сухото мляко от какво се прави, бре?
65
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И как в България един кашвакал е по скъп от същия в Германия.Странна работа а и не спират да растат цените.Чиста спекула си е в България.Тежка зима ще е май.
64
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разходите за изхранването на двуногите "животните" скочили двойно. Отдавна в България се използва сухо мляко внос за производство на млечни продукти.

Спонсорирани публикации