Трябва ли да се страхува Украйна от апетитите на Унгария и Румъния?

Десни политици вече говорят за анексиране на територии
11 фев 2024 14:45, Александър Попов
275
Трябва ли да се страхува Украйна от апетитите на Унгария и Румъния?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ако Русия победи във войната? При това положение десните екстремисти в Унгария и Румъния планират поделяне на Украйна.

Унгария да се върне към границите си от 1920-а година, преди да е била разделена от Договора от Трианон - за това мечтаят десните екстремисти в страната, които активно пропагандират каузата си, пише Ана Тилак от ARD, цитирана от "Дойче Веле". Част от тази някогашна Унгария са земи, които днес са украинска територия - Закарпатието в най-западната част на страната, където живеят 1,25 милиона души. Около 12 процента от тях са унгарци, сочат данните от преброяване от 2001-а година.

"Унгарски протекторат"

Лидерът на унгарската крайнодясна партия "Нашата родина", получила около шест процента на парламентарните избори през 2022-а, очерта наскоро сценарий, съгласно който Украйна "вече не е жизнеспособна" самостоятелно и се поддържа единствено с помощта на Европейския съюз и САЩ.

"Ако в тези държави настъпят политически промени и новите правителства вече не подкрепят Украйна, тогава държавата Украйна ще престане да съществува", заяви Ласло Тороцкай, цитиран от ARD. Според него в този момент регионът в най-западната част на Украйна би могъл да помоли Унгария за статут на протекторат. Тогава Карпатите биха могли да бъдат върнати на Унгария чрез референдум, гласи логиката на Тороцкай.

Депутатът от "Алтернатива за Германия" Петр Бистрон също е участвал в партийното събитие, на което унгарският политик е представил визията си за бъдещето на Карпатите, твърди унгарският портал 444.hu.

Унгарското правителство направи опит да успокои ситуацията, отбелязва германската обществено-правна медия - външният министър Петер Сиярто подчерта, че Будапеща подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

"Трианонската травма" и Велика Унгария

Професор Улф Брунбауер от Института за изследвания на Източна и Югоизточна Европа "Лайбниц" обаче смята, че правителството на премиера Виктор Орбан не е безучастно към пламналата дискусия. В Унгария още от 1920-а година съществува т.нар. "Трианонска травма", съгласно която политиците и обществото все още тъгуват по старата Велика Унгария.

Орбан от години се позиционира като патрон на унгарските малцинства в Словакия, Румъния и Украйна. Като премиер той не може да предявява директни териториални претенции, но надали е разочарован от повдигането на темата по линия на крайната десница чрез примера с Украйна, отбелязва АРД.

Брунбауер смята, че лидерът на "Нашата родина" Тороцкай казва това, което представителите на унгарското правителство не смеят. А правителството в Киев вероятно е обезпокоено - тъй като сигналите, отправяни от унгарското правителство през последните години, не показват, че границите са приети по вътрешно убеждение.

Претенциите на Румъния

Подобни тенденции се забелязват и в съседна Румъния. Водещ политик от крайнодясната партия "Алианс за единство на румънците" призова Букурещ да вземе част от територията на Украйна. Клаудиу Тързиу, който е един от председателите на партията и кандидат за евроизборите, иска Румъния да се обедини с някогашните си територии, които сега са част от Украйна, както и с Молдова.

Депутатката Диана Шошоака, лидер на друга крайнодясна партия - SOS Румъния - дори внесе в парламента законопроект, с който настоява за анексирането на украински територии от Румъния. Премиерът Марчел Чолаку остро разкритикува този подход и посочи, че подобна политика би била единствено в интерес на Кремъл.

Украинският парламентарист и председател на Комисията по външни работи Олександър Мережко смята, че паралелните териториални претенции към Украйна са повод за безпокойство: " Путин иска точно това. Не изключвам тези изявления да са координирани по някакъв начин". Той не вижда ясно разграничение от страна на унгарските и румънските власти от неприемливите искания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
3
 
7
 
! Отговори
Адмирации преди 3 месеца
Все пак мисля, че Русия ще усвои бавно, цяла Украйна, от колкото да я дели със западни пионки, особенно крайно агресивни към нея, като Полша и Румъния, единствено може да намаже Унгария, но в задкарпатието, има 100 хиляди унгарци, което е около 10 процента от населението на тези територии
160
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Най- ме накефиха кадрите от оня ден където снимаха наши депутати на посещение в Киев начело с председателя на парламента Росен Желязков как са се наврели в едно бомбоубежище в Киев защото завиха сирените за евентуална въздушна атака. И една наша журналистка и тя с тях и им снимаха посърналите физиономии. Гледаха като препарирани. Муахахахахахаа...
159
1
 
13
 
! Отговори
Вероятно преди 3 месеца
Украйна ще бъде разбита на части и разделена от съседните държави............руснаците вече си взеха руската територия....Крим , Донбас, ДНР, ЛНР........Полша също ще иска част от баницата, както и Унгария.............дори комшиите мамалигари от Румъния ще искат част от баницата............мамалигите, дето са надута изкуствена държава, командвана векове от българските царе от Велико Търново!!!
158
0
 
5
 
! Отговори
До 162 преди 3 месеца
А Кирчо и Кокорчо са все още скрити хомота. Не парадират със сексуалността си. Но Урсулката като им нареди ще се разкрият. Няма къде да ходят. Ще сформират хомо бригада и ще ходят да се бъхтят в Украйната!
157
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 144хан Аспарух ще бъде обявен за окупатор от Гърция и те ще си поискат обратно историческите византийски земи отпреди 1400 години)))Което значи, че и Италия ще поиска нашите земи, защото държава Византия през Средновековието няма. Има Източна Римска Империя или Ромейлика Империя, с население ромей. Понятието Византия, византиец е въведено през 16-17 век
156
1
 
4
 
! Отговори
Намачкани усти преди 3 месеца
Ще има скоро понамачкани влашки усти! Влахундерите си мислят че като са в Нато няма да видят дебелия. Нато не дава безсмъртие.
155
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На салфетка както преди....за единия територии за другия сто синджира роби....
154
3
 
13
 
! Отговори
Bad Face преди 3 месеца
Блaгoдapeниe нa "pуcкaтa вoeннa aгpecия" пpeз 1878 Бългapия ce пoяви oтнoвo нa тoзи cвят cлeд 500 г. туpcкo poбcтвo.Блaгoдapeниe нa "pуcкaтa вoeннa aгpecия" пpeз 2022 Укpaйнa щe ce ocвoбoди oт бaндepoвcкaтa пacминa и щe cтaнe нopмaлнa дъpжaвa.
153
2
 
6
 
! Отговори
ПП Путин ще Победи преди 3 месеца
всичките Жълто0Паветници сме с него - направихме Милиарди от Далаверата с Газ и Нефт!
152
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всеки има претенции в Европа, то затова най-много войни са се водили там, като ние сме рекордьори, предимно срещу Византия :)))
151
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да не вземат монголците да се сетят че Русь е монголска, че тогава дy.*** да им е яко на руските фашисти.
150
3
 
11
 
! Отговори
Bad Face преди 3 месеца
Киeв caм пpeвъpнa Укpaйнa в пpoвaлeнa дъpжaвa. Кopумпиpaнoтo pъкoвoдcтвo пpинуждaвa хopaтa дa пoнacят тpуднocти. Киeв e гoтoв дa пoжepтвa мнoгo живoти, зa дa изпълни инcтpукциитe нa зaпaднитe cпoнcopи, блaгoдapeниe нa кoитo хунтaтa ocтaвa нa влacт.Укpaйнa oтдaвнa e зaгубилa вcичкитe cи финaнcoви и вoeнни pecуpcи и ce e пpeвъpнaлa в ЧВК в pъцeтe нa зaпaднитe дъpжaви
149
3
 
7
 
! Отговори
Украйна преди 3 месеца
е една изкуствено създадена държава, името й значи на края на Русия..............изкуствено създадени държави са Македония(била част от България) и Румъния(с много територия, дадена от Великите сили)..............такива държави нямат бъдеще!!!
148
3
 
5
 
! Отговори
д преди 3 месеца
глупава статия
147
9
 
3
 
! Отговори
кгб историк преди 3 месеца
Володя от Кремъл е пълна скръб като историк. Точно както всичко останало с което се заеме
146
2
 
4
 
! Отговори
Украйна е преди 3 месеца
Болен плод. Изгнил и леко вонлив. Свенливо приведен, с изсъхнала дръжчица, полужив. Откъсва се литва, полита за миг, но туп на земята размазан приключва животът си сив.
145
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Зозо, кравар, само ти ли още не осъзнаваш че с Украйна е свършено?
144
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Авторът забравя 50 км ивица в западната част на Украйна с 600-хилядния град Лвов, която е населена с поляци и в града се говори полски език.Полша ще си го вземе.В ЮЗ край на Украйна,където хората отглеждат лозя и овошки, населението е унгарско.Тази област продължава и в Румъния като автономна мисля че в Трансилвания. Унгарският президент хич не обича украинците и падне ли му сгода, ще си я вземе.В задкарпатието са румънци, много желаещи обединение с Молдова и Румъния. Не завиждам на Зеленски
143
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
България също е получила сегашната си територия от Русия. И благодарение на Русия.
142
7
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 3 месеца
Хах, цяла статия за това какво бил казал някакъв изперкал путинист в Унгария и Румъния. Също като брътвежите на нашите копейки :))))))))))))))) Смешна работа.

Спонсорирани публикации