Средният българин не бил обеднял, защото имало ръст на заплатите

Инфлацията била по-малка от увеличението на възнагражденията
291
Средният българин не бил обеднял, защото имало ръст на заплатите
Снимка: Bulgaria ON AIR

"БВП на България за 2022 г. е нараснал с 3,4%, това е малко повече от очакваното. Данните са предварителни на официалната статистика. Още 2021 г. задминахме предкризисното равнище и спрямо това имаме още 3,4% ръст. Т.е. българската икономика се представя много по-добре от това, което се артикулира в публичното пространство. Ние имаме най-големия ръст на експорт в целия ЕС за 2022 г. - 38%. Имаме и изпреварващ инфлацията ръст на възнагражденията. За последното тримесечие в частния сектор ръстът на средната работна заплата е 17,7% при инфлация под 16%. Статистиката казва, че българинът не е обеднял през 2022 г, това е средно аритметично - някои имат по-висок ръст на заплатите, а други пък изобщо нямат. Това се отразява и на потреблението, то е нараснало по натури, не по номинал. Средният българин не е обеднял въпреки инфлацията, за разлика от средния европеец, защото средно в Европа доходите изостават спрямо инфлацията".
Това заяви пред БНР Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Според него ще е изненадващо, ако не е намаляла инфлацията за февруари, която ще обяви през следващите дни НСИ.

"При пазарната икономика цените се регулират от пазара. Това е така, когато имаме множество независими продавачи и множество независими купувачи, при взаимодействието между тях се формира пазарната цена. Кризите, които се насложиха - пандемията, а след това енергийната, доведоха до едно дебалансиране на пазара и в мътната вода се лови по-лесно риба. Има някои несъответствия и пазарът ще ги изглади, но за това ще трябва повече време. Пазарът работи добре, когато продавачите са независими и са много, когато група продавачи имат много голяма пазарна сила, тогава пазарът не работи добре и тогава, в пазарната икономика, има някакъв вид регулиране. Този сайт, който очакваме, е една от стъпките. Друга стъпка е оповестяване на тримесечие на финансовите резултати, счетоводните отчети. Много е важно предприятията, които притежават голяма пазарна сила, да разкриват информация - тримесечни отчети, сделки между свързани лица и т.н. ... Ако няма какво да се крие, тогава защо да не ги видим, нека бъдат публикувани и тогава хората ще се успокоят", коментира още Велев.

По думите му някои от аномалиите в цените на хранителните продукти, по-ниски цени в Европа, отколкото в България, са заради по-малките субсидии за българските земеделски производители от средноевропейските.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България подчерта, че България трябва да постигне 3% дефицит, а не повече.

"Ако не се вземат енергични мерки за увеличаване на приходите и ограничаване на разходите, текущите резултати и предприетите политики през миналата година сочат дефицит от 6%. Който и да управлява, ако не иска да влезем в процедура на свръх дефицити и наистина мисли, че България трябва да влезе в еврозоната и е добре да се охлади инфлацията, трябва да направи държавен бюджет, който да сведе дефицита под 3% за тази и следващите години", каза Велев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
240
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този е един от виновниците
239
0
 
3
 
! Отговори
Смел Гибсов преди 1 година
Аз съм богатия бедняк, когато съм със жена съм богат а когато си тръгне обеднявам.... сещай се за богатството .....
238
0
 
12
 
! Отговори
д-р Иванов преди 1 година
Тоя веднага на психо тест!
237
0
 
4
 
! Отговори
Смел Гибсов преди 1 година
Единствения ръст който се усеща е когато съм със жена .... ;)
236
2
 
4
 
! Отговори
Антрополог преди 1 година
Вие да станите богати когато управляват комунисти и протежетата им ли очаквахте,они са свикнали да крадат.Новите са с дипломи от харварди и работят с комисионери и офшорки нема хващане ...
235
1
 
4
 
! Отговори
Промяната преди 1 година
Военни с бременните си в 7 месец жени превозвт имигранти...
234
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НО БЕЗПРИСТРАСТНИЯТ АНАЛИЗ НА ИКОНОМИЧЕСКОТО РАЗВИТИЕ НА БЪЛГАРИЯ ЩЕ ОТКРИЕ,ЧЕ ПРОКЛИНАТИЯТ РОБСКИ ТРУД НА КОМУНИЗЪМА Е СЪЗДАВАЛ ТЕМПОВЕ НА РАЗВИТИЕ 15-20%...
233
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
5-10-15% НАРАСТВАНЕ НА БВП НОСИ ПЕЧАЛБА САМО НА ЧАСТНАТА КАПИТАЛИСТИЧЕСКА ИНИЦИАТИВА,ЗА КОЯТО В ЧАСТЕН ПЛАН МОЖЕ ДА НОСИ 100-150 или 200% ПЕЧАЛБА. ЗА ДА СЕ ПОЧУВСТВА ОТ ШИРОКИТЕ МАСИ БЛАГОТВОРНО ЕФЕКТЪТ НА НАРАСТВАНЕТО В КРАТКОСРОЧЕН ПЛАН Е НЕОБХОДИМО ДА БЪДЕ МИНИМУМ 25-30%. В НЕВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПОСТИГАНЕ НА ТАКЪВ ТЕМП Е СЪЩНОСТТА НА ЕЛЕМЕНТАРНАТА УЛОВКА НА СЪВРЕМЕННИТЕ РОДНИ ИМПОТЕНТНИ АПОЛОГЕТИ НА КАПИТАЛА.
232
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такова нещо, като "среден българин" НЕ СЪЩЕСТВУВА!!! БГ = 95% бедни + 5% неприлично богати!
231
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВЕЛЕВ ОТ КОЯ КРУША СИ ПАДНАЛ, ОБЕДНЯВАНЕТО Е ТОТАЛНО !!!...
230
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БНР Васил Велев,председател на Асоциацията на индустриалния капитал - заслужил другар. Понеже нормалния българин, не разбира комунистки, да го преведа: Българина има още спестявания да му стопим и открьднем, затова продължаваме да го крадаме и с гAзо си, чрез инфлация и дългове
229
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възнагр. изпреварили инфлацията - дръжки. :) Масова практика е във фирмите (най-вече ЕООД-тата) да се изплащат огромни възн. и премии на управителите (които в 99% от случаите са и собственици) за да се спестят 5-те% данък върху дивид. на МФЛ. Това е свързано с големи осиг. и има ефект, когато печалбата мине 180000 лева годишно. Като прочетете след 2 месеца, че най-голямата заплата в БГ била няколкост. хиляди лева, да не се чудите защо. Като цяло заплатата на никого не е мръднала нагоре с много.
228
1
 
5
 
! Отговори
дедовия преди 1 година
Няма увеличение на заплати. IT фирми масово изнасят проекти зад граница, където плащат значително по-малко. Този ефект ще се усети до 2-3 г., когато най-печалившия сектор замре и на свой ред и останалите в БГ IT-та излязат я в Германия/Австрия, я във Великобритания/Франция, я в Канада/САЩ.
227
0
 
18
 
! Отговори
Негодници преди 1 година
Защо не го кажете на старицата, на която услужих с 1.45лв на касата в магазина, защото не и стигаха парите, за да си плати сметката от общо 5 продукта и тръгна да си връща маргарина почти през сълзи. Кажете и го и нея и на всички като нея които мизерстват всеки ден!
226
0
 
5
 
! Отговори
мен преди 1 година
в криза или не в криза, ако не си поискаш, няма да ви дадат по-високи заплати. Слугувайте, подлизвайте и после вкъщи:Да, скъпа!
225
0
 
9
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Моята заплата не е увеличавана .
224
0
 
15
 
! Отговори
Редови преди 1 година
Стига глупости. Увеличиха се S класите, но хората вече купуват само хляб и мляко от магазините.
223
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига с тези смешки, дори и за пенсиите това процентно увеличение, както и заплатите. Този който взима 3000 лв., 12% им качват 360 лв., но другите до 593 лв., ще получат 56 лв.. В крайна сметка на всеки е определена пенсия или заплата и всяко допълнение не трябва да е %, така ножицата става все по-голяма.
222
1
 
11
 
! Отговори
вГъзраждани преди 1 година
Ето ви "демокрация" с назначени от ДС капиталисти! Московски ценности и бизнес!
221
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕгатиБоклуците има в софия !

Спонсорирани публикации