В сърцето на войната и страданията в един украински град

"Велика Писаревка престана да съществува"
13 апр 2024 15:00, Александър Попов
120
В сърцето на войната и страданията в един украински град
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Велика Писаревка престана да съществува", казва през сълзи жена, преживяла руските бомбардировки. Днес градчето е почти изцяло разрушено, но възрастните хора не го напускат. "Роден съм тук и тук ще умра", казва мъж.

До неотдавна всичко е било спокойно в малкото градче Велика Писаревка на шест километра от украинско-руската граница. В началото на руската инвазия в Украйна руските войски са минали през него на път за град Суми и край селището са се водили сражения. А след освобождаването на Суми през април 2022 г. хората започнали да се връщат по домовете си. Но от някогашните 6 000 души във Велика Писаревка днес са останали не повече от 4 000. А и те не живеят там постоянно.

От средата на март руската армия бомбардира усилено Сумска област: за две седмици Великописаревска община е била обстрелвана 567 пъти. От областната военна администрация в Суми са преброили 197 руски нападения с авиационни бомби, в резултат на което няколко села край границата са унищожени почти напълно. "За пет дни Велика Писаревка престана да съществува", казва със сълзи на очи местната жителка Вита, която е успяла да се евакуира.

Яростни бомбардировки в Сумска област

Сега в градчето няма нито ток, нито газ. Въпреки това много от жителите му отказват да го напуснат. "Роден съм тук и тук ще умра", казва един от тях. На съседната улица жена на средна възраст бърза да затвори капаците на прозореца. Още след първия обстрел тя е напуснала града и сега се връща в него за по няколко часа на ден, за да се грижи за дома. "Страшно е. Правиш нещо и чуваш взрив някъде наблизо", казва жената.

В центъра на Велика Писаревка не е останала нито една незасегната сграда от бомбардировките: пострадали са болницата, училището, сградата на съда и администрацията, културният дом, полицейският участък, библиотеката. Къщата на Юри, който живее наблизо, цялата е напукана. Покривът едва не е бил отнесен от взривната вълна, разказва той.

Интензивният руски обстрел на Велика Писаревка и района започнал на 12 март - денят, в който руски доброволци, сражаващи се на страната на Украйна в частите на легиона "Свободата на Русия", Руския доброволчески корпус (РДК) и Сибирския батальон, навлезли на руска територия в съседните Белгородска и Курска области. Жители на Велика Писаревка, с които ДВ разговаря, свързват засиления обстрел на Сумска област именно с набезите на руска територия, но не искат да говорят открито за това.

Останали са не повече от 500 жители

След началото на масивния ракетен обстрел от четирите хиляди жители са останали не повече от петстотин. "Това са предимно възрастни хора, които няма къде да отидат. Те не искат да зарежат добитъка си и няма да си тръгнат, освен ако къщите им не бъдат разрушени“, казва началникът на полицейския участък Артур Кряж. Все пак по-голямата част от населението е напуснало градчето буквално за седмица - със собствен транспорт или с автобуси, организирани от местните власти.

Повечето от хората са се прехвърлили в Ахтирка - на 50 километра от границата. Една детска градина е превърната във временен приют за тези вътрешни бежанци. Помещенията са обзаведени с легла и душове, а персоналът на столовата приготвя безплатна храна.

„Иска ми се да бях умряла“

Вита и 14-годишният ѝ син Роман са напуснали родното си село Луговка, намиращо се на четири километра от границата. Селото е разрушено до 90% и е изцяло откъснато от цивилизацията - единственият мост над река Ворскла, по който може да се стигне до Луговка, е разрушен. "Заминахме за Ахтирка, оттам за Киев и накрая стигнахме до Западна Украйна. Там останахме две седмици, докато не ни свършиха парите", разказва Вита.

Накрая се върнали в Сумска област - при другите членове на семейството в Ахтирка. За 87-годишната баба на Вита - Нина Александровна – това е втората война, която тя преживява в живота си. През сълзи тя разказва как сърцето ѝ се преобръщало от тътена на взривовете и прелитащите над къщите самолети. „Поне да ме бяха убили. Но това не убива, а само те измъчва", казва тя. Нина Александровна била последната от цялото семейство, която напуснала селото. Полицията ѝ помогнала да се евакуира.

„Ако можех да се върна, бих полетяла. Аз съм тук, а душата ми е там“, казва Валентина, друга възрастна жена от временния приют, която също мечтае да се върне у дома във Велика Писаревка. Но децата ѝ не я пускат, включително защото се очаква нова руска офанзива. "Първо използваха 250-килограмови бомби, после 500-килограмови, а сега вече ни нападат с управляеми бомби с тегло тон и половина", казва за ДВ началникът на Сумската областна военна администрация Владимир Артюх. Затова той пледира за разполагането в района на система за противовъздушна отбрана, която да може да сваля руски самолети, изстрелващи тежките авиобомби.

Местните хора се връщат по домовете си

В същото време Артюх не вижда признаци руснаците да подготвят втора офанзива в района. А нова изненадваща атака, както през 2022 г., според него сега е невъзможна. Въпреки това в района активно се изграждат отбранителни съоръжения.

През последните две седмици интензивността на руския обстрел в района на Велика Писаревка е понамаляла, дори отчасти е възстановено електрозахранването. Работи се и по отстраняването на повредите по газопреносната система. Според ръководителя на общината, въпреки руския обстрел, местните хора вече се връщат по домовете си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
11
 
2
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Дреме ми че Русия щяла да се разпадне. Тя каква ми е? Не стига че заради тях загубихме Македония.. без Русия света ще е много по-хубав.
59
3
 
9
 
! Отговори
Дреме ми преди 1 месец
Дреме ми за Велика Писаревка. Пишете още глупости и русофилите ще ставаме повече. Абе, вие не разбрахте ли, че българина не е кравар и с пропаганда не став......Тъъпашки ***.
58
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путин изглежда е решил да загуби всичко в Украйна.
57
3
 
4
 
! Отговори
Освен глупав а и преди 1 месец
отгоре на това и необразован. До 53Аноним Никога Украинци не са убивали в донецк и където и да е било в украйна. . . . Потъси, погледни речите на шоколадения крал на Украйна (президент) какво говори официално пред медиите за руското население там, което е от столетия там много преди Окрайна да бъде спомената в някакви исторически ново измислени приказки!
56
4
 
6
 
! Отговори
силно замислЕна преди 1 месец
Защо трябва да ни интересува, к'во се случва във Велика Бандеревка?!
55
1
 
5
 
! Отговори
ВСУ обстреля Токмак преди 1 месец
При обстрела на украинските въоръжени сили по град Токмак, Запорожка област, загинаха 8 души. Това съобщи губернаторът Евгений Балицки. Там няма военни обекти. В резултат на удар по жилищен блок са загинали 8 души, сред които 2 деца, а още 13 са настанени в болница."Ударът беше нанесен през нощта на 12 срещу 13 април. През изминалата нощ изпод развалините бяха извадени телата на още двама души. Към момента загиналите са 8 души, сред които две деца.13 пострадали са в градската болница в Токмак".
54
2
 
5
 
! Отговори
Кой крив кой прав преди 1 месец
"Жители на Велика Писаревка, с които ДВ разговаря, свързват засиления обстрел на Сумска област именно с набезите (оттам) на руска територия, но не искат да говорят открито за това".
53
15
 
4
 
! Отговори
Аноним преди 1 месец
Никога Украинци не са убивали в донецк и където и да е било в украйна
52
6
 
13
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 месец
Когато невинни деца умираха в Донецк и Донбас, тогава всички укри се радваха. Е , всичко се връща. Жалко само за невинните жертви
51
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До преди месец всичко беше спокойно в малкото градче Велика Писаревка на шест километра от украинско-руската граница. На 12 март 2024г. през градчето преминаха укропи-нацисти, наемници, които започнаха да обстрелват и тероризират руските Белгород, Курск и селата по руската граница. Русия не само отговори на атаките, но и напълно ликвидира хилядите терористи и цялата тяхна техника.
50
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Иран вече даде отговор, при това много интелигентно.
49
3
 
7
 
! Отговори
Истина преди 1 месец
Защо никой не пише, че Израел е нападнал Иран?третата световна ще започне скоро.... много скоро... ще имаме възможност да раздадем справедливост и в България, пък ако ще след 100 години да ни обвиняват че сме се разделили с елита ни....
48
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия доказва, че е сериозна за завръщането си в Африка. Започна разполагане на руски войски от Вагнер в НИГЕР. Докато Макрон се занимаваше с фотошоп и вдъхновено разказваше за Чуждестранния легион край Одеса.
47
6
 
13
 
! Отговори
Русия е богата преди 1 месец
Рускините са най-красивите жени. Русия е най-богатата страна в света. Русия има всичко, и енергии, и суровини, и всякакви метали и минерали, и плодородни земи, и води, и гори, и необятни територии. А ЕС са бедни като мишки, нямат нищо, пренаселени, изгониха ги от Африка, изгониха ги от всякъде, изцяло зависими от Русия, дори не могат да се изхранят сами.
46
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Днес в Токмак Запорожка обаст е имало обстрел от украинците, дасега броят на цивилните жертви е 10. Има и други обстрели посред ден по граждански обекти. пак с цивилни жертви.
45
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Максимата "война до последния украинец" не е измислена от руснаците, а е реплика на американец. В Украйна се подготвя мобилизация на жените, т.е. масово изпращане на жени на фронта. Ние бългаите не сме кръвожадни, не искаме да загиват хора, искаме друга политика на нашата 'държава".
44
4
 
25
 
! Отговори
Те преди 1 месец
8 години хора умираха от украински бомби в Донбас но всички се правиха на луди сега Украйна ще плаща сметката.
43
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Укрите да търпят още наркозависимото на власт,тогава не само това градче ще престане да съществува а цяла Украйна ще последва съдбата му!!
42
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Знаем зашо се разрушават населени места - зашото там се крият воюващите на страната на Запада. В Бермания ги обучават да се води бой в града. видяхме още преди една година как в центъра на Киев, как в мариупол точно при големи жилиюни блокове, в дворове на дески градини и др. социални заведения, се инсталира най-тежката техника. Видяхме и как гонят хората от жилищата им и слагат вътре скрити взривни устроства. Много скоро спрехме да виждаме, защото не се вписва в "правилата" за злословене.
41
3
 
10
 
! Отговори
Да преди 1 месец
Поредните глупости

Спонсорирани публикации