Трябва ли да се страхува Украйна от апетитите на Унгария и Румъния?

Десни политици вече говорят за анексиране на територии
11 фев 2024 14:45, Александър Попов
275
Трябва ли да се страхува Украйна от апетитите на Унгария и Румъния?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ако Русия победи във войната? При това положение десните екстремисти в Унгария и Румъния планират поделяне на Украйна.

Унгария да се върне към границите си от 1920-а година, преди да е била разделена от Договора от Трианон - за това мечтаят десните екстремисти в страната, които активно пропагандират каузата си, пише Ана Тилак от ARD, цитирана от "Дойче Веле". Част от тази някогашна Унгария са земи, които днес са украинска територия - Закарпатието в най-западната част на страната, където живеят 1,25 милиона души. Около 12 процента от тях са унгарци, сочат данните от преброяване от 2001-а година.

"Унгарски протекторат"

Лидерът на унгарската крайнодясна партия "Нашата родина", получила около шест процента на парламентарните избори през 2022-а, очерта наскоро сценарий, съгласно който Украйна "вече не е жизнеспособна" самостоятелно и се поддържа единствено с помощта на Европейския съюз и САЩ.

"Ако в тези държави настъпят политически промени и новите правителства вече не подкрепят Украйна, тогава държавата Украйна ще престане да съществува", заяви Ласло Тороцкай, цитиран от ARD. Според него в този момент регионът в най-западната част на Украйна би могъл да помоли Унгария за статут на протекторат. Тогава Карпатите биха могли да бъдат върнати на Унгария чрез референдум, гласи логиката на Тороцкай.

Депутатът от "Алтернатива за Германия" Петр Бистрон също е участвал в партийното събитие, на което унгарският политик е представил визията си за бъдещето на Карпатите, твърди унгарският портал 444.hu.

Унгарското правителство направи опит да успокои ситуацията, отбелязва германската обществено-правна медия - външният министър Петер Сиярто подчерта, че Будапеща подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

"Трианонската травма" и Велика Унгария

Професор Улф Брунбауер от Института за изследвания на Източна и Югоизточна Европа "Лайбниц" обаче смята, че правителството на премиера Виктор Орбан не е безучастно към пламналата дискусия. В Унгария още от 1920-а година съществува т.нар. "Трианонска травма", съгласно която политиците и обществото все още тъгуват по старата Велика Унгария.

Орбан от години се позиционира като патрон на унгарските малцинства в Словакия, Румъния и Украйна. Като премиер той не може да предявява директни териториални претенции, но надали е разочарован от повдигането на темата по линия на крайната десница чрез примера с Украйна, отбелязва АРД.

Брунбауер смята, че лидерът на "Нашата родина" Тороцкай казва това, което представителите на унгарското правителство не смеят. А правителството в Киев вероятно е обезпокоено - тъй като сигналите, отправяни от унгарското правителство през последните години, не показват, че границите са приети по вътрешно убеждение.

Претенциите на Румъния

Подобни тенденции се забелязват и в съседна Румъния. Водещ политик от крайнодясната партия "Алианс за единство на румънците" призова Букурещ да вземе част от територията на Украйна. Клаудиу Тързиу, който е един от председателите на партията и кандидат за евроизборите, иска Румъния да се обедини с някогашните си територии, които сега са част от Украйна, както и с Молдова.

Депутатката Диана Шошоака, лидер на друга крайнодясна партия - SOS Румъния - дори внесе в парламента законопроект, с който настоява за анексирането на украински територии от Румъния. Премиерът Марчел Чолаку остро разкритикува този подход и посочи, че подобна политика би била единствено в интерес на Кремъл.

Украинският парламентарист и председател на Комисията по външни работи Олександър Мережко смята, че паралелните териториални претенции към Украйна са повод за безпокойство: " Путин иска точно това. Не изключвам тези изявления да са координирани по някакъв начин". Той не вижда ясно разграничение от страна на унгарските и румънските власти от неприемливите искания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 184Украйна е изкуствена държава и в състава и влизат територии на Унгария, Румъния, Полша и Русия!)))Точно обратното е :Украйна трябва да си върне Южна Буковина от Румъния,територията на 800те хиляди украйнци останали в Полша. Части от Източна Словакия населени с русини. Кубан и Стародубнишко от Русия.
180
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не бих се учудил ако продажниците от сглобката започнат да предлагат български територии на Украйна ако това стане. От доказани *** и антибългари като тях може да се очаква и немислимото.
179
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Бонго БонгоНе е била "унгарско" Трансилвания(Седмиградско), а впоследствие се заселват унгарци там.
178
11
 
6
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 3 месеца
Значи РУСИЯ Е ДАЛА СЕВЕРНА ДОБРУДЖА НА РУМЪНИЯ И ИЗТОЧНА РУМЕЛИЯ НА ТУРЦИЯ...ОХХ КАКВИ СА НИ ОСВАБАДИТЕЛИ САМОО...
177
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Румъния, Объркал си се, румънците са православни християни, факт!
176
2
 
4
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 3 месеца
Повтарям Трансилвания е унгарско.
175
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 175Мамалигарите след Междусъюзническата война са завзели Северна Добруджа, а след Първата световна война - и Южна Добруджа))),Грешиш!Сев.Добруджа им е дадена от Русия през 1878г. като компенсация за Бесарабия в която влиза Русия.Тогава дори румънският монарх е излязал с прокламация, че не иска българска земя, а изконна румънска Бессарабия.
174
5
 
8
 
! Отговори
Естествено развитие преди 3 месеца
Украйна е изкуствена държава и в състава и влизат територии на Унгария, Румъния, Полша и Русия! Всеки да си вземе каквото е негово и няма да съществува Украйна, както и никога не е трябвало!!!
173
3
 
8
 
! Отговори
ЩЕ ВИДИМ... преди 3 месеца
От интервюто на Т. Карлсон с Путин, разбрах, че има "работен вариант" Украйна на бъде разпарчетосана и да бъдат откъснати части за Унгария, Румъния и Полша. Онова, което доскоро звучеше безумно, вече започва да придобова "форма".
172
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Още около преди две седмици, Зеленски искаше да мести столицата от Киев в Лвов, какво се е случило от тогава, не знам. Обаче, връчиха призовки на онези от управата на Лвов, гледах сцената на видео!
171
9
 
2
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 3 месеца
Докато Унгария е в ЕС и НАТО неможе да има грам претенции за Румъния . Излезе ли ще има срещу Румъния,не срещу Украйна.Румъния е в НАТО , очаква се Украйна да влезе в НАТО също, тъй че там между тях проблеми неможе да има. Преднестровие е между Молдова и Украйна.Молдова се сили към НАТО също и ЕС , претенциите изстиват там. Насоката ще е срещу Русия, а не към Украйна. Ще видим дали съм прав.
170
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Американският журналист Тъкър преди 5 дни в Кремъл интервюира Вова и по едно време пита: "Кой взриви северен поток?" Путин: "Разбира се че вие!" Якооооо. Велик Путин!
169
3
 
1
 
! Отговори
ze nigmar преди 3 месеца
Киевска рус на нам се пада:)))
168
7
 
8
 
! Отговори
Петров преди 3 месеца
Тагарев е готов да отстъпи Силистра и Балчик на украинците в името на Америка и демокрацията, заявиха от българското МО
167
3
 
8
 
! Отговори
Румъния преди 3 месеца
е също изкуствена държава, дълго са писали на кирилица, но западните гадни католици налагат там католицизма, там все още има православни християни..............дълги векове власите са били само племе и са били под властта на търновските царе от България...............хаха..............и мамалигите искат територия от умираща Украйна...........голям смях!!!
166
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 153западната част на Украйна с 600-хилядния град Лвов, която е населена с поляци и в града се говори полски език.Полша ще си го вземе.В ЮЗ край на Украйна,... населението е унгарско.))) Само където в Лвов поляците са 6 хил.а в Закарпатието унгарците са само140хил. В Словакия унгарците са 600 хил. искаите от там територия.
165
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен, к.151 Е, не в Балканската, а в Междусъюзническата война. Българската територия е била на изток до делтата на р.Дунав, Сулина. Браила, Галац са били населени с много българи. Мамалигарите след Междусъюзническата война са завзели Северна Добруджа, а след Първата световна война - и Южна Добруджа. След ВСВ Южна Добруджа ни е върната, а след 4-5 години Румъния е трябвала да върне и Северна, но е 'забравила' да стори това. Иначе щяхме да имаме нефт...
164
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Хората си правят България хич не е малка като територия за държава в Европа, Погледни Холандия, Белгия, Сърбия, Унгария и т.н.... :)
163
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е какво лошо има? На континента Европа постояно се появяват държави, други изчезват, граници се прекрояват. Този процес не е спирал. Само до преди 35 години имаше държави като ГДР, ФРГ, Чехословакия, Югославия, които днес ги няма. Но се появиха нови държави като Литва, Словения, Естония, Черна Гора, Косово. Така че това е нормален процес за Европа.
162
1
 
5
 
! Отговори
Хората си правят преди 3 месеца
далавери! Връщат си изконни територии и земи! А у нас ГЕЙ парад! И след 10 години ще има отново ГЕЙ парад! Нивото ни е високо и такова ще си остане. И защо въобще да правим бизнес и да купуваме евтино от Русия ресурси и да изнасяме. Като може да сме пуделче на ФАЩ и да развяваме флаговете на новите движения. Флаговете ги осигуряват от Козяк. Голяма далаверка!

Спонсорирани публикации